Mezenkimal kök hücre ve s-asetil-glutatyon uygulamasının ana safra kanalı bağlanmış sıçanlarda karaciğer hasarı üzerine etkisi
The effect of mesenchymal stem cell and s-acetyl-glutathione administration on liver injury in rats with common bile duct ligation
- Tez No: 1000470
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer fibrozis, Mezenkimal kök hücre, Liver fibrosis, Mesenchymal stem cell, SAG
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Ulfanov, O. Mezenkimal Kök Hücre ve S-Asetil-Glutatyon Uygulamasının Ana Safra Kanalı Bağlanmış Sıçanlarda Karaciğer Hasarı Üzerine Etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2026. Safra yollarındaki staz, karaciğerde fibrozise yol açar. Tedavi edilmezse, bu süreç kronik karaciğer yetmezliği, hepatosellüler karsinom ve sirozla sonuçlanabilir. Bu nedenle fibrozisin ilerlemesini engelleyen tedavilerin geliştirilmesi önemlidir. Antioksidanlar ve kök hücre uygulamaları bu alanda umut verici bulunmuştur. İnsan mezenkimal kök hücreleri (MKH) ve güçlü bir antioksidan olan S-Asetil-Glutatyon (SAG), deneysel çalışmalarda etkinliği kanıtlanmış tedavi seçenekleridir. Bu çalışmada Wharton jeli kaynaklı insan MKH (WJ-MKH) ile SAG kombinasyonu araştırılmıştır. Çalışmada 50 Wistar Albino erkek sıçan 5 gruba ayrılmıştır: Grup I (sham), Grup II (SKL), Grup III (SKL+SAG), Grup IV (SKL+WJ MKH), Grup V (SKL+SAG+WJ-MKH). Sham grubunda sadece laparotomi yapılmıştır. SKL grubunda ana safra kanalı bağlanmıştır. Grup III'e ligasyondan sonra 28 gün boyunca 35 mg/kg SAG verilmiştir. Grup IV'e ligasyondan iki hafta sonra intravenöz WJ-MKH uygulanmıştır. Grup V'te ligasyonu takiben SAG başlanmış, 14. günde MKH infüzyonu yapılmıştır. Tüm sıçanlar 4. haftada sakrifiye edilerek kan ve karaciğer dokuları toplanmıştır. Serumda albümin, total protein, AST, ALT, ALP, DB, TB ve INR ölçülmüştür. Karaciğer dokusunda histopatolojik inceleme ve ELISA (TGF-Beta, redükte GSH, HGF, MDA) yapılmıştır. Bulgular, SAG'ın MKH'nin terapötik etkisini güçlendirdiğini göstermiştir. Özellikle biyokimyasal parametrelerde ve histopatolojik hasar bulgularında anlamlı düzelmeler saptanmıştır. Sonuç olarak SAG, MKH tedavisinin etkinliğini artırabilir. Ancak bu bulguların klinik uygulamalara aktarılması için ileri preklinik ve klinik çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Ulfanov, O. The Effect of Mesenchymal Stem Cell and S-Acetyl-Glutathione Administration on Liver Injury in Rats with Common Bile Duct Ligation. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of General Surgery, Medical Specialization Thesis, Eskişehir, 2026. Bile stasis in intrahepatic or extrahepatic ducts leads to hepatic fibrosis. If untreated, it may progress to chronic liver failure, hepatocellular carcinoma, or cirrhosis. Therefore, developing effective therapies to halt or reverse fibrosis is essential. Antioxidants and stem cell applications have shown promising results. Human mesenchymal stem cells (MSCs) and S-Acetyl Glutathione (SAG), a potent antioxidant, have proven effective in experimental studies. This study investigated the combination of Wharton's jelly-derived MSCs (WJ-MSCs) with SAG. Fifty male Wistar Albino rats were divided into five groups: Group I (sham), Group II (CBDL), Group III (CBDL+SAG), Group IV (CBDL+WJ MSC), and Group V (CBDL+SAG+WJ-MSC). In the sham group, only laparotomy was performed. In the CBDL group, the common bile duct was ligated. Group III received 35 mg/kg SAG by gastric gavage for 28 days after ligation. Group IV received intravenous WJ-MSCs two weeks after ligation. Group V received SAG immediately after ligation and MSCs on day 14. All rats were sacrificed at week 4, and blood and liver samples were collected. Serum levels of albumin, total protein, AST, ALT, ALP, DB, TB, and INR were measured. Liver tissues underwent histopathological evaluation, and ELISA was used for TGF-Beta, reduced GSH, HGF, and MDA. Results demonstrated that SAG enhanced the therapeutic effects of MSCs, with significant improvements in biochemical markers and histopathological findings. In conclusion, SAG may potentiate MSC therapy in liver fibrosis. However, further advanced preclinical and clinical studies are required for clinical translation.