Neoscona adianta (Walckenaer, 1802) ve Neoscona byzanthina (Pavesi, 1876) (Araneae: Araneidae) türleri örümceklerin morfolojik ve moleküler analizi
Morphological and molecular analysis of the spider species neoscona adianta (Walckenaer, 1802) and Neoscona byzanthina (Pavesi, 1876) (Araneae: Araneidae)
  1. Tez No: 1000504
  2. Yazar: ŞÜHEDA AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİLE AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyosistematik, Moleküler sistematik, Biosystematic, Molecular systematic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Araneidae familyasına ait Neoscona cinsi içerisinde yer alan Neoscona adianta (Walckenaer, 1802) ve Neoscona byzanthina (Pavesi, 1876) türlerinin morfolojik ve moleküler özelliklerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Morfolojik analizler kapsamında türlerin dış morfolojilerinde ayırt edici karakterler; vücut rengi, prosoma ve opistosoma desenlenmeleri ile genital yapı farklılıkları temel alınarak değerlendirilmiştir. Moleküler analizlerde ise COI, ITS ve Histon3 gen bölgeleri kullanılarak elde edilen DNA dizi verileri üzerinden türler arası genetik benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmuştur. Bu kapsamda, N. adianta ve N. byzanthina türlerine ait toplam 102 örnek, 83 morfolojik karakter bakımından ayrıntılı olarak incelenmiş ve skorlanmıştır. Morfolojik veriler üzerinden gerçekleştirilen PCoA ve UPGMA analizlerinin sonuçlarının birbiriyle uyumlu olduğu belirlenmiştir. Analizler sonucunda Neoscona örneklerinin tür ve eşey karakterlerine göre belirgin şekilde ayrıldığı, ancak coğrafi orijine bağlı bir kümelenme göstermediği tespit edilmiştir. Histon3 ve COI gen bölgeleri temel alınarak yapılan moleküler analizlerde de Neoscona örneklerinin iki ana gruba ayrıldığı gözlenmiştir. Bununla birlikte, türlerin moleküler karakterler bakımından tam olarak birbirinden ayrışmadığı ve daha iç içe geçmiş bir genetik yapılanma sergilediği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, Neoscona türlerinin ayırt edilmesinde morfolojik ve moleküler verilerin birlikte değerlendirilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to evaluate the morphological and molecular characteristics of Neoscona adianta (Walckenaer, 1802) and Neoscona byzanthina (Pavesi, 1876), two species belonging to the genus Neoscona within the family Araneidae. Morphological analyses focused on diagnostic external characters, including body coloration, prosoma and opisthosoma patterning, and differences in genital structures. Molecular analyses were conducted using DNA sequence data obtained from the COI, ITS, and Histone3 gene regions to assess genetic similarities and divergences between the species. A total of 102 specimens of N. adianta and N. byzanthina were examined in detail based on 83 morphological characters, which were scored for subsequent analyses. The results of PCoA and UPGMA analyses based on morphological data were congruent with each other. While clear differentiation was observed among Neoscona specimens according to species and sex, no clustering related to geographical origin was detected. Molecular analyses based on the Histone3 and COI gene regions also revealed that Neoscona specimens were separated into two main groups. However, the species were not completely differentiated at the molecular level, showing a more intermixed genetic structure. These findings highlight the importance of integrating both morphological and molecular data for accurate species delimitation within the genus Neoscona.