Eskişehir araneidae (arachnida:Araneae)faunasının incelenmesi
A faunistic investigation on the araneidae (arachnida: Araneae) family in Eskişehir
- Tez No: 150650
- Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Turkey, Eskişehir, Fauna, Araneae, Araneidae
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Doktora Tezi ESKİŞEHİR ARANEIDAE (ARACHNID A: ARANEAE) FAUNASININ İNCELENMESİ RECEP SULHİ ÖZKÜTÜK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. A. Yavuz KILIÇ 2004, 75 sayfa Bu çalışmada Eskişehir İli ve çevresinin Araneidae (Arachnida: Araneae) faunası incelenmiştir. 2001-2003 yılları arasında çalışma alanmda 102 lokaliteden örnek toplanmış ve 12 cinse ait 16 tür tespit edilmiştir. Bu türler Argiope bruennichi, A. lobata, Mangora acalypha, Araniella cucurbitina, Cyclosa conica, Araneus diadematus, A. angulatus, Larinioides comutus, L. sclopetarius, Gibbaranea bituberculata, G. gibbosa, Agalenatea redii, Neoscona adianta, Nuctenea umbratica, Zilla diodia ve Zygiella atrictûAvr. T aksonların sistematik karakterleri incelenerek cins ve tür düzeyinde tayin anahtarları düzenlenmiştir. Ayrıca türlerin tanımlamaları yapılmış ve fotoğrafları verilmiştir. Araştırmada tespit edilen türlerden Mangora acalypha, Gibbaranea bituberculata, Gibbaranea gibbosa, Agalenatea redii, Nuctenea umbratica, Zilla diodia ve Zygiella atrica Eskişehir'den ilk kez bildirilmektedir. Anahtar Kelimeler : Türkiye, Eskişehir, Fauna, Araneae, Araneidae.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT PhD. Thesis A FAUNISTIC INVESTIGATION ON THE ARANEIDAE (ARACHNID A: ARANEAE) FAMILY IN ESKİŞEHİR RECEP SULHİ ÖZKÜTÜK Anadolu University Graduate School of Sciences Biology Program Supervisor : Prof.Dr. A. Yavuz KILIÇ 2004, 75 pages In this study, the fauna of Araneidae (Arachnidae: Araneae) family was investigated. Specimens were collected from 102 localities around Eskişehir between 2001-2003 years. 12 genus and 16 species belonging to Araneidae family were identified. These species are Argiope bruennichi, A. lobata, Mangora acalypha, Araniella cucurbitina, Cyclosa conica, Araneus diadematus, A. angulatus, Larinioides cornutus, L. sclopetarius, Gibbaranea bituberculata, G. gibbosa, Agalenatea redii, Neoscona adianta, Nuctenea umbratica, Zilla diodia and Zygiella atrica. Systematic characters belonging to taxa were studied and identification keys were prepared for genus and species. In addition, the descriptions of these species were performed and photos were given. In the study, Mangora acalypha, Gibbaranea bituberculata, Gibbaranea gibbosa, Agalenatea redii, Nuctenea umbratica, Zilla diodia and Zygiella atrica was recorded the first time for the Eskişehir.