Hibrit protezlerde farklı alt yapı materyallerinin kırılma dayanımı ve marjinal uyumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of fracture strength and marginal adaptation of different substructure materials in hybrid prostheses
- Tez No: 1000508
- Danışmanlar: PROF. DR. ULVİYE ŞEBNEM BÜYÜKKAPLAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: implant destekli hibrit protez, hibrit protez altyapı materyalleri, marjinal uyum, kırılma dayanımı, protetik komplikasyonlar, implant-supported hybrid prosthesis, hybrid prosthesis substructure materials, marginal fit, fracture resistance, prosthetic complications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmada, implant destekli hibrit protezlerde tercih edilen farklı altyapı materyallerinin marjinal uyum, kırılma dayanımı ve kırılma tipi açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Dişsiz alt çene modeline All-on-Four tekniğiyle yerleştirilen iki implant üzerine prepare edilmiş diş formunda parsiyel hibrit protez altyapısı tasarlandı. Toplam 40 örnek, polietereterketon (PEEK), zirkonya (Zr), fiberle güçlendirilmiş kompozit (FRC) ve krom-kobalt (Cr-Co) olmak üzere dört gruba ayrıldı (n=10). Cr-Co altyapılar, SLS yöntemi ile üretildi. PEEK, Zr ve FRC altyapılar ise CAD/CAM sistemi ile üretildi ve titanyum ara parçalara rezin siman ile yapıştırıldı. Tüm altyapılar, 3B baskı yöntemiyle hazırlanmış reçine modellere vidalanarak sabitlendi. Marjinal uyum durumları stereomikroskop ile değerlendirildi. Kırılma dayanımı, statik yükleme altında üniversal test cihazı ile ölçüldü ve kırık tipleri sınıflandırıldı. Veriler SPSS 23.0 yazılımı ile analiz edildi (p<0,05). Bulgular: Kırılma dayanımı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,0001). En düşük ortalama değer FRC grubunda (1354,41 ± 116,50 N), en yüksek ise Zr grubunda (2922,44 ± 296,22 N) elde edilmiştir. Vertikal uyum değerlendirmesinde, Cr-Co grubunun ortalama uyumsuzluğu (60,96 ± 27,36 µm) diğer üç gruba kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0,0001); en düşük değer ise FRC grubunda görülmüştür (28,61 ± 10,03 µm). Pasif uyum açısından, en düşük ortalama PEEK grubunda (54,39 ± 26,25 µm), en yüksek ise Cr-Co grubunda (137,03 ± 98,41 µm) ölçülmüş ve fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,0001). Marjinal uyum ile kırılma dayanımı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Tüm materyallerin klinik olarak kabul edilebilir marjinal uyum ve yeterli kırılma dayanımı göstermesi, implant destekli hibrit protezlerde farklı altyapı seçeneklerinin birbirinin alternatifi olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This in vitro study aimed to compare different framework materials preferred in implant-supported hybrid prostheses in terms of marginal fit, fracture resistance, and fracture type. Method: A partial hybrid prosthesis substructure in the form of prepared teeth was designed on two implants placed in the edentulous lower jaw model using the All-on-Four technique. A total of 40 samples were divided into four groups: polyetheretherketone (PEEK), zirconia (Zr), fiber-reinforced composite (FRC), and chromium-cobalt (Cr-Co) (n=10). The Cr-Co frameworks were produced using the selective laser sintering (SLS) method. The PEEK, Zr, and FRC frameworks were produced using a CAD/CAM system and bonded to titanium abutments with resin cement. All frameworks were secured by screwing them into resin models prepared using a 3D printing method. Marginal fit conditions were evaluated using a stereomicroscope. Fracture strength was measured using a universal testing machine under static loading, and fracture types were classified. Data were analyzed using SPSS 23.0 software (p<0,05). Results: There was a statistically significant difference between the groups in terms of fracture resistance (p<0,0001). The lowest average value was obtained in the FRC group (1354,41 ± 116,50 N), while the highest was obtained in the Zr group (2922,44 ± 296,22 N). In the vertical fit evaluation, the average misfit of the Cr-Co group (60,96 ± 27,36 µm) was found to be significantly higher than the other three groups (p<0,0001); while the lowest value was observed in the FRC group (28,61 ± 10,03 µm). In terms of passive fit, the lowest average was measured in the PEEK group (54,39 ± 26,25 µm), and the highest in the Cr-Co group (137,03 ± 98,41 µm), and the difference was found to be statistically significant (p<0,0001). No significant relationship was found between marginal fit and fracture resistance (p>0,05). Conclusion: The fact that all materials demonstrate clinically acceptable marginal fit and sufficient fracture resistance shows that different substructure options are interchangeable in implant-supported hybrid prostheses.