Yüksek katlı betonarme bir binanın patlayıcı madde ile kontrollü yıkımının beton sınıflarına göre kıyaslanması
A high-storey reinforced concrete building controlled destroyment by explosive material comparison according to concrete classes
  1. Tez No: 1000512
  2. Yazar: OLCAY ŞENTUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAHRİMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme yapılar, Delme patlatma sistemi, Reinforced concrete structures, Drilling blasting system
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de, risk altında bulunan pek çok riskli ve ağır hasarlı yapı bulunması nedeniyle ülkemiz kentsel dönüşüm sürecine girmiştir. Bu bağlamda patlayıcı ile kontrollü yıkım tekniği, proje süresini ve maliyetini düşürmek açısından düşünülmesi gereken bir tekniktir. Kontrollü patlatma ile bina yıkımı; binanın geometrisi, malzeme kalitesi ve çevresinde yer alan yerleşim birimleri ile doğrudan ilişkilidir. Bu başlıklar altında değerlendirilecek parametreler, kontrollü patlatmalı bina yıkımının başarısını ve maliyetini etkileyecek unsurlardır. Bu çalışmada, hali hazırda bulunmayan betonarme bir bina tasarlanmış ve SAP2000 programında modellenmiştir. Modelde taşıyıcı elemanların beton sınıfı tek değişken olarak değerlendirilmiştir. Böylelikle, beton sınıfının patlatmalı yapı yıkımı üzerine etkileri irdelenmiştir. Yapı yıkımı simülasyonlarında, patlayıcı konulması planlanan kolonlar ve gecikme süreleri programa tanımlanmıştır. Yapı analiz edildiğinde, patlatılması gereken kolonlar ait oldukları gecikme sürelerinde sistemden kaldırılmıştır. Kolonlar kaldırıldıktan sonra diğer kolonlara etki eden eksenel kuvvet ve moment değerleri her gecikme aralığında irdelenmiştir. Böylelikle yapının yıkılması için beton kalitesine bağlı olarak patlayıcı yerleştirilmesi gereken kolon miktarları analiz edilmiştir. Bu analizler sonucunda üç farklı yıkım tasarımı oluşturulmuş ve yapının davranış ve hareketleri gözlemlenerek yıkımı simüle edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is inevitable to enter the urban transformation process for Turkey which is in the earthquake zone as there are many risky and heavily damaged buildings. Thus, controlled demolishing technic could be considered to decrease time and cost. Demolishing technic is parallel with building's size, material quality and its urban areas that are near to it. Those parameters mentioned above affect the success and cost of the controlled demolishing technic. In this study, a concrete construction is designed in SAP2000 program. Material properties which are used in this model are evaluated as variable. As mentioned, changeable parameters, it is aimed that the construction should be demolished correctly related to concrete grade. In the demolition simulations, the columns that are planned to be placed with explosives and their delay times are defined to the program. During the demolishing simulation process, the columns which are covered by explosive materials are removed from system related to their delayed time analyze. After the columns are detached, the axial force and moment values acting on the other columns are studied in each delay interval. In this way, the number of columns that need to be placed in explosives depending on the concrete quality for the collapse of the structure were analyzed. As a result of these analyzes, three different demolition designs were created. Finally, the demolition was simulated with observation of the behavior and movements of the building.