Fil otu ve mısır silajlarının kalitelerinin karşılaştırılması
Comparison of the quality of elephant grass and corn silages
  1. Tez No: 1000548
  2. Yazar: MUHAMMED EMRE ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL BAYTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Besin Madde Bileşimi, Enerji Değerleri, Fil Otu Silajı, İn Vitro Rumen Fermentasyonu, Metan Üretimi, Mısır Silajı, Dane yemler, Hayvan yemleri, Kaba yemler, Yem bitkileri, CornSilage, Elephant Grass Silage, Energy Values, In Vitro Rumen Fermentation, Methane Production, Nutrient Composition, Feed grains, Animal feeds, Forages, Fodder plants
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, mısır silajı (M) ve fil otu silajının (FO) farklı karışım oranlarının (%100 M, %75 M+%25 FO, %50 M+%50 FO, %25 M+%75 FO ve %100 FO) ham besin madde bileşimi, silaj fermentasyon özellikleri, in vitro ruminal fermentasyon parametreleri, gaz ve metan üretimi, enerji değerleri ile rumen fermentasyon sıvısındaki pH ve kısa zincirli yağ asitleri (KZYA) üzerine etkilerini ortaya koymak amacıyla yürütüldü. Ham besin madde analizleri sonucunda silaj grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlendi (P < 0,05). Fil otu oranının artışıyla birlikte kuru madde içeriği azaldı, ham kül içeriği yükseldi. Lif fraksiyonları incelendiğinde NDF, ADF ve ADL değerlerinin fil otu oranına bağlı olarak belirgin şekilde arttığı saptandı. Buna karşılık mısır silajı oranının artışıyla birlikte lif içeriği azaldı ve sindirilebilirliğin yükseldiği belirlendi. Ham protein ve ham yağ içerikleri bakımından gruplar arasında değişimler gözlendi ancak bu değişimler lif fraksiyonlarına kıyasla daha sınırlı düzeyde kaldı. Silaj sıvısında pH ve laktik asit düzeyleri bakımından gruplar arasında önemli farklılıklar belirlendi (P < 0,001). En düşük pH değeri %25 M+%75 FO grubunda saptandı. %75 M+%25 FO grubunda laktik asit konsantrasyonu en yüksek düzeye ulaştı. %100 FO grubunda daha yüksek pH ve daha düşük laktik asit düzeyi belirlendi. Bu bulgular, mısır silajının fermente olabilir karbonhidrat içeriğinin silaj fermentasyonunu hızlandırdığını ve ortam pH'sını düşürdüğünü ortaya koydu. İn vitro ruminal fermentasyon parametreleri değerlendirildiğinde toplam gaz üretimi (TGÜ), metan üretimi %, metabolize enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL) ve organik madde sindirilebilirliği (OMS) bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı (P < 0,05). En yüksek TGÜ %100 M grubunda belirlendi. En düşük gaz üretimi değerleri %100 FO grubunda tespit edildi. Karışım gruplarında gaz üretim değerlerinin mısır oranına bağlı olarak kademeli şekilde değiştiği görüldü. Metan üretimi bakımından gruplar arasında önemli farklılıklar belirlendi (P < 0,001). En yüksek % metan üretimi %100 FO grubunda saptandı. En düşük % metan üretimi %100 M grubunda belirlendi. Karışım gruplarında metan üretiminin mısır oranının azalmasıyla birlikte azaldığı, fil otu oranının artışıyla ise arttığı gözlendi. Bu durum, fil otu silajının yüksek lif içeriği nedeniyle ruminal fermentasyon hızını sınırladığını ve metan oluşumunu arttığını gösterdi. Enerji değerleri incelendiğinde ME ve NEL bakımından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulundu (P < 0,001). En yüksek ME ve NEL değerleri %100 M grubunda belirlendi. Fil otu oranının artışıyla birlikte enerji değerlerinde belirgin bir düşüş saptandı. Organik madde sindirilebilirliği en yüksek %100 M grubunda, en düşük ise %100 FO grubunda belirlendi. Karışım gruplarının OMS değerleri bu iki grup arasında yer aldı ve orta düzeyde sindirilebilirlik sağladı. Kısa zincirli yağ asitleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlendi (P < 0,05). Fil otu oranının artışıyla birlikte asetik ve propiyonik asit oranlarının yükseldiği, bütirik asit oranının azaldığı saptandı. Mısır ağırlıklı gruplarda toplam uçucu yağ asidi üretimi daha yüksek bulundu. Karışım gruplarında KZYA dağılımının daha dengeli bir yapı sergilediği belirlendi. Sonuç olarak, mısır silajı oranının artışı ruminal fermentasyon etkinliğini, gaz ve metan üretimini, enerji değerlerini ve organik madde sindirilebilirliğini artırdı. Fil otu silajı oranının artışı lif içeriğini yükseltti, ruminal fermentasyon hızını azalttı ve metan oluşumunu sınırlandırdı. Mısır ve fil otunun uygun oranlarda birlikte kullanılmasıyla elde edilen karışım silajlarının ruminal fermentasyon, besin maddesi değerlendirilmesi, enerji kullanımı ve çevresel açıdan önemli bir parametre olan metan üretimi bakımından daha dengeli ve sürdürülebilir sonuçlar sunduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of different mixture ratios of corn silage (M) and elephant grass silage (FO) (100% M, 75% M+25% FO, 50% M+50% FO, 25% M+75% FO, and 100% FO) on chemical composition, silage fermentation characteristics, in vitro ruminal fermentation parameters, gas and methane production, energy values, as well as ruminal fermentation fluid pH and volatile fatty acids (SCFA). The results of chemical composition analyses revealed statistically significant differences among silage groups (P < 0,05). With increasing FO ratio, dry matter content decreased while crude ash content increased. Evaluation of fiber fractions showed that NDF, ADF, and ADL contents increased markedly with higher FO inclusion. Conversely, increasing M ratio resulted in lower fiber content and improved digestibility. Variations were observed among groups in terms of crude protein and ether extract contents; however, these changes were less pronounced compared to fiber fractions. Significant differences were detected among groups regarding silage pH and lactic acid concentrations (P < 0,001). The lowest pH value was observed in the 25% M+75% FO group, whereas the highest lactic acid concentration was recorded in the 75% M+25% FO group. The 100% FO group exhibited higher pH and lower lactic acid levels. These findings indicate that the fermentable carbohydrate content of corn silage accelerates silage fermentation and reduces pH. In vitro ruminal fermentation parameters showed statistically significant differences among groups in terms of total gas production (TGÜ), % methane production , metabolizable energy (ME), net energy for lactation (NEL), and organic matter digestibility (OMS) (P < 0,05). The highest TGÜ value was observed in the 100% M group, while the lowest gas production value was recorded in the 100% FO group. Gas production in mixed silage groups changed gradually depending on the corn silage ratio. Significant differences were also found in methane production among groups (P < 0,05). The highest methane percentage production was determined in the 100% M group, whereas the lowest was observed in the 100% FO group. Methane production decreased with higher M inclusion and increased with increasing FO ratio, indicating that the high fiber content of FO silage limits ruminal fermentation rate and increases methane formation. Energy values (ME and NEL) differed significantly among groups (P <0,001), with the highest values observed in the 100% M group. Increasing FO ratio resulted in a marked decrease in energy values. Organic matter digestibility was highest in the 100% M group and lowest in the 100% FO group, while mixed silage groups exhibited intermediate OMS values, indicating moderate digestibility. Significant differences were observed among groups in terms of volatile fatty acid profiles (P < 0,05). Increasing FO ratio led to higher proportions of acetic and propionic acids, while butyric acid proportion decreased. Corn-based silage groups showed higher total volatile fatty acid production, whereas mixed silage groups exhibited a more balanced SCFA profile. In conclusion, increasing the proportion of corn silage enhanced ruminal fermentation efficiency, gas and methane production, energy values, and organic matter digestibility. In contrast, higher inclusion of elephant grass silage increased fiber content, reduced ruminal fermentation rate, and limited methane production. The use of corn and elephant grass silages in appropriate ratios provided more balanced and sustainable outcomes in terms of ruminal fermentation, nutrient utilization, energy efficiency, and methane production, an important environmental parameter.