Tuz stresine maruz kalan fesleğen bitkisinin büyümesi ve sekonder metaboliti üzerine kumarinin yapraktan uygulanması veya priming etkisinin incelenmesi
Investigation of the impact of foliar application or priming with coumarin on the growth and secondary metabolite production of basil plants subjected to salinity stress
- Tez No: 1000549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN KULAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Fizyoloji, Biyoteknoloji, Agriculture, Physiology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Abiyotik stres, Bitki büyüme düzenleyicileri, Ocimum basilicum, Abiotic stress, Plant growth regulators, Ocimum basilicum
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Abiyotik stres faktörleri arasında tuzluluk, bitkilerin verimliliğini sınırlayan en yıkıcı faktörlerden biridir. Bu çalışma, kumarinin tuzluluğun olumsuz etkilerini tamponlama potansiyelini araştırmayı amaçlamaktadır. Kumarinin priming (P1;50 ppm ve P2;100 ppm) ve yaprak uygulamaları (F1;50 ppm ve F2;100 ppm) yoluyla etkileri, iki farklı tuzluluk seviyesine (50 ve 100 mM NaCl) karşı test edilmiştir. Bu bağlamda, fesleğenin fenolik metabolizması, uçucu yağ bileşimi ve stomatal özellikleri değerlendirilmiştir. Buna göre, tuz stresi, bu çalışmada ele alınan parametrelerde keskin değişimlere neden olmuş, ancak etkileri şiddetli seviyelerde daha belirgin olmuştur. Kumarin, doz ve yönteme bağlı olarak işlevlerini göstermiştir. Özellikle yüksek dozlarda priming, tuzsuz koşullarda ve orta tuzluluk koşullarında fenolik ve flavonoid birikimini tetiklemiş ve oksijenli monoterpenleri desteklemiştir. Bununla birlikte, yaprak uygulaması şiddetli tuzluluk stresi altında daha etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Among the abiotic stress factors, salinity is one of the most devastating factors, which limits the productivity of the crops. The study is designed to investigate the potency of coumarin in buffering the adverse effects of salinity. The effects of coumarin via seed priming (P1: 50 ppm and P2: 100 ppm) and foliar treatments (F1: 50 ppm and F2: 100 ppm) were assayed against two different salinity levels (50 and 100 mM NaCl). In this regard, phenolic metabolism, essential oil composition, and stomatal traits of basil were assessed. Accordingly, salt stress induced sharp shifts in the parameters considered in the present study but its effects were more pronounced under severe levels. Coumarin exerted its functions in dose- and method-dependent manner. Priming, particularly at higher doses, induced the accumulation of phenolics and flavonoids and favored oxygenated monoterpenes under non-saline and moderate salinity conditions. However, foliar application was more effective under severe salinity stress.