2017-2022 arasında dicle üniversitesi tıp fakültesi acil servisine başvuran mandibula fraktürünün eşlik ettiği travmalı hastalarda travma şiddet skoru (ISS) ile mandibula fraktürü şiddeti ilişkisinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of the relationship of injury severage score (ISS) and mandibular fracture severity in patients with mandibular fracture admitted di̇cle uni̇versity faculte of medicine emergency medicine department from 2017 to 2022
  1. Tez No: 1000561
  2. Yazar: HAYDAR SEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN MANSUR DURGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibula Fraktürü, Travma, Maxillofasial travma, Travma Skoru, Mandible Fracture, Trauma, Maxillofacial trauma, Trauma Score
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda, mandibula travması nedeniyle acil servise başvuran hastaların klinik özellikleri, travmanın meydana geliş şekli, etyoloji, çocuk ve erişkinlerde travmanın durumu, fraktürün cinsi, yeri ve sayısı ile travma (ISS) skorunun ilişkisini araştırmayı amaçladık. Materyal-Metod: Ocak 2017- Aralık 2021 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Acil servisine mandibula fraktürü nedeniyle başvuran 188 hastanın kayıtları geriye dönük incelendi. Elde edilen verilerin analizinde SPSS v26.0 istatistik programı kullanıldı. Bulgular: Hastaların %73'ü erkek (n=138), %27'si kadın (n=50) idi. %52'si (n=97) çocuk yaş grubunda idi. Travmaların %13'ü araç içi trafik kazası (AITK), %9'u araç dışı trafik kazası (ADTK), %12'si darp, %14'ü basit düşme, %6'sı ateşli silah yaralanması (ASY) ve %28'i ise yüksekten düşme sonrası meydana geldiği saptandı. Hastaların yaklaşık yarısında (%49) izole mandibula kırığı vardı. Geri kalan yarısında ise mandibula kırığıyla beraber eşlik eden bir veya birden fazla patoloji vardı. Bunlar sırasıyla; Yüz travması (%28), ekstremite travması (%23), Göğüs travması (%22), baş-boyun travması (%13), batın travması (%7), diğer travmalar (%6). Hastaların %41'inde tek bir kırık vardı. %40'ında iki kırık, %15'inde üç kırık ve %4'ünde ise dört veya daha fazla kırık mevcuttu. Mandibular kırık en fazla kondil ve parasimphizis bölgesinde idi. Bunları korpus ve angulus izlemekteydi ve %80'i deplese kırık idi. Hastaların ortalama travma skoru 15,78 ± 13,92 olarak kaydedildi. Hastaların %76'sına cerrahi yapıldı. 2 hasta opere edilemeden hayatını kaybetti. Regresyon analizi WBC, ISS skoru ve deplese kırıkların cerrahiye gidişin risk faktörleri olduğunu ortaya koydu. Sonuç: ISS skoru yüksek olan hastalarda daha yüksek morbidite, mortalite ve cerrahi ihtiyaç izlenmiştir. ISS skoru yüksek ve multiple travmaların olduğu durumlarda alert olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the relationship between the clinical characteristics, the way the trauma occurred, the etiology, the status of the trauma in children and adults, the type, location, and number of the fracture, and the trauma (ISS) score of patients who applied to the emergency department due to mandibular trauma. Material-Method: The records of 188 patients who were admitted to the Dicle University Emergency Department between January 2017 and December 2021 due to mandibular fracture were reviewed retrospectively. SPSS v26.0 statistical program was used in the analysis of the obtained data. Results: 73% of the patients were male (n=138), 27% were female (n=50). 52% (n=97) were in the pediatric age group. Causes of traumas: 13% in-vehicle traffic accident (AITK), 9% non-vehicle traffic accident (ADTC), 12% assasults, 14% simple fall, 6% firearm injury (ASY), 28% fall from height. About half of the patients (49%) had isolated mandible fractures. In the remaining half, there was one or more accompanying pathologies with mandibular fracture. These are respectively; Facial trauma (28%), extremity trauma (23%), Chest trauma (22%), head and neck trauma (13%), abdominal trauma (7%), and other traumas (6%). 41% of patients had a single fracture. 40% had two fractures, 15% had three fractures, and 4% had four or more fractures. Mandibular fractures were most common in the condyle and parasymphis regions. These were followed by the corpus and angulus, and 80% were displaced fractures. The mean trauma score of the patients was recorded as 15.78 ± 13.92. Surgery was performed in 76% of the patients. Two patients died before they could be operated. Regression analysis revealed that WBC, ISS score, and displaced fractures were risk factors for going to surgery. Conclusion: Patients with higher ISS scores had higher morbidity, mortality, and surgical need. In cases where ISS score is high and there are multiple traumas, it should be alerted.