Hatay'ın lezzet mirasını geleceğe taşıyan bir değer: Gastronomi müzelerinin Hatay'a uygulanabilirliği ve turizmdeki rolü
A culinary heritage of Hatay as a value for the future: Theapplicability of gastronomy museums in Hatay and their role in tourism
- Tez No: 1000560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Tourism, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi müzesi, Hatay, Mutfak turizmi, Gastronomy museum, Hatay, Gastronomic tourısm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otel İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Hatay ilinde gastronomi müzesi önerisine yönelik yerel halkın algı düzeylerini ve turizm paydaşlarının görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın alt amaçları ise Hatay iline yönelik bir gastronomi müzesi tasarımı yapmak, Hatay ilinin gastronomi potansiyelinin güçlü yönlerini belirlemek ve gastronomi alanındaki tanınırlığını artırmaya katkı sağlamaktır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Anketler yerel halktan 418 katılımcıya, yarı yapılandırılmış görüşme formu ise turizm paydaşlarından 20 katılımcıya uygulanmıştır. Elde edilen birincil veriler nicel analiz için istatistiksel paket program kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, yerel halktan elde edilen verilere göre Hatay ilinde gastronomi müzesi önerisine yönelik genel olarak olumlu bir bakış açısı olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen nitel veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Nitel araştırma sonuçlarına göre turizm paydaşlarının gastronomi müzesine yönelik olumlu algılara sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, bu veriler ve ikincil kaynaklar ışığında SWOT analizi yapılmıştır. SWOT analizi sonuçlarına göre Hatay ilinin gastronomi potansiyeli, kültürel değerleri ve sürdürülebilirlik vizyonu açısından gastronomi müzesi önerisine güçlü destek sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, Hatay'da önerilen gastronomi müzesinin tarihi bir yapıda yer alması gerektiği ve müze içeriğinde interaktif etkinlikler, yemek kursları ve tadım etkinliklerinin de yer alması gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to determine the perception levels of the local community and the opinions of tourism stakeholders regarding the proposal for a gastronomy museum in Hatay. The secondary objectives of the study are to design a gastronomy museum for Hatay, identify the strengths of Hatay's gastronomy potential, and contribute to its recognition in the field of gastronomy. A questionnaire and a semi-structured interview form were used as data collection tools in the research. The questionnaire was administered to 418 participants from the local community, while the semi-structured interview form was conducted with 20 tourism stakeholders. The primary data collected were analyzed using statistical software for quantitative analysis. The findings indicate that the local community generally has a positive outlook on the proposal for a gastronomy museum in Hatay. The qualitative data obtained from the research were analyzed using content analysis. According to the results of the qualitative research, tourism stakeholders have positive perceptions of the gastronomy museum proposal. Moreover, based on these findings and secondary sources, a SWOT analysis was conducted. The results of the SWOT analysis revealed that Hatay's gastronomy potential, cultural assets, and sustainability vision strongly support the gastronomy museum proposal. The study concluded that the proposed gastronomy museum in Hatay should be located in a historic building and include interactive activities such as food tastings, cooking classes, and other engaging events.