Betonarme bir okul yapısının güçlendirme öncesi ve sonrası yapısal davranışının karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of structural behavior of a reinforced concrete school building before and after reinforcement
  1. Tez No: 1000606
  2. Yazar: İBRAHİM AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK NEMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bina yapımı, Sargılı betonarme, Yapısal güçlendirme, Building construction, Confined reinforced concrete, Structural empowerment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de eğitim yapılarının deprem güvenliği, bilhassa 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında, mevcut okul yapılarının performanslarının değerlendirilmesini zorunlu kılmıştır. Çalışmada, betonarme bir okul yapısının güçlendirme öncesi ve sonrası yapısal davranışı; taban kesme kuvvetleri, kat ötelemeleri, kütle ve rijitlik merkezleri, momentleri ve periyotları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Yapı, ortamında üç boyutlu modellenmiş; malzeme ve uygunluk kriterleri TBDY 2018'e göre tanımlanmış ve mevcut durum için analizler gerçekleştirilmiştir. Zaman tanım alanı aşamasında, AFAD veri tabanından seçilen üç ivme kaydı (3123, 3125, 3133) hem ölçeklendirilmemiş (THA) hem de hedef spektruma uyumlu ölçeklendirilmiş (THA-M) olarak kullanılmıştır. Güçlendirme yöntemi olarak betonarme perde ilavesi eklenmiş ve aynı analizler tekrarlanmıştır. Sonuçlar, deprem kayıtları arasında 3125'in en yüksek (en yüksek pga değerine sahip kayıt), 3133'ün en düşük (en düşük pga değerine sahip kayıt) talebi göstermiştir. Kütle ve rijitlik merkezlerinin birbirine yaklaşması burulma sonuçlarını azaltmış ve iç kuvvet dağılımını daha uyumlu hale getirmiştir. THA-M analizleri, THA'ya kıyasla daha düşük sonuçlar vererek kayıtlar arası yayılımı düşürmüştür. Ayrıca genel olarak, X doğrultusunda taleplerin çoğu durumda Y'ye göre daha büyük olduğu; bunun rijitlik dağılımı ve mod kütle eşliğiyle ilişkili olduğu görülmüş, çalışma bu bulgularla TBDY 2018 kapsamında okul güçlendirme kararlarına pratik bir dayanak sunmuştur.
Özet (Çeviri)
In Turkiye, the seismic safety of educational buildings, especially after the February 6, 2023 Kahramanmaraş earthquakes, has made it necessary to evaluate the performance of existing school buildings. In this study, the structural behavior of a reinforced concrete school building before and after strengthening was comparatively examined, including base shear forces, story displacements, centers of mass and rigidity, moments, and periods. The structure was modeled in three dimensions in the finite element based software environment; material and suitability criteria were defined according to TBDY 2018, and analyses were performed for the existing condition. In the time-domain phase, three acceleration records (3123. 3125. 3133) selected from the AFAD database were used both unscaled (THA) and scaled (THA-M) compatible with the target spectrum. Reinforced concrete shear wall addition was added as a strengthening method, and the same analyses were repeated. The results showed that among the earthquake records, 3125 had the highest demand (biggest pga value), and 3133 (lowest pga value) had the lowest. While story displacements decreased significantly with the increase in stiffness after strengthening, an increased tendency for base shear forces was observed for various records. The convergence of the centers of mass and stiffness reduced torsional results and made the internal force distribution more harmonious. THA-M analyses yielded lower results compared to THA, reducing the spread between records. In addition, it was observed that the demands in the X direction were generally greater than those in the Y direction in most cases; this was related to the stiffness distribution and mode-mass equality, and with these findings, the study provides a practical basis for school strengthening decisions within the scope of TBDY 2018.