Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymânnâme-i Kebîr'i 4. Cilt (inceleme-metin)
Firdevsî-i Rûmî's Süleymânnâme-i Kebîr Volume 4 (review-text)
  1. Tez No: 1000616
  2. Yazar: BEGÜM KARANİ ŞENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Hz. Süleyman, Klasik Türk edebiyatı, Süleymanname, Uzun Firdevsi, Old Anatolian Turkish, Hz. Süleyman, Classical Turkish literature, Süleymanname, Uzun Firdevsi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Firdevsî-i Rûmî (Uzun Firdevsî), 15 yüzyılın sonu ve 16. yüzyılın başında yaşamış, oldukça üretken bir yazardır. Yazarın en önemli eseri nazım-nesir karışık olarak kaleme aldığı 81 ciltlik Süleymân-nâme-i Kebîr'dir. Eserde Hz. Süleyman'ın menkıbevi ve efsanevi hayatından, yaşadığı olaylardan bahsedilmektedir. Ayrıca eser; tıp, tasavvuf, tarih, mitoloji, peygamberler tarihi gibi ilimlerin yer aldığı geniş bir içeriğe sahiptir. Bu çalışmada, İrlanda Chester Beatty Kütüphanesi T 406 arşiv numarasıyla ve Firdevsî Bursavî adına kayıtlı el yazması Süleymânnâme-i Kebîr nüshası esas alınmıştır. Süleymânnâme'nin 4. cildinin detaylı bir şekilde incelenmesi, trankripsiyonunun yapılması ve metninin ortaya koyulması bu çalışmanın konu ve kapsamını oluşturmaktadır. Çalışma;“Giriş”,“İnceleme”ve“Metin”olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Firdevsî'nin hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve Süleymannâme-i Kebîr adlı eser hakkında genel bilgiler verilmiştir. İnceleme bölümünde Süleymânnâme-i Kebîr'in 4. cildi şekil ve içerik bakımından ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Metin bölümünde ise Chester Beatty nüshası üzerinden 4. cildin çeviri yazısı ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Firdevsî-i Rûmî (also known as Uzun Firdevsî) was a highly prolific author who lived at the end of the 15th century and the beginning of the 16th century. His most significant work is the Süleymân-nâme-i Kebîr, a monumental composition spanning 81 volumes, written in a mixed style of prose and verse. The work narrates the legendary and mythical life of Prophet Solomon (Hz. Süleyman), detailing the events he experienced. Moreover, the text encompasses a wide array of disciplines, including medicine, Sufism, history, mythology, and the history of the prophets. This study is based on the manuscript copy of the Süleymân-nâme-i Kebîr preserved under the name of Firdevsî Bursavî in the Chester Beatty Library in Ireland, catalogued with the archival number T 406. The primary focus and scope of the research comprise a detailed analysis, transcription, and presentation of the fourth volume of the Süleymân-nâme. The study is divided into three main sections:“Introduction,”“Analysis,”and“Text.”The Introduction provides general information about Firdevsî's life, literary persona, his works, and the Süleymân-nâme-i Kebîr. The Analysis section examines the fourth volume of the Süleymân-nâme-i Kebîr in detail in terms of both form and content. Finally, the Text section presents the transcription of the fourth volume based on the Chester Beatty manuscript.