Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymânnâme-i Kebîr'i 3. Cilt (inceleme-metin)
Firdevsî-i Rûmî's Süleymânnâme-i Kebîr Volume 3 (review-text)
  1. Tez No: 1000615
  2. Yazar: TOLGA ŞENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Hz. Süleyman, Klasik Türk edebiyatı, Süleymanname, Uzun Firdevsi, Old Anatolian Turkish, Hz. Süleyman, Classical Turkish literature, Süleymanname, Uzun Firdevsi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Uzun Firdevsî olarak anılan Firdevsî-i Rûmî, XV. yüzyılın sonu ile XVI. yüzyılın başında yaşamıştır. Miladi 1453 (Hicri 857) yılında doğan yazarın ölüm tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Oldukça üretken ve ansiklopedist bir müellif olan Firdevsî'nin en önemli eseri, nazım-nesir karışık olarak kaleme aldığı 81 ciltlik Süleymân-nâme-i Kebîr'dir. Genel olarak Hz. Süleyman'ın menkıbevi ve efsanevi hayatını konu edinen eser; tıp, tasavvuf, tarih, mitoloji, peygamberler tarihi gibi farklı ilimlere ait unsurları bünyesinde barındıran geniş bir içeriğe sahiptir. Süleymânnâme-i Kebîr'in İrlanda Chester Beatty Kütüphanesi T 406 arşiv numarasıyla Firdevsî Bursavî adına kayıtlı yazma nüshası esas alınarak hazırlanan bu çalışma, eserin 3. cildini içermektedir. Çalışma;“Giriş”,“İnceleme”ve“Metin”olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Firdevsî'nin hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve Süleymannâme-i Kebîr adlı eseri hakkında genel bilgiler verilmiştir. İnceleme bölümünde Süleymannâme-i Kebîr'in 3. cildi şekil ve içerik bakımından ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Metin bölümünde ise Chester Beatty nüshası üzerinden 3. cildin çeviri yazısı ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Firdevsî-i Rûmî, also known as Uzun Firdevsî, lived between the late fifteenth and the early sixteenth centuries. Born in 1453 (857 AH), the exact date of his death remains unknown. A highly productive and encyclopedic author, Firdevsî's most important work is the Süleymân-nâme-i Kebîr, an eighty-one-volume composition written in a mixed prose–verse style. Focusing mainly on the legendary and hagiographical life of Prophet Solomon, the work covers a variety of disciplines, including medicine, Sufism, history, mythology, and the history of prophets, reflecting a rich and diverse intellectual content. This study is based on the manuscript of the Süleymân-nâme-i Kebîr held in the Chester Beatty Library in Ireland under archive number T 406, registered in the name of Firdevsî Bursavî, and it examines the third volume of the work. The thesis includes three main sections:“Introduction,”“Analysis,”and“Text.”The Introduction offers general information about Firdevsî's life, literary character, and works, with special focus on the Süleymân-nâme-i Kebîr. The Analysis section provides a detailed examination of the third volume, examining both its form and content. The Text section presents a transliterated edition of the third volume based on the Chester Beatty manuscript.