Deneysel diz osteoartirit modelinde metotreksat ve su egzersizinin terapötik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the therapeutic efficacies of methotrexate and aquatic exercise in an experimental knee osteoarthritis model
- Tez No: 1000638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Metotreksat, Monosodyum iyodoasetat, Stereoloji, Methotrexate, Monosodium iodoacetate, Stereology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sıçanlarda monosodyum iyodoasetat (MIA) ile oluşturulan deneysel diz OA'sında metotreksat ve su egzersizinin etkilerini tek başına ve kombine olarak değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmada otuz adet Wistar albino erkek sıçan; Sham, OA, Su Egzersizi (S), Metotreksat (M) ve Kombine (SM) olmak üzere 5 gruba ayrıldı. OA modeli intraartiküler her iki dize 3 mg MIA enjeksiyonu ile oluşturuldu. Altı hafta süresince S grubuna yüzme, M grubuna oral MTX, SM grubuna ise kombine tedavi uygulandı. Tedavi etkinliği; spontan ekstansiyon testi, yürüme analizi, Mikro-BT ile kemik morfometrisi, stereolojik ve histopatolojik yöntemlerle (kıkırdak hacmi, hücre sayısı, proteoglikan yoğunluğu) incelendi. Bulgular: OA grubunda belirgin kıkırdak dejenerasyonu ve fonksiyonel kayıp gözlendi. SM grubu, spontan ekstansiyon ve yürüme parametrelerinde M grubuna göre daha iyi fonksiyonel iyileşme sergiledi. Histolojik analizlerde kombine tedavi ve M grubu, kıkırdak hacmini ve proteoglikan yoğunluğunu anlamlı düzeyde korurken, kondrosit kaybını önleyemedi. Mikro-BT verileri, tüm tedavilerin kemik mikro-mimarisindeki bozulmayı sınırlı düzeyde etkilediğini gösterdi. Sonuç: Su egzersizi ile MTX kombinasyonu, OA kaynaklı ağrıya bağlı davranışları azaltmada ve kıkırdak matriks bütünlüğünü korumada sinerjik etki göstermiştir. Bu bulgular, osteoartrit yönetiminde farmakolojik ve fiziksel tedavi modalitelerinin birlikte kullanımının, hastalığın semptomatik ve yapısal kontrolü açısından etkili bir strateji olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the isolated and combined effects of methotrexate (MTX) and aquatic exercise in a rat model of monosodium iodoacetate (MIA)–induced knee osteoarthritis (OA). Methods: Thirty male Wistar albino rats were divided into five groups: Sham, OA, Aquatic Exercise (S), Methotrexate (M), and Combined Treatment (SM). OA was induced via intra-articular injection of 3 mg MIA into both knees. Over six weeks, the S group followed a swimming-based exercise regimen, the M group received oral MTX, and the SM group underwent both treatments. Efficacy was assessed through the spontaneous extension test, gait analysis, bone morphometry via micro-computed tomography, and stereological and histopathological evaluations including cartilage volume, chondrocyte count, and proteoglycan density. Results: The OA group exhibited significant cartilage degeneration and functional decline. Compared to MTX alone, combined treatment led to greater improvements in spontaneous extension and gait. Histological analysis revealed that both the SM and M groups better preserved cartilage volume and proteoglycan density, though neither prevented chondrocyte loss. Micro-CT indicated limited effects of any treatment on OA-related bone microarchitecture deterioration. Conclusion: The combination of aquatic exercise and MTX synergistically reduced pain-related behaviors and helped preserve cartilage matrix integrity. These results support the concurrent use of pharmacological and physical therapies as a potential strategy for symptomatic relief and partial structural protection in osteoarthritis.