Ratlarda deneysel osteoartrit modelinde ozon ve hiperbarik oksijen uygulamasının karşılaştırılması
Comparison of ozone and hyperbaric oxygen treatment on experimental osteoarthritis model in rats
- Tez No: 623841
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BİLGE, DOÇ. DR. HÜSEYİN YENER ERKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Deneysel Osteoartrit Modeli, Hiperbarik Oksijen, Osteoartrit, Ozon, Experimental Osteoarthritis Model, Hyperbaric Oxygen, Osteoarthritis, Ozone
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmada ratlarda geliştirilen deneysel osteoartrit (OA) modelinde ozon (O3) ve hiperbarik oksijen (HBO) tedavilerinin kıkırdak dokusu üzerindeki etkilerini histopatolojik yöntemle incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: 27 adet Wistar Albino cinsi erkek rat, sağ diz eklemlerine deneysel OA oluşturmak için artrotomi yapılarak ön çapraz bağ (ÖÇB)'ları kesilerek O3, kontrol (K) ve HBO olmak üzere üç gruba ayrılıp numaralandırıldı. Tüm gruplardaki ratların sol diz eklemlerine ÖÇB kesisi yapılmadan sadece artrotomi yapılarak negatif kontrol olarak kaydedildi. Yapılan cerrahiyi takiben 2. haftanın sonunda K grubuna herhangi bir tedavi verilmezken, O3 grubuna günde 1 kez intraperitonel 30 μg 2ml O3, HBO grubuna günde 2 kez 60 dakika HBO tedavisi 3 hafta boyunca verildi. Ratlar 10. haftada sakrifiye edilerek her iki diz eklemi kıkırdak dokusu histopatolojik olarak değerlendirildi. Diz eklemi medial kompartmanı kıkırdak dokusunun lezyonlarının histopatolojik ve histopatolojik evrelemesinde Mankin skorlama sistemi, kullanılarak değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar istatiksel olarak gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: ÖÇB kesisi yapılan sağ dizlerde femur medial kondilde gelişen lezyonların değerlendirilmesiyle elde edilen ortalama Mankin skorları K grubunda 8,2±2,22, HBO grubunda 6,22±1,56 ve O3 grubunda 4,67±1,32 olarak saptandı. Femur medial kondil kıkırdak dokusu için yapılan Mankin skorlamasından elde edilen puanlar gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldığında, HBO grubu ile K grubu arasında fark saptanmadı (p: 0,086). O3 ve HBO deney grupları ile O3 ve K deney grupları arasında anlamlı fark mevcuttu ((p: 0,033, p:0,001). O3 grubu hem K hem de HBO grubundan Mankin skorları açısından yapılan değerlendirmede daha düşük skorlara sahipti ve istatiksel olarak bu fark anlamlı olarak bulundu. Çıkarımlar: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, O3'ün kıkırdak hasarının gelişimini azaltmada ve dejeneratif sürece yol açan mekanizmanın önlenmesinde etkili olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the effects of ozone (O3) and hyperbaric oxygen (HBO) treatments on cartilage tissue in his experimental osteoarthritis (OA) model by using histopathological method. Methods: 27 Wistar Albino male rats were divided into three groups as O3, control (K) and HBO, by performing an arthrotomy to create experimental osteoarthritis to the right knee joints. Anterior cruciate ligament transection (ACLT) was performed to create experimental OA in the right knees of 27 male rats. Rats in all groups were recorded as negative control by performing an arthrotomy without performing anterior cruciate ligament (ACL) transection to the left knee joints. Following the surgery, at the end of the 2nd week, no treatment was given to the K group, while the O3 group received intraperitoneal 30 μg 2ml of O3 once a day, and the HBO group for 60 minutes twice a day for 3 weeks. The rats were sacrificed at the 10th week and cartilage tissue of both knee joints was evaluated histopathologically. The medial compartment of the knee joint was evaluated using the Mankin scoring system for histological and histopathologic staging of the lesions of cartilage tissue. The obtained results were statistically compared amound the groups. Results: The average Mankin scores obtained by evaluating the lesions developing in the femur medial condyle in the right knees with ACL incision were found to be 8.2 ± 2.22 in the K group, 6.22 ± 1.56 in the HBO group and 4.67 ± 1.32 in the O3 group. When the scores obtained from the Mankin scoring for the femoral medial condyle cartilage tissue were compared amound the groups, there was no difference between the HBO group and the K group (p> 0.086). There was a significant difference between O3 and HBO experimental groups (p: 0.033). There was a significant difference between O3 and K experimental groups (p: 0.001). The O3 group had lower scores in both the K and HBO group in terms of Mankin scores and statistically significant difference was found. Conclusions: According to the results of this study, O3 was thought to be effective in reducing the development of cartilage damage and preventing the mechanism leading to the degenerative process.