Ortognatik cerrahi sonrası kinezyolojik bantlamanın ağrı ve şişlik üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of kinesiology taping on pain and swelling after orthognathic surgery
- Tez No: 1000637
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ FINDIK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kinezyo bant, Ödem, Ağrı, Stereofotogrametri, Kinesiology tape, Edema, Pain, Stereophotogrammetry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Çenelerin, dişlerin ve çevre dokuların birbirleri arasındaki, doğuştan veya sonradan meydana gelen bozukluklar dentofasiyal deformite olarak adlandırılmaktadır. Dentofasiyal deformitelerin düzeltilmesi amacıyla ortognatik cerrahi sıklıkla tercih edilen bir operasyondur. Her cerrahi gibi ortognatik cerrahi sonrası da ağrı ve ödem meydana gelmesi kaçınılmazdır. Post operatif dönemde meydana gelen bu komplikasyonlar hastaların konforunu ve görünümünü etkilendiğinden sürecin yönetiminde antibiyotik, kortikosteroid ve non-steroid anti inflamatuar ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan ilaçların yan etkilerinin önüne geçebilmek adına birçok alternatif tedavi yöntemi denenmektedir. Bu tedavilerden biri de kinezyo bant uygulamasıdır. Kinezyo bandın temel etki mekanizması cildi kaldırarak yavaşlayan kan ve lenf akımını iyileştirmeye katkıda bulunur. İstenilen yönde uygulanarak yüksek basınçlı alanlardan düşük basınçlı alanlara lenf sıvısını yönlerden. Bu etki sayesinde ödemin çözülmesine katkı sağlarken nosiseptörler üzerindeki uyaranları azaltarak ağrı iletimini düşürür. Çalışmaya 15'i erkek, 15'i kadın olmak üzere toplamda 30 hasta dahil edilmiştir. Bu 30 hasta, ortognatik cerrahi operasyonu geçirmiş ve yazı tura ile rastgelelik sağlanarak yüzün bir tarafına operasyon sonunda kinezyolojik bantlama yapılan diğer tarafına ise herhangi bir protokol uygulanmayan hastalardan oluşmaktadır. Kinezyo bant hastaların yüzünde 5 gün boyunca tutulmuştur. 1., 2., 3., 4., ve 5. günlerde NDS ile hastaların ağrı değerleri kaydedilmiştir. Ödem miktarlarını değerlendirmek amacıyla 2.gün, 5.gün ve 1.yılda hem stereofotogrametri hem de rehber noktalar arası uzaklık ölçümü ile değerler kaydedilmiştir. Çalışmamızın bulgularına baktığımızda, ağrı skorları 5 gün boyunca kinezyo bant uygulanmayan tarafta daha yüksek değerler göstermiştir ancak iki grup arasındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. Ödem değerlerine baktığımızdaysa, stereofotogrametri metoduyla yapılan ödem ölçümlerinde kinezyo bant uygulanan taraf tüm zaman aralıklarında daha düşük değerler göstermiştir. Rehber noktalar arası ölçüm metodunda ise angulus-labial komissura ve lateral kantus-angulus arası ölçümlerde 5. günde kinezyo bant uygulanan taraf daha düşük ödem değerleri göstermiştir. Tragus-labial komissura ve lateral kantus-angulus arası yapılan uzaklık ölçümlerinde ise her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Elde edilen sonuçlardam yola çıkarak, kinezyo bant uygulaması, ortognatik cerrahi operasyonlardan sonra postoperatif şikayetleri azaltmak amacıyla tercih edilebilecek, invaziv olmayan, basit ve düşük maliyetli bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Congenital or acquired abnormalities between the jaws, teeth, and surrounding tissues are referred to as dentofacial deformities. Orthognathic surgery is often the preferred procedure for correcting dentofacial deformities. As with any surgery, pain and swelling are inevitable after orthognathic surgery. As these complications occurring in the postoperative period affect the comfort and appearance of patients, antibiotics, corticosteroids, and non-steroidal anti-inflammatory drugs are used in the management of the process. Many alternative treatment methods are being tried to prevent the side effects of the drugs used. One of these treatments is kinesiology taping. The basic mechanism of action of kinesiology tape is to lift the skin and contribute to improving slowed blood and lymph flow. When applied in the desired direction, it directs lymph fluid from high-pressure areas to low-pressure areas. This effect contributes to the resolution of edema while reducing pain transmission by decreasing stimuli on nociceptors. A total of 30 patients, 15 men and 15 women, were included in the study. These 30 patients had undergone orthognathic surgery and were randomly assigned by coin toss to either receive kinesiology taping on one side of the face after surgery or no protocol on the other side. The kinesiology tape was kept on the patients' faces for 5 days. Pain scores were recorded using the NDS on days 1, 2, 3, 4, and 5. To evaluate the amount of edema, values were recorded on days 2, 5, and 1 year using both stereophotogrammetry and distance measurement between reference points. Looking at the findings of our study, pain scores were higher on the side without kinesiology tape for 5 days, but this difference between the two groups was not found to be statistically significant. Looking at the edema values, edema measurements made with the stereophotogrammetry method showed lower values on the side with kinesiology tape at all time intervals. In the guide point measurement method, the side with kinesiology tape application showed lower edema values on day 5 in the measurements between the angulus-labial commissure and lateral canthus-angulus. No significant difference was found between the two groups in the distance measurements between the tragus-labial commissure and lateral canthus-angulus. Based on the results obtained, kinesiology tape application is a non-invasive, simple, and low-cost method that can be preferred to reduce postoperative complaints after orthognathic surgery.