60+ tazelenme üniversitesi öğrencilerine verilen duygu odaklı farkındalık eğitiminin yaşlı bireylerin psikolojik iyi oluş ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of emotion-focused awareness training provided to 60+ tazelenme university students on psychological well-being and quality of life in older adults
  1. Tez No: 1000645
  2. Yazar: DENİZ AKKAYA KOZAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜŞAN ÖZGÜN BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Geriatri, Halk Sağlığı, Psychology, Geriatrics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı yetişkinler, psikolojik iyi oluş, yaşam kalitesi, yaşam boyu eğitim, duygu düzenleme, older adults, psychological well-being, quality of life, lifelong learning, emotion regulation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, 60+ Tazelenme Üniversitesi katılımcılarına yönelik geliştirilen Duygu Odaklı Farkındalık Eğitimi Programı'nın psikolojik iyi oluş ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini, katılımcı deneyimlerini de dikkate alarak incelemektir. Yöntem: Literatür ve uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanan 10 oturumluk program, randomize olmayan yarı deneysel desen ve açıklayıcı sıralı karma yöntemle değerlendirilmiştir. Tüm katılımcılara ön test, son test ve izlem ölçümleri uygulanmış; müdahale grubuyla izlem sürecinde yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Ölçüt örnekleme ile belirlenen örneklemde başlangıçta 67'şer kişi olmak üzere toplam 134 kişi yer almış, dışlama kriterleri doğrultusunda analizlere müdahale grubundan 56, kontrol grubundan 42 katılımcı olmak üzere toplam 98 kişi dâhil edilmiştir. Nicel veriler SPSS 23, nitel veriler MAXQDA 24 ile analiz edilmiş; nitel bulgular betimsel analiz ve Weber'in subjektif yorumsamacı yaklaşımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Nicel sonuçlar, grupların başlangıçta benzer olduğunu; müdahale grubunda son test ve izlemde psikolojik iyi oluş ve yaşam kalitesinin anlamlı biçimde arttığını göstermiştir (p≤0.05). Kontrol grubunda yaşam kalitesinde düşüş gözlenmiştir. Nitel bulgular, programın psikolojik farkındalık, duygu düzenleme, sosyal etkileşim ve aile ilişkilerinde olumlu etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Yaşam kalitesi ve psikolojik iyi oluş düzeyi yüksek katılımcılarda psiko-sosyal kazanımlar, duygusal farkındalık ve evde egzersizlere devam etme temaları öne çıkmıştır. Sonuç: Duygu Odaklı Farkındalık Eğitimi, 60+ Tazelenme Üniversitesi'ne katılan yaşlı bireylerde psikolojik iyi oluşu artırmış ve yaşam kalitesini desteklemiştir. Nicel ve nitel bulguların tutarlılığı, programın duygu odaklı müdahaleler için etkili bir model sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis examined the effects of the Emotion-Focused Awareness Training Program on psychological well-being and quality of life among 60+ Tazelenme University participants, incorporating participant experiences. Method: The 10-session program, developed based on the literature and expert opinions, was evaluated using a non-randomized quasi-experimental design and an explanatory sequential mixed-methods approach. All participants completed pre-test, post-test, and follow-up assessments, and semi-structured interviews were conducted with the intervention group during follow-up. Using criterion sampling, 134 participants were initially included (67 per group). In accordance with the exclusion criteria, 98 participants were analyzed: 56 in the intervention group and 42 in the control group. Quantitative data were analyzed with SPSS 23 and qualitative data with MAXQDA 24. Qualitative findings were examined through descriptive analysis and interpreted in line with Weber's subjective hermeneutic approach. Results: Quantitative findings indicated that while the groups were similar at baseline, the intervention group showed significant increases in psychological well-being and quality of life at post-test and follow-up (p≤0.05). A decline in quality of life was observed in the control group. Qualitative findings revealed that the program facilitated improvements in psychological awareness, emotion regulation, social interaction, and family relationships. Among participants with higher levels of psychological well-being and quality of life, themes such as psychosocial gains, emotional awareness, and continuation of home-based exercises were prominent. Conclusion: The Emotion-Focused Awareness Training increased psychological well-being and supported quality of life among older adults participating in the 60+ Tazelenme University. The consistency between quantitative and qualitative findings suggests that the program provides an effective model for emotion-focused interventions.