Futbolcularda hidrojenden zengin su kullanımının fiziksel ve fizyolojik parametrelere etkisi
The effect of hydrogen-rich water consumption on physical and physiological parameters in football players
- Tez No: 1000689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN SEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbolcular, laktik asit, termografi, toparlanma, hidrojenden zengin su, Spor, Football players, lactic acid, thermography, recovery, hydrogen-rich water, Sports
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hidrojenden zengin suyun futbolcularda egzersiz sonrası toparlanma süreçlerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, deney grubu (n=22; Yaş Ort.=20,14±1,49 yıl) ve kontrol grubu (n=20; Yaş Ort.=20,10±1,37 yıl) olmak üzere toplam 42 futbolcu katılmıştır. Deney grubundaki sporcular antrenman öncesinde hidrojenden zengin su tüketirken, kontrol grubundaki sporcular aynı miktarda normal su (plasebo) içmiştir. Her iki gruba da aynı yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman (HIIT) protokolü uygulanmıştır. Ölçümler, futbolcuların en az üç gün maç yapmadığı bir günde gerçekleştirilmiş olup her bir katılımcıdan 0., 45., 60., 90. ve 120. dakikalarda laktik asit, termografi ve statik–dinamik kuvvet ölçümleri alınmıştır. Su tüketimi protokolü kapsamında testlerden 120. ve 60. dakikalarda 420 ml ve 15. ve 5. dakikalarda 210 ml olmak üzere toplam 1260 ml hidrojenden zengin su içirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde Tekrarlayan Ölçümlerde ANOVA (Repeated Measures ANOVA) yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Analiz sonucunda, egzersiz sonrası 45. dakikada deney grubunun laktik asit düzeylerinin kontrol grubuna göre daha hızlı azaldığı görülmüştür. Ayrıca, termografi ölçümlerinde de anterior ve posterior kas bölgelerinde deney grubunun daha olumlu ısıl yanıt verdiği belirlenmiştir. Deney ve kontrol grubunun asimetri değerlerinde anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Sonuçlar: Bu bulgular, hidrojenden zengin su tüketiminin toparlanma süreçlerini destekleyebilecek etkili bir ergojenik strateji olabileceğini göstermektedir. Çalışmada asimetri değerlerinde istatistik bir farklılık tespit edilmedi. Elde edilen sonuçlar hidrojenden zengin suyun hücresel düzeyde etkili olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effect of hydrogen-rich water on post-exercise recovery processes in football players. Material and Methods: A total of 42 football players participated in the research, comprising an experimental group (n=22; Mean Age=20.14±1.49 years) and a control group (n=20; Mean Age=20.10±1.37 years). While the athletes in the experimental group consumed hydrogen-rich water before training, the athletes in the control group consumed the same amount of normal water (placebo). The same High-Intensity Interval Training (HIIT) protocol was applied to both groups. Measurements were conducted on a day when the football players had not played a match for at least three days. Lactic acid, thermography, and static-dynamic strength measurements were taken from each participant at the 0, 45, 60, 90, and 120-minute marks. Within the scope of the water consumption protocol, a total of 1260 ml of hydrogen-rich water was administered: 420 ml at 120 and 60 minutes before the tests, and 210 ml at 15 and 5 minutes before the tests. Repeated Measures ANOVA was used for the statistical analysis of the data. Results: The analysis revealed that at the 45th minute post-exercise, the lactic acid levels of the experimental group decreased more rapidly compared to the control group. Additionally, thermography measurements indicated that the experimental group exhibited a more favorable thermal response in the anterior and posterior muscle regions. No statistically significant difference was detected in asymmetry values between the experimental and control groups. Conclusion: These findings suggest that hydrogen-rich water consumption can be an effective ergogenic strategy to support recovery processes. No statistically significant difference was detected in asymmetry values in the study. The results obtained indicated that hydrogen-rich water could be effective at the cellular level.