Sinüzite sekonder gelişen orbital komplikasyonların klinik ve radyolojik değerlendirilmesi
Clinical and radiological evaluation of orbital complications secondary to sinusitis
- Tez No: 1000691
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KÜLAHLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Sinüzit, orbital komplikasyon, Chandler sınıflaması, cerrahi tedavi, muayene bulguları, Sinusitis, orbital complication, Chandler classification, surgical treatment, clinical findings
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Sinüzite Sekonder Gelişen Orbital Komplikasyonların Klinik ve Radyolojik Değerlendirilmesi Bu çalışmada, sinüzite sekonder orbital komplikasyon gelişen olguların epidemiyolojik, klinik, laboratuvar ve radyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi; cerrahi gereksinim ve klinik seyri belirleyen risk faktörlerinin, tedavi yaklaşımlarının ve klinik sonuçların analiz edilmesi amaçlanmıştır. Ocak 2014 – Ağustos 2025 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sinüzite sekonder orbital komplikasyon tanısı ile yatırılarak takip edilen 93 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, klinik bulguları, laboratuvar ve radyolojik sonuçları ile uygulanan tedavi yöntemleri ve prognozları değerlendirildi. Olgular Chandler sınıflamasına göre evrelendirildi; cerrahi gereksinim, hastanede yatış süresi, mortalite ve komplikasyon oranları istatistiksel olarak analiz edildi. Hastaların %48,4'ü pediatrik, %51,6'sı erişkin yaş grubundaydı. En sık görülen klinik tablo preseptal selülit (%43) olup erişkinlerde orbital tutulum ve cerrahi gereksinim anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,001). Odontojenik kaynaklı olgularda hastanede yatış süresi daha uzundu (P=0,036). Diyabet ve COVID-19 öyküsü, ileri Chandler evreleriyle ilişkiliydi (P=0,002, p=0,003). Cerrahi müdahale oranı %52,7, ortalama cerrahi zamanı 4,8±5,3 gün olarak bulundu. göz hareket kısıtlılığı, kemozis ve azalmış görme keskinliği cerrahi müdahale gereksinimini öngören bağımsız risk faktörleri olarak saptandı (p<0,01). CRP düzeyleri ≥52 mg/L olan olgularda cerrahi gereksinim oranı anlamlı derecede yüksekti (P=0,011). Radyolojik olarak en sık etmoid (%77,4) ve maksiller (%69,9) sinüs tutulumu izlendi. Antibiyotik tedavisinde en sık vankomisin (%60,2) tercih edilmiş; erken evrelerde ampisilin/sulbaktam kullanımı, ileri evrelerde ise geniş spektrumlu ajanlara geçiş eğilimi gözlenmiştir. Fungal etkenli olgularda mortalite oranı %46,7 olup, bakteriyel olgulara göre anlamlı derecede yüksekti (p<0,01). Sinüzite sekonder orbital komplikasyonlarda muayene bulgularının doğru yorumlanması, laboratuvar ve radyolojik değerlendirmelerle birlikte cerrahi gereksinimin öngörülmesini sağlar. Erken tanı, uygun antibiyotik seçimi ve gerektiğinde zamanında cerrahi müdahale prognozu belirleyen temel faktörlerdir. Diyabet, immünsüpresyon ve odontojenik odak varlığı, hastalığın seyrini değiştiren başlıca risk faktörleridir. Bu sonuçlar, multidisipliner yaklaşımın ve risk temelli tedavi planlamasının morbidite ve mortaliteyi azaltmada kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Clinical and Radiological Evaluation of Orbital Complications Secondary to Sinusitis This study aimed to evaluate the epidemiological, clinical, laboratory, and radiological characteristics of patients who developed orbital complications secondary to sinusitis, and to analyze the risk factors, treatment approaches, and clinical outcomes determining the need for surgery and the course of the disease. A total of 93 patients who were hospitalized and followed up with a diagnosis of orbital complications secondary to sinusitis at Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital between January 2014 and August 2025 were retrospectively analyzed. Demographic data, clinical findings, laboratory and radiological results, treatment modalities, and prognoses of the patients were evaluated. The cases were staged according to the Chandler classification, and surgical requirement, length of hospital stay, mortality, and complication rates were statistically analyzed. Of the patients, 48,4% were pediatric and 51,6% were adults. The most common clinical presentation was preseptal cellulitis (43%), while orbital involvement and surgical requirement were significantly higher in adults (p<0,001). Hospitalization duration was significantly longer in cases with odontogenic origin (P=0,036). A history of diabetes mellitus and COVID-19 was associated with higher Chandler stages (P=0,002, P=0,003). The surgical intervention rate was 52,7%, and the mean time to surgery was 4,8±5,3 days. Extraocular movement limitation, chemosis, and decreased visual acuity were identified as independent predictors of surgical intervention (p<0,01). Patients with CRP levels ≥52 mg/L had a significantly higher need for surgical management (P=0,011). Radiologically, the most frequently involved sinuses were ethmoid (77,4%) and maxillary (69,9%). Vancomycin (60,2%) was the most commonly preferred antibiotic; ampicillin/sulbactam was used predominantly in early stages, whereas broad-spectrum antibiotics were preferred in advanced stages. The mortality rate was significantly higher in fungal infections (46,7%) compared to bacterial cases (p<0,01). In orbital complications secondary to sinusitis, accurate interpretation of clinical findings combined with laboratory and radiological evaluation allows prediction of surgical necessity. Early diagnosis, appropriate antibiotic selection, and timely surgical intervention are the key factors determining prognosis. The presence of diabetes, immunosuppression, and an odontogenic focus are the main risk factors that alter the disease course. These findings emphasize that a multidisciplinary approach and risk-based treatment planning are crucial in reducing morbidity and mortality.