Sağlık çalışanlarında yaşam kalitesi ve performans ilişkisi, bir kamu hastanesi örneği
The relationship between quality of life and performance among healthcare workers: A public hospital case study
- Tez No: 1000718
- Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Healthcare Management, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Bireysel performans, çalışma yaşam kalitesi, sağlık çalışanları, Work Life Quality, Individual Performance, healthcare workers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bir kamu hastanesinde görev yapan sağlık çalışanlarının yaşam kalitesi düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin iş performansları üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Nicel yöntem şeklindeki bu çalışmanın evrenini, bir üniversite hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları oluşturmuştur. Çalışmaya, basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 250 sağlık çalışanı (hemşire, hekim, ebe, teknisyen vb.) dahil edilmiştir. Veriler,“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Çalışma Yaşam Kalitesi Ölçeği”ve“Bireysel Performans Anketi”aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılarak, tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma), bağımsız gruplarda t-testi, tek yönlü ANOVA, Kruskal-Wallis H, Mann-Whitney U testleri ve Spearman korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması orta yaş düzeyinde olup çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Meslek gruplarının dağılımında hemşireler ilk sırada yer aldı. Katılımcıların Çalışma Yaşam Kalitesi toplam puan ortalaması orta düzeyde oldukları tespit edildi. Çalışma Yaşam Kalitesi puanları, ayda beş ve üzeri nöbet tutan grupta, daha az nöbet tutan gruba göre anlamlı derecede düşüktü. Çalışma Yaşam Kalitesi; yaş, cinsiyet, çalışma yılı, eğitim durumu, medeni durum ve çocuk sahibi olma durumuna göre anlamlı farklılık göstermedi. Bireysel performans puan medyanı ise yüksek düzey olarak belirlendi. Bireysel Performans, çalışma şekli (nöbet durumu) dışındaki demografik değişkenlerden etkilenmezken, Çalışma Yaşam Kalitesi ile Bireysel Performans arasında pozitif yönde, anlamlı ve orta düzeyde bir ilişki saptandı. Sonuçlar: Bu araştırma, sağlık çalışanlarında çalışma yaşam kalitesi ile bireysel performans arasında anlamlı bir pozitif ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle yoğun nöbet programının yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğu belirlenirken, çalışanların zorlu koşullara rağmen yüksek performans sergilemeye devam ettikleri görülmüştür. Bu bulgular, çalışan refahını merkeze alan politikaların geliştirilmesinin, hem personel memnuniyeti hem de kurumsal verimlilik açısından kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the quality of life levels of healthcare workers employed at a public hospital and to examine the impact of these levels on their job performance. Materials and Methods: The population of this quantitative study consisted of healthcare workers employed at a university hospital. The study included 250 healthcare workers (nurses, physicians, midwives, technicians, etc.) selected by simple random sampling. Data were collected using a“Sociodemographic Information Form,”a“Work-Related Quality of Life Scale,”and an“Individual Performance Questionnaire”. Data analysis employed descriptive statistics (number, percentage, mean, standard deviation), independent samples t-test, one-way ANOVA, Kruskal-Wallis H, Mann-Whitney U tests, and Spearman's correlation analysis. The significance level was accepted as p<0.05. Results: The average age of participants was middle-aged, with women constituting the majority. Nurses ranked first in the distribution of occupational groups. Participants' average total Work Life Quality scores were found to be moderate. Work Life Quality scores were significantly lower in the group working five or more shifts per month compared to the group working fewer shifts. Work Life Quality did not show any significant differences based on age, gender, years of work, educational status, marital status, or whether the participant had children. The median individual performance score was determined to be high. While Individual Performance was not affected by demographic variables other than work pattern (shift status), a positive, significant and moderate relationship was found between Work Life Quality and Individual Performance. Conclusions: This research revealed a significant positive relationship between work-related quality of life and individual performance among healthcare workers. It was determined that an intensive shift schedule particularly negatively impacts the quality of life, while it was observed that employees continue to demonstrate high performance despite challenging conditions. These findings indicate that developing policies centered on employee well-being is critically important for both staff satisfaction and institutional efficiency.