Toplam kalite yönetimi uygulamaları ile hastane çalışanlarının iş tatmini, iş yaşam kalitesi ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki: Özel-kamu hastanelerinde bir alan uygulaması
The relationship between total quality management practices and hospital employees' job satisfaction, quality of work life and turnover intention: A field application in private-public hospitals
- Tez No: 585986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA SİVÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam kalite yönetimi, iş tatmini, iş yaşam kalitesi, işten ayrılma niyeti, sağlık hizmetleri yönetimi, sağlık kurumlarında toplam kalite yönetimi, yapısal eşitlik modellemesi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Günümüzde çağdaş anlamda bir yönetim anlayışı olan Toplam Kalite Yönetimi, kurumların belirlenen kalite standartlarında hizmet verebilmeleri ve yoğun yaşanan rekabet ortamında varlıklarını koruyabilmeleri için bir zorunluluk haline gelmiştir. Bununla birlikte, kurumların etkili ve kaliteli hizmetler sunarak başarıya ulaşmaları; kurumların en önemli kaynakları olan çalışanların yüksek performansları ile mümkün olacağından, çalışanların yüksek performans gösterebilmeleri için uygun çalışma koşullarının sağlanarak mutlu bir çalışma ortamının sağlanması gerekliliği, zamanla daha çok üzerinde durulan bir konu haline gelmiştir. Bu araştırma, Özel hastaneler ve Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde Toplam Kalite Yönetimi uygulamaları ile iş tatmini, iş yaşam kalitesi ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi, hastane çalışanlarının algıları üzerinden karşılaştırmalı olarak ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda araştırmada, Yaman (2017) tarafından kullanılan Toplam Kalite Yönetimi, Weiss vd. (1967) tarafından geliştirilen İş Tatmini, Sirgy vd. (2001) tarafından geliştirilen İş Yaşam Kalitesi ve Bozemann ve Perrewe (2001) tarafından geliştirilen İşten Ayrılma Niyeti ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma, 2 Eğitim-Araştırma Hastanesi ve 5 Özel Hastanedeki 515 idari ve sağlık personeline anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında toplanan veriler belirlenen amaçlar doğrultusunda betimleyici istatistikler ve çeşitli istatistiksel analizler kullanılarak çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Yapısal Eşitlik Modellemesi ve diğer istatistiksel analizler (t testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon analizi), IBM AMOS (Analysis of Moment Structures) ve IBM SPSS (The Statistical Package for Social Sciences) paket programları kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda, toplam kalite yönetimi ile iş tatmini, toplam kalite yönetimi ile iş yaşam kalitesi ve iş tatmini ile iş yaşam kalitesi arasında anlamlı bir pozitif ilişki; iş tatmini ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlı bir negatif ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca çalışmada, çalışanların toplam kalite yönetimi uygulamaları, iş tatmini, iş yaşam kalitesi ve işten ayrılma niyetine ilişkin algılarında hastaneler arasında ve kişilerin tanımlayıcı özelliklerine göre farklılıkların olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Total Quality Management, which is a modern management approach that is being used in a contemporary sense, has become a necessity for institutions to serve in determined quality standards and to protect their assets in the intense competition environment. However, as the success of the institutions by providing effective and high quality services will be possible with the high performances of the employees, which are the most important resources of the corporations, the necessity of providing a suitable working conditions and providing a happy working environment has become a matter of importance in time. The aim of this study was to compare in Private and Ministry of Health Hospitals the relationship between Total Quality Management practices with job satisfaction, quality of work life and turnover intention on the perceptions of hospital employees. In this context, Yaman (2017) used the Total Quality Management, Weiss et al. (1967) developed the Job Satisfaction, Sirgy et al. (2001) developed the Quality of Work Life and Bozemann and Perrewe (2001) developed the Turnover Intention Scales were used. The research was carried out by applying questionnaire to 515 administrative and health personnel in 2 Training-Research Hospitals and 5 Private Hospitals. The data collected within the scope of the research were analyzed and interpreted using descriptive statistics and various statistical analyzes in line with the determined objectives. Structural Equation Modeling and other statistical analyzes (t test, one-way analysis of variance, correlation analysis), IBM AMOS (Analysis of Moment Structures) and IBM SPSS (The Statistical Package for Social Sciences) were used. As a result of the research, a significant positive relationship between Total Quality Management and job satisfaction, Total Quality Management and quality of work, job satisfaction and quality of work life; It is concluded that there is a significant negative relationship between job satisfaction and turnover intention. In addition, in this study, it was revealed that there are differences between the perceptions of the employees regarding total quality management practices, job satisfaction, quality of work life and turnover intention between hospitals and according to the descriptive characteristics of individuals. Key Words : Total quality management, job satisfaction, quality of work life, turnover intention, health services management, quality management in health care services, structural equation modeling