Sternotomi yapılan hastalarda izole parasternal blok ile parasternal ve rektointerkostal blok kombinasyonunun analjezik etkilerinin karşılaştırılması
Comparision of analgesic effects of isolated parasternal block and parasternal plus rectointercostal block combination in patients undergoing sternotomy
- Tez No: 1000780
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kalp cerrahisi, Parasternal interkostal plan bloğu, Postoperatif ağrı, Rektointerkostal blok, Sternotomi, Cardiac surgery, Parasternal intercostal plane block, Postoperative pain, Recto-intercostal block, Sternotomy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı; medyan sternotomi ile elektif açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda, multimodal analjezinin bir parçası olarak uygulanan izole Parasternal İnterkostal Plan (PİP) bloğu ile PİP blok ve Rektointerkostal Fasiyal Plan Bloğu (RİFPB) kombinasyonunun postoperatif analjezik etkinliğini, opioid tüketimine ve derlenme parametrelerine etkisini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra, 18-80 yaş aralığında elektif açık kalp cerrahisi planlanan 90 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar Grup PİP (İzole PİP Bloğu, n=45) ve Grup Kombine (PİP ve RİFPB Kombinasyonu, n=45) olmak üzere ikiye ayrıldı. Plan blokları ultrasonografi eşliğinde %0,2 bupivakain ile yapıldı; multimodal analjezi protokolü ek olarak intravenöz parasetamol ve tramadol ile Hasta Kontrollü Analjezi uygulanmasını içermekteydi. Hastaların demografik verileri, cerrahi süreleri, ekstübasyon sonrası 1, 4, 12 ve 24. saatlerdeki istirahat ve dinamik (öksürme anında) Sayısal Derecelendirme Ölçeği (NRS) ağrı skorları, toplam opioid tüketimi, hemodinamik parametreleri ve oluşan yan etkiler 24 saat boyunca kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler ile kros klemp ve pompa süreleri dışındaki cerrahi süreler benzerdi (p>0,05). Temel sonuç ölçütü olan ekstübasyon sonrası ağrı skorları incelendiğinde; 1, 4, 12 ve 24. saatlerde hem istirahat hem de dinamik NRS ağrı skorları açısından gruplar arasında fark bulunmadı (p>0,05). İstirahat NRS ağrı skorları 1, 4, 12 ve 24. saatlerde Grup PİP'de sırasıyla 4,0±1,9; 3,0±1,6; 2,2±1,4 ve 1,2±1,4 iken; Grup Kombine'de 4,0±2,0; 2,9±1,7; 2,6±2,0 ve 1,8±1,8 olarak ölçüldü. Dinamik NRS ağrı skorları ise aynı zaman noktalarında Grup PİP'de sırasıyla 6,1±1,7; 4,9±1,7; 4,0±1,4 ve 3,0±1,6 iken; Grup Kombine'de 5,9±1,9; 4,8±1,9; 4,2±2,3 ve 3,6±2,0 saptandı. Benzer şekilde 24 saatlik toplam opioid tüketimi, ek analjezik ihtiyacı, ekstübasyon süresi, yoğun bakım ve hastane yatış süreleri açısından da gruplar benzer sonuçlar gösterdi. Her iki grupta da NRS ağrı skorlarının zamanla azaldığı görüldü. Sonuç: Medyan sternotomi yapılan hastalarda multimodal analjezinin bir parçası olarak uygulanan izole PİP bloğu, postoperatif ağrı yönetiminde etkin ve yeterli bir yöntem değildir. PİP bloğuna RİFPB eklenmesinin, ağrı skorları ve opioid tüketimi üzerinde izole uygulamaya kıyasla ek bir katkı sağlamadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
COMPARISION OF ANALGESIC EFFECTS OF ISOLATED PARASTERNAL BLOCK AND PARASTERNAL PLUS RECTOINTERCOSTAL BLOCK COMBINATION IN PATIENTS UNDERGOING STERNOTOMY ABSTRACT Aim: The aim of this study was to compare the postoperative analgesic efficacy, opioid consumption, and recovery parameters of the isolated Parasternal Intercostal Plane (PIP) block versus the combination of PIP and recto-intercostal block (RIFPB), administered as part of a multimodal analgesia regimen in patients undergoing elective open heart surgery with median sternotomy. Materials and Methods: After obtaining ethics committee approval, 90 patients aged 18–80 years scheduled for elective open heart surgery were included in the study. Patients were allocated into two groups: Group PIP (Isolated PIP Block, n=45) and Group Combined (PIP block and RIFPB Combination, n=45). Fascial plane blocks were performed under ultrasound guidance using 0.2% bupivacaine. The multimodal analgesia protocol additionally included intravenous paracetamol and patient-controlled analgesia (PCA) with tramadol. Demographic data, surgical times, resting and dynamic (during coughing) Numeric Rating Scale (NRS) pain scores at postoperative 1st, 4th, 12th, and 24th hours, total opioid consumption, hemodynamic parameters, and side effects were recorded over a 24-hour period. Results: Demographic characteristics and surgical durations, except for cross-clamp and pump times, were similar between the groups (p>0.05). When evaluating the primary outcome measure, postoperative pain scores, no significant difference was found between the groups regarding both resting and dynamic NRS pain scores at the 1st, 4th, 12th, and 24th hours (p>0.05). Resting NRS pain scores at 1, 4, 12, and 24 hours were 4.0±1.9, 3.0±1.6, 2.2±1.4, and 1.2±1.4 in Group PIP, and 4.0±2.0, 2.9±1.7, 2.6±2.0, and 1.8±1.8 in Group Combined, respectively. Dynamic NRS pain scores at the same time points were 6.1±1.7, 4.9±1.7, 4.0±1.4, and 3.0±1.6 in Group PIP, and 5.9±1.9, 4.8±1.9, 4.2±2.3, and 3.6±2.0 in Group Combined. Similarly, the groups demonstrated comparable results in terms of total 24-hour opioid consumption, rescue analgesic requirements, extubation time, and lengths of intensive care unit and hospital stays. NRS pain scores were observed to decrease over time in both groups. Conclusion: Isolated PIP block, administered as part of a multimodal analgesia regimen in patients undergoing median sternotomy, is not an effective and adequate method for postoperative pain management. It was concluded that the addition of a RIFPB to the PIP block did not provide any additional benefit regarding pain scores or opioid consumption compared to the isolated application.