Ameliyathanede çalışan cerrahi ekip üyelerinin iş stresi ve öfke ifade tarzlarının incelenmesi
Examination of work stress and anger expression styles of surgical team members working in the operating room
- Tez No: 1000785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İş Stresi, Öfke İfade Tarzı, Sürekli Öfke, Cerrahi Ekip, Ameliyathane, Sağlık Çalışanları, Work Stress, Anger Expression Styles, Trait Anger, Surgical Team, Operating Room, Healthcare Professionals
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Ameliyathaneler, yüksek düzeyde dikkat, hızlı karar verme, yoğun iş yükü ve hasta güvenliği sorumluluğu gerektiren karmaşık çalışma ortamlarıdır. Bu özellikler, ameliyathanede görev yapan cerrahi ekip üyelerini iş stresi açısından riskli bir grup hâline getirmektedir. İş stresinin, sağlık çalışanlarında sürekli öfke düzeyi ve öfkenin ifade biçimleri üzerinde belirleyici etkiler oluşturabildiği; bu durumun ekip içi iletişim, iş birliği ve bakım kalitesi açısından önemli sonuçlar doğurabildiği bildirilmektedir. Bununla birlikte, ameliyathane ortamında görev yapan tüm cerrahi ekip üyelerini kapsayan çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Amaç: Bu araştırma, ameliyathanede çalışan cerrahi ekip üyelerinin iş stresi düzeyleri ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarını belirlemek ve bu değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte kesitsel bir çalışma olarak planlandı. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma hastanesinde bulunan üç ayrı ameliyathane biriminde görev yapan 169 cerrahi ekip üyesi oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmeyip evrenin tamamına ulaşılmıştır. 1 Haziran 2025 ile 30 Haziran 2025 tarih aralığında araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 169 sağlık çalışanından (59 cerrah, 17 anestezi uzmanı, 45 ameliyathane hemşiresi, 28 anestezi teknikeri ve 20 perfüzyonist) oluşturulmuştur. Veriler; tanıtıcı bilgi formu, İş Stresi Ölçeği-20 (İSÖ-20) ve Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği (ÖİTÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ile birlikte Spearman korelasyon analizi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır (p<0,05). Bulgular: Araştırmada katılımcıların iş stresi puan ortalamasının 2,94±0,73 olduğu ve iş stresinin genel olarak orta düzeyde seyrettiği belirlenmiştir. Sürekli öfke puan ortalaması 1,96±0,51; öfke-içe 2,08±0,49; öfke-dışa 1,89±0,43 ve öfke-kontrol 3,17±0,52 olarak saptanmıştır. İş stresi ile sürekli öfke arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0,505; p<0,001). İş stresi düzeyi arttıkça öfkenin içe ve dışa yöneliminin arttığı, buna karşılık öfke kontrol düzeyinin azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca iş stresi düzeylerinin yaş, eğitim durumu, meslek ve ameliyathanede çalışma süresine göre anlamlı farklılık gösterdiği; sürekli öfke ve bazı öfke ifade tarzlarında ise cinsiyete bağlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu araştırma, ameliyathanede görev yapan cerrahi ekip üyelerinin iş stresi ile öfke düzeyi ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkiyi bütüncül biçimde ele alması açısından literatüre önemli katkı sağlamaktadır. Bulgular, ameliyathane ortamında iş stresinin yönetilmesinin yalnızca bireysel ruhsal iyilik hâli açısından değil, aynı zamanda ekip içi uyum, iletişim ve hasta güvenliği açısından da kritik bir gereklilik olduğunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, cerrahi ekip üyelerine yönelik stres azaltıcı ve öfke yönetimini destekleyici kurumsal ve ekip temelli girişimlerin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Operating rooms are complex working environments that require a high level of attention, rapid decision-making, heavy workload, and continuous responsibility for patient safety. These characteristics place surgical team members at considerable risk for work-related stress. Work stress may influence emotional responses among healthcare professionals, particularly trait anger levels and anger expression styles, which can have important implications for team communication, collaboration, and quality of care. However, studies addressing all members of the surgical team working in operating rooms remain limited. Aim: This study aimed to determine the levels of work stress, trait anger, and anger expression styles among surgical team members working in the operating room and to examine the relationships between these variables. Methods: This study was designed as a descriptive and correlational cross-sectional study. The population of the study consisted of 169 surgical team members working in three separate operating room units of a training and research hospital operating in Istanbul. No sample selection was carried out, and the entire population was reached. The study population consisted of 169 healthcare professionals (59 surgeons, 17 anesthesiologists, 45 operating room nurses, 28 anesthesia technicians, and 20 perfusionists) who agreed to participate in the research between June 1, 2025, and June 30, 2025. Data were collected using a Descriptive Information Form, the Work Stress Scale-20 (WSS-20), and the State–Trait Anger Expression Inventory (STAXI). Descriptive statistics, Spearman correlation analysis, Mann–Whitney U test, and Kruskal–Wallis test were used for data analysis (p<0.05). The mean work stress score of the participants was 2.94±0.73, indicating a moderate level of work stress. The mean scores for trait anger, anger-in, anger-out, and anger control were 1.96±0.51, 2.08±0.49, 1.89±0.43, and 3.17±0.52, respectively. A positive and moderate significant correlation was found between work stress and trait anger (r=0.505; p<0.001). As work stress increased, anger-in and anger-out levels increased, while anger control levels decreased. Work stress levels differed significantly according to age, educational level, profession, and duration of employment in the operating room, whereas trait anger and some anger expression styles showed significant differences according to gender. Conclusion: This study contributes to the limited literature by comprehensively examining the relationship between work stress and anger among all members of the surgical team working in the operating room. The findings highlight that effective management of work stress in operating room settings is crucial not only for individual psychological well-being but also for team cohesion, communication, and patient safety. Accordingly, it is recommended that institutional and team-based interventions aimed at reducing work stress and supporting anger management among surgical team members be implemented.