PLC tabanlı akıllı depo yönetim sistemi tasarımı ve uygulaması
Design and implementation of a PLC-based smart warehouse management system
  1. Tez No: 1000806
  2. Yazar: YOUSRA BAKHTI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN AYKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PLC, Programmable logic controller
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, bir depo içinde ürünleri otomatik olarak düzenleyen ve raflara koyan bir akıllı depo yönetim sistemi tasarlandı ve çalıştırıldı. Bu sistem programlanabilir mantık denetleyicileri üzerine kuruludur. Birçok işletme hala depolama işlemlerini elle yapıyor, bu da zaman kaybına, hatalara ve iş gücü masraflarına neden oluyor. Sonuç olarak, sensörler ve pnömatik ekipmanlarla desteklenen tamamen otomatik bir depo modeli tasarlandı. Bu nedenle, depo yönetimi sistemi artık tamamen otomatik bir modele dayanmaktadır. GMTSoft PLC'nin bir fotoelektrik sensörü, bir konveyör hattı, bir vakumlu ürün alma mekanizması ve iki pnömatik piston sistemi vardır. Ürün konveyör üzerindeki sensör tarafından algılandığında vakum sistemi çalışır. Daha sonra ürün piston 1 tarafından ilk rafa dikey olarak taşınır. Piston 2, ürünü yatay olarak ikinci rafa taşır. PLC, bir çubuk programı oluşturarak tüm bu adımları zaman sırasına göre kontrol eder. Zamanlayıcılar, sayaçlar ve dijital giriş-çıkışlar sistemin güvenli ve kararlı çalışmasını sağlar. Proje için bir HMI arayüzü oluşturmak için PDesigner'ı kullandık. Bu, operatörlerin sistemi izlemesini ve gerektiğinde elle müdahale etmesini sağlayacaktır. Bu arayüzde giriş ekranı, sistem durumu, sayaç bilgileri ve elle kontrol seçenekleri yer alır. İnsan-makine iletişimi (HMI) tasarımının bir sonucu olarak, sistemler eğitimde ve gerçek dünyada daha iyi kullanılır. Simülasyon testleri, modelin ürünleri doğru algıladığını, aynı anda pnömatik hareketlerin gerçekleştiğini ve raflama sürecinin kesintisiz devam ettiğini gösterdi. Sonuç olarak, akıllı depolama uygulamaları düşük maliyetli parçaları kullanabilir. Ek olarak, sistem daha büyük projelere uyarlanabilir bir temel sağlar.
Özet (Çeviri)
In this thesis I. Built the smart warehouse management system to automate the process of moving and placing products onto storage racks. The main motivation, for my study is that many facilities still carry out storage work by hand. Manual work often leads to time loss, human errors and higher labor costs. To solve these problems I developed the warehouse management system with sensors and pneumatic equipment. I designed a system that has a conveyor line, a sensor, a vacuum picking mechanism, two pneumatic cylinders and a GMTSoft PLC unit. When a product reaches the detection point on the conveyor line the photoelectric sensor sends a signal to the GMTSoft PLC unit. The GMTSoft PLC unit stops the conveyor line. I linked the HMI interface with the PLC control using the PDesigner application. The HMI interface allows the operator to oversee the system and intervene manually when required. The HMI interface includes a login page, a system status display, manual control choices, and counter data. The design improves the system's utility for many applications and industrial environments. Upon reviewing the simulation results, I see that the model precisely recognizes products, coordinates movements efficiently, and performs the rack installation procedure flawlessly. The findings suggest that smart warehouse applications can be created with cost considerations. The system can function as a fundamental platform for project expansion.