Genç yetişkinlerin romantik ilişkilerinde bağlanma stilleri, iletişim becerileri ve ilişki doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between attachment styles, communication skills, and relationship satisfaction in young adults' romantic relationships
- Tez No: 1000824
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OSMAN KURTKAN KAPICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikoloji, Psychology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, genç yetişkin bireylerin romantik ilişkilerinde sahip oldukları bağlanma stilleri, iletişim becerileri ve ilişki doyumu arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmada özellikle güvenli, kaygılı ve kaçıngan bağlanma stillerinin ilişki doyumu üzerindeki etkisi değerlendirilmekte; bunun yanı sıra iletişim becerilerinin bu ilişki üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri analiz edilmektedir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, söz konusu üç değişkenin birbiriyle olan etkileşimini ortaya koymak ve genç yetişkinlerin sağlıklı, doyumlu ilişkiler kurmalarını etkileyen psikolojik faktörleri bilimsel temelde açıklamaktır. Araştırmanın evrenini, Türkiye genelinde yaşayan 18-30 yaş aralığındaki genç yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Bu yaş aralığı, bireylerin romantik ilişki deneyimlerinin yoğunlaştığı bir dönem olması nedeniyle tercih edilmiştir. Örneklem grubunu ise, evren içerisinden araştırma kriterlerine uyan 439 genç yetişkin birey oluşturmaktadır. Katılımcılar, halen bir romantik ilişki içinde olan bireylerden oluşmaktadır. Araştırma yapılırken katılımcılara kişisel bilgi formu, İlişki doyumu ölçeği, İletişim becerileri ve Erişkin bağlanma biçimi ölçeği uygulanmıştır. Bu araştırmada istatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 26 programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu, çarpıklık ve basıklık değerleri incelenerek değerlendirilmiş; tüm değişkenlerin bu değerlerinin -1 ile +1 aralığında yer alması normal dağılım varsayımının sağlandığını göstermiştir (George & Mallery, 2010). Bu doğrultuda analizlerde parametrik testler kullanılmıştır. İki grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla grup karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmış; anlamlı farklılık saptanan durumlarda gruplar arası farkların belirlenmesi amacıyla Tukey post-hoc testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonuçları, bağlanma stilleri, iletişim becerileri ve ilişki doyumu arasında anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Güvenli bağlanmanın, erişkin bağlanma biçimi, iletişim becerileri ve ilişki doyumu ile pozitif; kaçıngan ve kararsız bağlanma ile ise negatif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Kaçıngan ve kararsız bağlanma stillerinin erişkin bağlanma biçimi ile pozitif yönde ilişkiler gösterdiği saptanmıştır. Erişkin bağlanma biçiminin iletişim becerilerinin alt boyutlarıyla anlamlı ilişkiler sergilediği, iletişim becerilerinin alt boyutlarının ise kendi aralarında güçlü pozitif ilişkiler gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca ilişki doyumunun güvenli bağlanma ve iletişim becerileri ile pozitif, kararsız bağlanma ile negatif yönde ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this thesis is to examine the relationships among attachment styles, communication skills, and relationship satisfaction among young adults in their romantic relationships. The study specifically evaluates the impact of secure, anxious, and avoidant attachment styles on relationship satisfaction, as well as the direct and indirect effects of communication skills on this relationship. In this context, the study aims to reveal the interaction between these three variables and to scientifically explain the psychological factors that influence young adults' ability to form healthy, satisfying relationships. The study population consists of young adults aged 18-30 living throughout Turkey. This age range was chosen because it is a period when individuals' romantic relationship experiences are most concentrated. The sample group consisted of 439 young adults who were easily accessible from the population and met the study criteria. Participants were currently in a romantic relationship. During the research, a personal information form, a relationship satisfaction scale, a communication skills scale, and an adult attachment style scale were applied to the participants. In this study, statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 26. The normality of the data was evaluated by examining skewness and kurtosis values, and the fact that all variables had skewness and kurtosis values within the range of -1 to +1 indicated that the assumption of normal distribution was met (George & Mallery, 2010). Accordingly, parametric tests were employed in the analyses. Independent samples t-test was used for comparisons between two groups, while one-way analysis of variance (ANOVA) was applied for comparisons among more than two groups. In cases where significant differences were detected, Tukey post-hoc test was conducted to determine intergroup differences. Pearson correlation analysis was performed to examine the relationships between variables. The results of the study indicate that there are significant relationships among attachment styles, communication skills, and relationship satisfaction. Secure attachment was found to be positively associated with adult attachment style, communication skills, and relationship satisfaction, and negatively associated with avoidant and anxious attachment styles. Avoidant and anxious attachment styles were observed to be positively related to adult attachment style. Adult attachment style showed significant associations with the subdimensions of communication skills, while the subdimensions of communication skills demonstrated strong positive relationships with each other. Additionally, relationship satisfaction was positively related to secure attachment and communication skills, and negatively related to anxious attachment.