Konvansiyonel teknik ve stamp tekniği ile uygulanan farklı kompozit rezin materyallerin mikrosızıntı özelliklerinin değerlendirilmesi
Assessment of microleakage characteristics of different resin composite materials applied using the conventional and stamp techniques
- Tez No: 1000848
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA DİNÇ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş hekimliği, Diş çürükleri, Pedodonti, Dentistry, Dental caries, Pedodontics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çocuk diş hekimliğinde giderek daha sık tercih edilen stamp tekniğinin, farklı kompozit rezin materyallerle birlikte kullanıldığında mikrosızıntı üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kompozit rezinlerin fiziksel yapıları, polimerizasyon davranışları, doldurucu morfolojileri ve viskoziteleri, restorasyonun marjinal adaptasyonu üzerinde belirleyici olduğundan, klinik başarı hem materyal seçimi hem de uygulama tekniği ile ilişkilidir. Güncel literatürde stamp tekniği işlem hızını arttırarak süresini azaltması, oklüzal morfolojiyi tekrarlanabilir şekilde oluşturması ve çocuk hastanın koltukta oturma süresini azaltması nedeniyle önemli bir alternatif tir.Bununla birlikte tekniğin farklı kompozit materyallerle etkileşimine yönelik bulgular sınırlı ve tutarsızdır. Bu in vitro çalışmada toplam 120 adet çürüksüz üçüncü molar dişi üzerinde standartlaştırılmış sınıf I kaviteler hazırlanmış ve dört farklı kompozit materyal (G-ænial, Nova, Quixfil, Estelite) iki farklı teknikle (konvansiyonel ve stamp) uygulanmıştır. Örnekler termal siklus işlemine tabi tutulmuş, ardından boya penetrasyonu yöntemiyle mikrosızıntı analizleri yapılmıştır. Taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak kompozit-dentin arayüzündeki morfolojik yapı incelenmiştir. Kompozit türü mikrosızıntı üzerinde en belirleyici faktör olarak öne çıkmıştır. Quixfil materyali her iki teknikte de düşük mikrosızıntı değerleri göstermiştir. Stamp tekniğinin genel etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış olsa da özellikle Estelite ile kullanıldığında mikrosızıntıyı belirgin şekilde azalttığı saptanmıştır. Buna karşın G-ænial ve Nova materyallerinde teknik farklılıklarının anlamlı bir etkisi gözlenmemiştir. SEM bulguları da mikrosızıntı skorlarını desteklemiş; akışkan bulk-fill kompozitlerle stamp tekniği birlikte uygulandığında daha düzenli bir marjinal arayüz elde edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, stamp tekniğinin mikrosızıntı açısından tek başına belirleyici bir yöntem olmadığını; ancak özellikle düşük viskoziteli ve akışkan karakterli kompozitlerle uyumlu olduğunda marjinal adaptasyonu iyileştirebileceğini göstermektedir. Materyalin doldurucu oranı, partikül yapısı ve polimerizasyon davranışı uygulama tekniğinden daha baskın bir rol oynamaktadır. Bu nedenle çocuk diş hekimliğinde stamp tekniğinin kullanımı, uygun materyal seçimi ile birleştirildiğinde uygulama süresini kısaltan ve morfolojiyi öngörülebilir kılan pratik bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Gelecek çalışmaların micro-CT gibi üç boyutlu görüntüleme yöntemleriyle ve farklı kavite konfigürasyonlarını içerecek şekilde genişletilmesi, tekniğin klinik geçerliliğini güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effect of the stamp technique, an increasingly preferred approach in pediatric dentistry, on microleakage when used with different composite resin materials. The physical and chemical properties of composite resins, including filler morphology, filler content, viscosity, and polymerization behavior, play a critical role in marginal adaptation. Therefore, the clinical success of restorations is influenced by both the application technique and the restorative material. The stamp technique has been proposed as a practical alternative in pediatric dentistry due to its ability to reduce operative time, reproduce occlusal anatomy predictably, and shorten chairside time, thereby improving patient cooperation. However, evidence regarding its interaction with different composite materials remains limited. In this in vitro study, 120 sound human third molar teeth were selected, and standardized Class I cavities were prepared. Four different composite resin materials (G-ænial, Nova, Quixfil, and Estelite) were applied using two restorative techniques: the conventional incremental technique and the stamp technique. After restoration, all specimens were subjected to thermocycling to simulate intraoral thermal conditions. Microleakage was evaluated using the dye penetration method, and the composite–dentin interface was further analyzed using scanning electron microscopy (SEM). The results demonstrated that composite type was the primary factor influencing microleakage. Quixfil exhibited consistently low microleakage values irrespective of the application technique. While the overall effect of the stamp technique was not statistically significant, a significant reduction in microleakage was observed when the stamp technique was used with Estelite. In contrast, no significant differences related to application technique were detected for G-ænial and Nova composites. SEM findings supported the microleakage results, showing a more uniform and continuous marginal interface when the stamp technique was combined with low-viscosity composite materials. Within the limitations of this study, the stamp technique alone does not appear to be a decisive factor in reducing microleakage. However, when combined with appropriately selected composite materials, it may enhance marginal adaptation. Material-related properties seem to have a more dominant influence than the application technique itself. Therefore, the stamp technique may be considered a time-efficient and clinically useful option in pediatric dentistry when used with suitable composite resins.