An enhanced attentıon and dılated convolutıon based ensemble modelbased network ıntrusıon detectıonsystem agaınst adversarıal evasıonattacks usıng enhanced cheetahoptımızer
Geliştirilmiş dikkat ve genişletilmişkonvolüsyon tabanlı topluluk model tabanlıağ saldırı tespit sistemi, geliştirilmiş cheetah optimizörü kullanarak düşmanca kaçınma saldırılarına karşı
  1. Tez No: 1000891
  2. Yazar: OMER FAWZI AWAD AWAD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı şebekeler, Siber saldırı, Yapay zeka, Çekişmeli saldırı, Intelligence networks, Cyber attack, Artificial intelligence, Adversarial attack
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Ağ tehditlerine karşı uzun süre güvenilir bir savunma sistemine Saldırı Tespit Sistemi (IDS) denir. Ağda şüpheli veya kötü niyetli faaliyetler tespit edildiğinde, savunmacılar IDS tarafından bilgilendirilir. Son on yılda, makine öğrenimi, IDS'nin daha doğru, daha analiz yeteneğine sahip ve bilinen saldırıların yeni veya değiştirilmiş biçimlerini bulmada daha yetenekli hale gelmesine yardımcı oldu. Makine öğrenimi tekniğinin gelişmiş bir versiyonu olan derin öğrenme, ağ güvenliği alanında çok önemlidir. Ek olarak, derin öğrenmeye dayalı bir Ağ Saldırı Tespit Sistemi (NIDS), geleneksel IDS tekniklerinden daha iyi performans gösterir. Ancak son çalışmalar, gerçek zamanlı olarak saldırganlarla karşı karşıya kaldığında, derin öğrenmeye dayalı IDS'nin biraz yanlış hale geldiğini göstermektedir. Saldırı modellerinin NIDS'yi nasıl etkileyeceği konusunda da herhangi bir analiz yapılmamıştır. Burada, düşmanca kaçınma saldırılarına karşı savunmak için geliştirilmiş derin öğrenmeye dayalı bir NIDS modeli tasarlanmıştır. Gerekli veriler öncelikle yaygın olarak bulunan web sitelerinden toplanır. En iyi özellik çıkarımı, toplanan veriler üzerinde gerçekleştirilir. Burada, Geliştirilmiş Çita Optimizasyon Aracı (ICO) kullanılır. Ardından, en iyi şekilde çıkarılan özelliklerden saldırıları tespit etmek için Dikkat ve Genişletilmiş Tabanlı Topluluk Ağı (ADEN) uygulanır. Derin Zamansal Evrişimsel Sinir Ağı (DTCN), Uzun Kısa Süreli Bellek (LSTM) ve Kapılı Tekrarlayan Birim (GRU) modelleri, önerilen ADCEN'i devreye almak için bir araya getirilir. Son olarak, ADEN saldırıları tespit eder ve bulanık sıralama yaklaşımını kullanarak ilgili çıktıları üretir. Önerilen derin öğrenme tabanlı NIDS'nin düşman saldırılarına karşı savunmasını iyi bir şekilde göstermek için, geleneksel modellere karşı deneyler yapılır.
Özet (Çeviri)
A reliable defense system against network threats over a long time is called the Intrusion Detection System (IDS). Defenders are notified by the IDS when suspicious or malevolent activities are identified on the network. In the last ten years, machine learning has helped the IDS to become more accurate, more capable of analysis, and more adept at finding new or modified forms of known intrusions. Deep learning, an advanced version of the machine learning technique, is essential to the field of network security. Additionally, a deep learningbased Network Intrusion Detection System (NIDS) performs better than conventional IDS techniques. Recent studies, however, demonstrate that when faced with attackers in realtime, the deep learning-based IDS becomes somewhat inaccurate. There is no analysis done on how attack models will affect NIDS as well. In order to defend against adversarial evasion attacks, an enhanced deep learning-based NIDS model is designed here. The required data is first collected from commonly available websites. The best feature extraction is carried out on the collected data. Here, the Improved Cheetah Optimizer (ICO). Then, an Attention and Dilated-based Ensemble Network (ADEN) is implemented to detect the intrusions from the optimally extracted features. The Deep Temporal Convolutional Neural Network (DTCN), Long Short-term Memory (LSTM), and Gated Recurrent Unit (GRU) models are assembled together to deploy the suggested ADCEN. In the end, the ADEN detects the viii intrusions and generates the respective outputs using the fuzzy ranking approach. To demonstrate well the recommended deep learning-based NIDS defends against adversarial evasion assaults, experiments are conducted against conventional models.