Dişli ve dişsiz hastalarda submandibular fossanın konik ışınlı bilgisayarlı tomografiyle değerlendirilmesi
Evaluation of the submandibular fossa in dentate and edentulous patients using cone beam computed tomography
- Tez No: 1000912
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN BOZDEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Submandibular Fossa, KIBT, Mandibula, İnferior Alveolar Kanal, Submandibular Fossa, CBCT, Mandible, Inferior Alveolar Canal
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç mandibuladan alınan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntülerinde posterior mandibulada dişleri olan ve olmayan hastalarda submandibular konkavite derinliğini, bu konkaviteye göre inferior alveolar kanal (İAK) pozisyonunu ve kret tiplerini belirlemek, cinsiyet, yaş, dişlerin olup olmaması, kret tipi gibi faktörlerin submandibular konkaviteye etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, ortalama yaşın 43,80 ± 14,72 olduğu 138 kadın (%50) ve 138 erkek (%50) olmak üzere toplam 276 hastaya ait KIBT görüntüleri incelendi. Hastaların sağ ve sol posterior mandibula 1. ve 2. molar diş durumuna göre 212 yarım çene dişli, 143 yarım çene dişsiz ve 197 yarım çene ise kısmi dişsizdi. KIBT görüntüleri cross-sectional görüntü değerlendirilerek, posterior mandibular bölgenin sol ve sağ taraflarında 1. molar ve 2. molar dişler bölgelerindeki en derin SF derinliği, alveolar kret yüksekliği, alveolar kret taban ve tepe genişliği ölçüldü. Ayrıca mental foramenin distalinden 3. molar diş bölgesine kadar alan incelenip, SF derinliğinin en yüksek ölçüldüğü diş bölgesi kaydedildi. 1. molar ve 2. molar bölgelerindeki en derin SF bölgesinde SF ile İAK arasındaki ilişki, kret tipi ve SF derinliğine göre tipler belirlendi. SF derinliği üç tipe ayrıldı: Tip I (<2 mm), Tip II (2-3 mm) ve Tip III (> 3 mm). Tüm bu parametrelerin; cinsiyete, yaşa, çene yönüne (sağ-sol), bölgenin diş durumuna ve kapanış ilişkilerine göre farklılık gösterip göstermediği araştırıldı. Bulgular: Bu tez çalışmasında 552 mandibula yarım çeneye ait KIBT görüntüsünde, erkeklerde ortalama SF derinliği, AK yüksekliği, taban ve tepe genişlikleri kadınlara göre daha yüksekti (p < 0,05). En sık görülen en derin SF derinliği sınıflandırması Tip II SF idi. Sağ 1. ve 2. molar diş bölgelerinde, dişli posterior mandibulaya sahip bireylerde SF derinliği, dişsiz posterior molar bölgeye kıyasla daha yüksek bulundu (p < 0,05). İAK SF'nin en derin noktasına göre en sık inferior konumda olduğu gözlemlendi. Genç yaş grubunda U tipi kret en sık görülen morfoloji iken, ileri yaşlarda C tipi kret belirgin şekilde arttığı izlendi (p < 0,05). Oklüzyon varlığında en derin SF daha çok 2. molar (%39,9) ve 3. molar (%38,4) bölgelerinde görülürken, oklüzyon olmadığında ise en derin SF'nin en yüksek oranda 3. molar bölgesinde (%58,7) bulunduğu görüldü (p < 0,05). Sonuç: Dişli posterior mandibulada dişsiz posterior mandibulaya göre, erkeklerde kadınlara göre daha derin SF'nin belirlenmesi nedeniyle özellikle erkek hastalarda bu bölgedeki cerrahi operasyonlar sırasında daha dikkatli olunması gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle bu bölgenin cerrahi öncesinde üç boyutlu olarak KIBT ile değerlendirilmesi olası komplikasyonları önlemede yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the depth of the submandibular concavity in patients with and without teeth in the posterior mandible in CBCT images taken from the mandible, to determine the position of the inferior alveolar canal relative to this concavity and the types of ridges, and to evaluate the effect of factors such as gender, age, presence or absence of teeth, and ridge type on the submandibular concavity. Materials and Methods: In this retrospective study, cone beam computed tomography (CBCT) images of a total of 276 patients, including 138 females (50%) and 138 males (50%) with a mean age of 43.80±14.72 years, were examined. According to the dentition status of the first and second molar regions on the right and left posterior mandible, 212 hemi-mandibles were dentate, 143 were edentulous, and 197 were partially edentulous. CBCT images were evaluated in cross-sectional views, and the deepest submandibular fossa (SF) depth, alveolar crest height, alveolar crest basal width, and alveolar crest crestal width were measured in the first and second molar regions on both the right and left posterior mandible. In addition, the area from the distal aspect of the mental foramen to the third molar region was examined, and the tooth region in which the deepest SF was observed was recorded. In the deepest SF regions of the first and second molars, the relationship between the SF and the inferior alveolar canal (IAC), crest type, and SF depth-based classifications were determined. SF depth was classified into three types: Type I (<2 mm), Type II (2–3 mm), and Type III (>3 mm). All these parameters were investigated to determine whether they differed according to sex, age, jaw direction (right–left), dentition status of the region, and occlusal relationships. Results: In this thesis study, analysis of CBCT images of 552 mandibular hemi-mandibles showed that the mean SF depth, alveolar crest height, basal width, and crestal width were higher in males than in females (p < 0.05). The most common deepest SF depth classification was Type II SF. In the right first and second molar regions, SF depth was found to be higher in individuals with a dentate posterior mandible compared to those with an edentulous posterior molar region (p < 0.05). The inferior alveolar canal was most frequently observed in an inferior position relative to the deepest point of the SF. While the U-type crest was the most common morphology in the younger age group, a marked increase in the C-type crest was observed in older age groups (p < 0.05). When occlusion was present, the deepest SF was most frequently observed in the second molar (39.9%) and third molar (38.4%) regions, whereas in the absence of occlusion, the deepest SF was most frequently located in the third molar region (58.7%) (p < 0.05). Conclusion: The identification of a deeper submandibular fossa in dentate posterior mandibles compared with edentulous posterior mandibles, and in males compared with females, indicates that greater caution is required during surgical procedures in this region, particularly in male patients. Therefore, three-dimensional evaluation of the posterior mandible using cone beam computed tomography prior to surgery may be beneficial in preventing potential complications.