Oral kavite yassı epitel hücreli kanserde ekstranodal uzanım derecelendirmesinin prognoz ve prognoza etki eden faktörler ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between extranodal extension grading and prognosis, and the factors affecting prognosis in oral cavity squamous cell carcinoma
  1. Tez No: 1000911
  2. Yazar: ABDULLAH ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUFHAN SÜOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız neoplazmları, Kafa ve boyun neoplazmları, Lenf nodları, İstanbul Tıp Fakültesi, Mouth neoplasms, Head and neck neoplasms, Lymph nodes, Istanbul Medical Faculty
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaçlar Çalışmanın birincil amacı oral kavitenin yassı epitel hücreli kanserinde (YEHK) ekstranodal uzanım (ENE) derecelendirmesinin sağ kalım ve nüks üzerine etkilerini incelemek ve bu derecelendirmenin adjuvan tedavi protokollerindeki yerinin yeniden değerlendirilmesi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın bir diğer birincil amacı ekstranodal uzanım derecelendirmesinin prognozu etkileyen diğer faktörler ile arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın ikincil amacı prognozu etkileyen klinik ve histolojik parametrelerin İstanbul Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi (KBB&BBC) Anabilim Dalında opere edilen oral kavite yassı epitel hücreli kanser hastalarındaki sağkalım üzerindeki etkisini gözlemlemek ve kendi aralarındaki ilişkiyi göstermek olarak belirlenmiştir. Hastalar ve Yöntemler 2011-2022 seneleri arasında oral kavite kanser tanısı alarak opere edilen 499 hasta retrospektif olarak tarandı. 237 hasta dahil edilme kriterlerini karşılarken 262 hasta dışlandı. Bu hastaların peroperatif olarak gönderilen patoloji preparatlarında çalışılan tümör invazyon derinliği (DOİ), Metastatik Lenfadenopati Sayısı (LAP), Boyun Diseksiyonu LAP sayısı ve Yoğunluğu, Metastatik Lenfadenopatide çalışılan ENE derecelendirilme (majör ve minör ENE) parametreleri, Tümör Büyüklüğü, Cerrahi Sınır Durumu ve hasta takip kartlarında yer alan bilgiler nüks, adjuvan tedavi açısından tarandı. Ölen hastaların ölüm zamanı ve bilgilerine hastane sistemi ve hasta yakınları üzerinden ulaşıldı. Mevcut taranan parametreler ve bilgilerin prognoz üzerindeki etkileri değerlendirildi. İstatistik programı eşliğinde istatiksel analiz uygulandı. Bulgular Çalışmamıza 237 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %54,9'u erkek, %45,1'i kadın idi. Hastaların median yaşı 60 olarak bulundu. Çalışmamızda tümör en sık dilde görülürken ikinci sıklıkta sert damakta görüldü. En az görülen yer ise ağız tabanı idi. Hastalarımızın %90,7'sine boyun diseksiyonu yapıldı. Hastalarımızın %69,2'sine tümör rezeksiyonu sonrası rekonstriksüyon uygulandı. Hastaların %35,2'ine pediküllü flep, %18,6'sına free flap, %11,4'üne obturator, %1,7'sine greft uygulanırken %2,5'inde kombine yöntemler tercih edildi. Nüks oranı %44,7 olarak saptanmış olup, bu olguların %44,3'ü lokal, %24,5'i rejyonel ve %31,1'i uzak metastaz nüksü olarak saptandı. Hastaların %33,7'sine sadece radyoterapi (RT), %27,4'üne hem RT hem de kemoterapi (KT) verilirken %38,9'una adjuvan tedavi verilmedi. Bu hastaların %47,3'ü sağ, %52,7'si ölü olarak saptandı. Ölen hastaların %64,8'i primer kanser nedeniyle öldüğü saptandı. TNM evresine göre Evre I hasta oranı %9, Evre II hasta oranı %17,6, Evre III hasta oranı %16,7, Evre IV hasta oranı ise %56,7 olarak saptandı. Hastalarımızın 3 yıllık genel sağkalım (GS) oranı %70 olarak hesaplandı. GS'yi anlamlı şekilde etkileyen parametreler içinde; yaş, metastatik lap sayısı, ENE pozitif (ENE (+)) lap varlığı ve sayısı, DOI, lenf nodu yoğunluğu (LNY), tümör büyüklüğü, cerrahi sınır pozitifliği, pT evresi, pN evresi, TNM evresi, KT ve RT verilmesi ve nüks varlığı yer almaktadır. Hastalarımızın 3 yıllık hastalık spesifik sağkalımı (HSS) %73,1 olarak hesaplandı. HSS'yi anlamlı şekilde etkileyen parametreler içinde; metastatik lap sayısı, ENE (+) lap varlığı, DOI, LNY, tümör büyüklüğü, cerrahi sınır pozitifliği, pT evresi, pN evresi, TNM evresi, KT ve RT verilmesi ve nüks yer almaktadır. Hastalarımızın 3 yıllık hastalıksız sağkalımı (HS) %59,1 olarak saptandı. HS'yi anlamlı şekilde etkileyen parametreler içinde; metastatik lap sayısı, ENE (+) lap sayısı, DOI, LNY, tümör büyüklüğü, cerrahi sınır pozitifliği, pT evresi, pN evresi, TNM evresi ve KT ve RT verilmesi yer almaktadır. >68 yaş, ≥3 metastatik lap sayısı, cerrahi sınır pozitifliği ve RT verilmesi GS için mortalite riskini arttıran bağımsız risk faktörü olarak bulundu. ≥3 metastatik lap sayısı, cerrahi sınır pozitifliği, RT verilmesi HSS için mortalite riskini arttıran bağımsız risk faktörü olarak bulundu. Çalışılan parametreler içinde bir tek cerrahi sınır pozitifliği HS için mortalite riskini artıran bağımsız risk faktörü olarak bulundu. Ayrıca çalışmamızda DOI ≥2,20 cm olan hastalarda ENE (+) olma oranı ENE negatif (ENE (-))'e göre anlamlı derecede daha yüksek olarak saptandı. Analiz sonucunda invazyon derinliğinin ENE (+)'liği ayırt etme gücünün zayıf düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Sonuçlar Çalışmamızda ENE (+) hastalığın ENE (-) hastalığa göre prognozu kötüleştirdiği saptanırken ENE majör (ENEma) ve ENE minör (ENEmi) hastalığa sahip olan hastalar arasında prognoz açısından farklılık saptanmadı. KT verilen ENEmi hasta grubu ile KT verilmeyen ENEmi hasta grubu arasında prognoz açısından farklılık saptanmadı. Bu bilgi ışığında KT'nin ENEmi hastalık grubunda prognozu anlamlı şekilde değiştirmediği görüldü. Lakin bu sonucun genellenebilmesi için daha fazla sayıda hastanın dahil edildiği çok merkezli çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. DOI ile ENE (+) hastalık arasında zayıf olsa da anlamlı ilişki olduğu saptandı. Metastatik lap sayısı, ENE (+) lap sayısı ve LNY arttıkça prognozun kötüleştiği görüldü. DOI, tümör büyüklüğü gibi tümöre ait özelliklerin artmasının da prognozu kötüleştirdiği görüldü. pT, pN ve TNM evresi arttıkça da prognozun kötüleştiği görüldü. Cerraha bağlı olarak değişen tek parametre olan cerrahi sınır pozitifliğinin de prognozu kötüleştirdiği görüldü. KT ve RT verilmesi prognozu kötüleştirse de bu kötüleştirme KT ve RT'nin toksik etkisine bağlı mı yoksa KT ve RT'nin ileri evre hastalığa verilmesinden mi kaynaklandığı belirlenemedi. Primer tümör lokalizasyonu içinde ağız tabanı tümörlerinin diğer lokalizasyonda ortaya çıkan tümörlere göre daha agresif seyrettiği saptandı. Nüks varlığının da prognozu kötü etkilediği saptanırken cinsiyet ve yaş prognozu etkilememektedir. Bu bağlamda kötü prognostik faktörlere sahip oral kavite yassı epitel hücreli kanser hastaların titizlikle seçilerek adjuvan tedavi verilmesi ve bu hastaların sonraki takiplerinin titizlilikle yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Objectives The primary objective of the study was determined to be the investigation of the effects of extracapsular spread (ENE) grading on survival and recurrence in oral cavity squamous cell carcinoma (OCSCC), and the re-evaluation of the role of this grading in adjuvant therapy protocols. Another primary objective of the study was determined to be the assessment of the relationship between extranodal spread grading and other factors affecting the prognosis. The secondary objective of the study was determined to be the observation of the effect of clinical and histological parameters affecting the prognosis on survival, and the demonstration of the relationship among these parameters, in patients with oral cavity squamous cell carcinoma who were operated on at the Istanbul University Faculty of Medicine, Department of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery (ORL&HNS). Patients and Methods Between the years 2011 and 2022, 499 patients diagnosed with oral cavity cancer and operated on were retrospectively screened. While 237 patients met the inclusion criteria, 262 patients were excluded. The following parameters, studied in the pathology specimens of these patients sent intraoperatively, were screened for recurrence and adjuvant therapy: Depth of Invasion (DOI), Number of Metastatic Lymphadenopathies (LAPs), Number and Density of LAPs from Neck Dissection, ENE Grading (major and minor ENE) studied in the Metastatic Lymphadenopathy, Tumor Size, Surgical Margin Status, and information contained in the patient follow-up charts. The time and details of death for deceased patients were obtained through the hospital system and from relatives. The effects of the current screened parameters and information on the prognosis were evaluated. Statistical analysis was performed using a statistical program. Result Two hundred thirty-seven patients were included in our study. The patient cohort consisted of 54.9% males and 45.1% females, with a median age of 60. The most frequent primary tumor site was the tongue, followed by the hard palate, while the floor of the mouth was the least common location. A large majority of our patients (90.7%) underwent neck dissection. Following tumor resection, 69.2% of the patients received reconstruction: 35.2% utilized a pedicled flap, 18.6% a free flap, 11.4% an obturator, 1.7% a graft, and 2.5% combined methods. The overall recurrence rate was identified as 44.7%, comprising 44.3% local, 24.5% regional, and 31.1% distant metastasis recurrences. Regarding adjuvant therapy, 33.7% of patients received only radiotherapy (RT), 27.4% received chemoradiotherapy (CRT), and 38.9% did not receive any adjuvant treatment. At the time of analysis, 47.3% of the patients were alive and 52.7% were deceased, with 64.8% of the deaths attributed to the primary cancer. The distribution by TNM stage was 9% for Stage I, 17.6% for Stage II, 16.7% for Stage III, and 56.7% for Stage IV. The calculated 3-year overall survival (OS) rate was 70%. Parameters found to significantly affect OS included: age, number of metastatic LAPs, presence and number of ENE (+) LAPs, Depth of Invasion (DOI), Lymph Node Yield/Density (LNY/LND), tumor size, positive surgical margin status, pT stage, pN stage, TNM stage, administration of CT and RT, and presence of recurrence. The 3-year disease-specific survival (DSS) was 73.1%. Factors significantly affecting DSS included: number of metastatic LAPs, presence of ENE (+) LAPs, DOI, LNY/LND, tumor size, positive surgical margin status, pT stage, pN stage, TNM stage, administration of CT and RT, and recurrence. The 3-year disease-free survival (DFS) was 59.1%. Significant predictors for DFS were: number of metastatic LAPs, number of ENE (+) LAPs, DOI, LNY/LND, tumor size, positive surgical margin status, pT stage, pN stage, TNM stage, and administration of CT and RT. In the multivariate analysis, independent risk factors increasing the mortality risk for Overall Survival were found to be age >68 years, ≥3 metastatic LAPs, positive surgical margin status, and administration of RT. For Disease-Specific Survival, independent risk factors were ≥3 metastatic LAPs, positive surgical margin status, and administration of RT. For Disease-Free Survival, positive surgical margin status was the only independent risk factor increasing the mortality risk. Furthermore, the rate of ENE (+) was observed to be significantly higher in patients with a DOI ≥2.20 cm compared to ENE (-) patients, although the power of the depth of invasion to distinguish ENE (+) was statistically significant but weak. Conclusions In our study, ENE (+) disease was found to worsen the prognosis compared to ENE (-) disease; however, no difference in prognosis was observed between patients with major ENE (ENEma) and minor ENE (ENEmi). Furthermore, no difference in prognosis was found between the ENEmi patient group that received chemotherapy (CT) and the ENEmi group that did not receive CT. In light of this information, it was observed that CT did not significantly alter the prognosis in the ENEmi disease group. However, in order for this result to be generalizable, there is a need for multi-center studies including a greater number of patients. A weak, yet significant, correlation was found between DOI and ENE (+) disease. It was observed that the prognosis worsened as the number of metastatic LAPs, number of ENE (+) LAPs, and LNY/LNDincreased. Similarly, the increase in tumor characteristics such as DOI and tumor size was also found to worsen the prognosis. The prognosis was also observed to worsen with an increase in pT, pN, and TNM stages. Positive surgical margin status, the only parameter that varies based on the surgeon, was also seen to worsen the prognosis. Although the administration of CT and RT worsened the prognosis, it could not be determined whether this deterioration was due to the toxic effect of CT and RT or because CT and RT was administered to patients with advanced-stage disease. Among the primary tumor localizations, tumors arising in the floor of the mouth were found to behave more aggressively than tumors in other locations. While the presence of recurrence was also found to negatively affect the prognosis, gender and age did not influence the prognosis. In this context, it is recommended that patients with oral cavity squamous cell carcinoma who possess poor prognostic factors should be carefully selected for adjuvant therapy and their subsequent follow-up should be meticulously conducted.