Diyabet tanısı olmayan 18 yaş üstü bireylerde fındrısk ölçeği ile ada diyabet risk testi kullanılarak diyabet risk oranlarının karşılaştırılması
Comparison of diabetes risk rates using the findrisk scale and ada diabetes risk test in individuals over 18 years of age without a diagnosis of diabetes
- Tez No: 1000916
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ARICA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diyabet risk oranı, FINDRISK ölçeği, ADA diyabet risk testi, Diabetes risk ratio, FINDRISK scale, ADA diabetes risk test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Diyabet toplumumuzun en önemli sağlık problemlerinden biri olup diyabetli hasta sayısı günden güne artmakta ve diyabetle ilgili sağlık sorunları eşlik etmektedir. Birinci basamaktaki sağlık çalışanları, diyabet risk faktörleri açısından hastaları değerlendirmeli ve diyabet gelişmemesi için önleyici tedbirler almalıdır. Biz de bu çalışmamızda diyabet tanısı olmayan 18 yaş üstü bireylerde diyabet riskinin belirlenmesi amacıyla FINDRISK ölçeği ile ADA diyabet risk testi kullanılarak diyabet risk oranlarının karşılaştırılmasını amaçladık. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmamız SBÜ Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Şişli Eğitim ASM'ye başvurmuş olup diyabet tanısı olmayan, gebe olmayan, 18 yaş üzeri olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 161 bireye anketimiz yüz yüze olarak uygulanmıştır. Anketimiz katılımcıların sosyodemografik özellikleri, sigara alkol kullanımı, kronik hastalık öyküsü ve biyokimyasal parametrelerden oluşan FINDRISK ve ADA diyabet risk testlerini de içeren toplam 29 sorudan oluşmaktadır. Araştırmamızda elde edilen bulgular SPSS 25 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilenlerin %65,84'ü (n=106) kadın, %68,94'ü (n=111) evli, %34,16'sı (n=55) ilkokul mezunu, BKİ ortalaması 27±5,02 kg/m2'ydi. Katılımcıların %47,20'si (n=76) en az bir kronik hastalığa sahipti. Çalışmaya katılanların ADA diyabet risk ölçeğine göre %39,13'ünün (n=63) yüksek riskli olduğu, FINDRISK ölçeğine göre katılımcıların %32,92'sinin (n=53) yüksek ve çok yüksek riskli olduğu saptandı. Katılımcılardan evli olan, eğitim düzeyi düşük olan, çalışmıyor olan ve kronik hastalığa sahip olanların hem FINDRISK ölçeği hem de ADA diyabet risk testi değerlendirildiğinde diyabet açısından yüksek riskli olma sıklığı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde idi (p<0,05). Katılımcıların FINDRISK ve ADA diyabet risk ölçek puanları arasında pozitif yönlü, yüksek düzeyde korelasyon saptandı. SONUÇ: Çalışmamızda katılımcıların FINDRISK ölçeği ve ADA diyabet risk testi diyabet risk durumları benzer oranlarda sonuçlanmıştır. FINDRISK ve ADA diyabet risk testleri düşük maliyetli olması ve kolay uygulanabilirliği tip 2 diyabeti öngörmede iyi bir test oldukları sonucunu düşündürmüştür. Aile hekimleri, hastaların genellikle ilk başvurdukları sağlık profesyonelleridir. Aile hekimlerinin kolay ulaşılabilir olması, diyabetin erken teşhis edilmesi, risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve önleyici önlemlerin alınması için büyük bir avantaj sağlar.
Özet (Çeviri)
AIM: Diabetes is one of the most important health problems in our society and the number of patients with diabetes is increasing day by day and is accompanied by diabetes-related health problems. Primary health care workers should assess patients for diabetes risk factors and take measures to prevent the development of diyabetes. In this study, we aimed to compare diabetes risk rates by using the FINDRISK scale and the ADA diabetes risk test to determine the risk of diyabetes in individuals over 18 years of age without a diagnosis of diabetes. PATIENTS AND METHODS: Our study was conducted face-to-face with 161 individuals over the age of 18 who applied to Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital Şişli Education FHC (Family Health Center) who were not diagnosed with diabetes, who were not pregnant and who agreed to participate in the study. The data of our questionnaire consisted of a total of 29 questions, including FINDRISK and ADA diabetes risk tests, which included sociodemographic characteristics, smoking and alcohol use, history of chronic diseases and biochemical data. The findings of our research were analyzed using the SPSS 25 statistical program. RESULTS: Of those included in the study, 65.84% (n=106) were female, 68.94% (n=111) were married, 34.16% (n=55) were primary school graduates, mean BMI was 27±5.02 kg/m2. 47.20% (n=76) of the participants had at least one chronic disease. According to the ADA diabetes risk scale, 39.13% (n=63) of the participants were at high risk, and according to the FINDRISK scale, 32.92% (n=53) of the participants were at high and very high risk. Among the participants, those who were married, had a low level of education, were not working and had chronic diseases had a statistically significant higher frequency of being at high risk for diabetes when both the FINDRISK scale and the ADA diabetes risk test were evaluated (p<0,05). There was a positive, high correlation between the FINDRISK and ADA diabetes risk scale scores of the participants. CONCLUSION: In our study, the diabetes risk status of the participants in the FINDRISK scale and ADA diabetes risk test were similar. The low cost and easy applicability of the FINDRISK and ADA diabetes risk tests suggest that they are good tests for predicting type 2 diabetes. Family physicians are the first health professionals that patients usually consult. The easy accessibility of family physicians provides a great advantage for early diagnosis of diabetes, assessment of risk factors and taking preventive measures.