Sagittal split ramus osteotomisi sonrası farklı vida türlerinin biyomekanik dayanımının koyun mandibula modelinde değerlendirilmesi
Evaluation of the biomechanical strength of different screw types after sagittal split ramus osteotomy using a sheep mandible model
- Tez No: 1000969
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK BOYLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, Mini vidalar, Ortognatik cerrahi, Sagittal split, Biomechanics, Mini screws, Orthognathic surgery, Sagittal split
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, sagittal split ramus osteotomisinde (SSRO) sıklıkla kullanılan Epker modifikasyonu sonrasında farklı mandibular ilerletme miktarlarının uygulandığı koyun mandibulalarında, self drilling vidalar (SDV) ile self tapping vidaların (STV) biyomekanik dayanıklılıklarını karşılaştırmaktır. Çalışmada 30 adet taze koyun mandibulası kullanılmış, yumuşak dokuları temizlenen örnekler orta hattan ikiye ayrılarak toplam 60 hemimandibula elde edilmiştir. Örnekler randomize şekilde üç ana gruba ayrılmış; Epker modifikasyonu ile SSRO uygulandıktan sonra kemik segmentleri arasında ilerletme yapılmayan grup (0 mm), standart ilerletme yapılan grup (5 mm) ve aşırı ilerletme yapılan grup (10 mm) olacak şekilde mandibular ilerletmeyi taklit eden boşluklar oluşturulmuştur. Her ana grup kendi içerisinde iki alt gruba ayrılmış ve her alt grupta 10 hemimandibula (n = 10) yer almıştır. Fiksasyon için bir grupta 4 delikli standart mini plak ve 4 adet SDV, diğer grupta ise 4 delikli standart mini plak ve 4 adet STV kullanılmıştır. İki noktalı biyomekanik deney modeli için özel olarak tasarlanmış platforma sabitlenen hemimandibulalar, servo-hidrolik test cihazına (Universal Testing Machine AGS-X, Shimadzu Co., Çin) yerleştirilmiş ve oklüzal yüzeyi düzleştirilmiş molar dişler üzerinden doğrusal kuvvet uygulanmıştır. Fiksasyon sonrası molar bölgeden 10 Newton'dan (N) –100 N'a kadar kademeli olarak artan kuvvetler uygulanarak oluşan yer değiştirme miktarları kaydedilmiştir. Farklı mandibular ilerletme miktarlarında (0 mm, 5 mm ve 10 mm) uygulanan oklüzal kuvvetler altında ölçülen yer değiştirme değerleri açısından SDV ve STV kullanılan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p > 0,05). Bu in vitro çalışmanın sınırları dâhilinde, SSRO sonrasında farklı mandibular ilerletme miktarlarında STV veya SDV kullanımının fiksasyon sisteminin erken dönem biyomekanik stabilitesi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, SSRO'da vida seçiminin biyomekanik dayanımdan ziyade cerrahi tercih ve klinik gereksinimler doğrultusunda yapılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the biomechanical strength of self-drilling screws (SDS) and self-tapping screws (STS) in sheep mandibles in which different amounts of mandibular advancement were applied after the Epker modification, which is frequently used in sagittal split ramus osteotomy (SSRO). In the study, 30 fresh sheep mandibles were used; after removal of the soft tissues, the specimens were divided into two halves along the midline to obtain a total of 60 hemimandibles. The specimens were randomly divided into three main groups; after SSRO was performed using the Epker modification, gaps simulating mandibular advancement were created as follows: a group with no advancement between the bone segments (0 mm), a group with standard advancement (5 mm), and a group with excessive advancement (10 mm). Each main group was further divided into two subgroups, and each subgroup included 10 hemimandibles (n = 10). For fixation, a 4-hole standard miniplate with four SDVs was used in one group, while a 4-hole standard miniplate with four STVs was used in the other group. The hemimandibles were fixed onto a specially designed platform for a two-point biomechanical test model and placed in a servo-hydraulic testing device (Universal Testing Machine AGS-X, Shimadzu Co., China), and linear force was applied through the molar teeth with flattened occlusal surfaces. After fixation, gradually increasing forces ranging from 10 Newtons (N) to 100 N were applied from the molar region, and the resulting displacement values were recorded. No statistically significant difference was found between the groups using SDS and STS in terms of displacement values measured under occlusal forces applied at different mandibular advancement amounts (0 mm, 5 mm, and 10 mm) (p > 0.05). Within the limitations of this in vitro study, it was observed that the use of STS or SDS at different mandibular advancement amounts after SSRO did not have a significant effect on the early biomechanical stability of the fixation system. The obtained findings suggest that screw selection in SSRO can be based on surgical preference and clinical requirements rather than biomechanical strength.