İnsülin reseptör substrat 4 (IRS4) gen varyasyonlarının pulmoner nodül ve pulmoner kitle gelişimi ile ilişkisi
The relationship between insulin receptor substrate 4 (IRS4) gen variations and pulmonary nodule and pulmonary mass development
  1. Tez No: 1000968
  2. Yazar: MERVE AVANOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner nodül, pulmoner kitle, IRS4, gen varyasyonu, akciğer kanseri, Pulmonary nodule, pulmonary mass, IRS4, gene variation, lung cancer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pulmoner nodül ve pulmoner kitleler, benign ve malign patolojileri içerebilen, klinik açıdan önemli akciğer lezyonlarıdır. Son yıllarda hücresel sinyal iletiminde rol oynayan genlerdeki varyasyonların malignite gelişimine katkıda bulunabileceği gösterilmiştir. İnsülin reseptör substrat 4 (IRS4), PI3K/AKT ve MAPK yolaklarını aktive edebilen ve onkojenik özellikler gösterebilen bir adaptör proteindir. Bu çalışmada, IRS4 gen varyasyonlarının pulmoner nodül ve pulmoner kitle gelişimi ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya pulmoner nodül tanısı olan 32 hasta, pulmoner kitle tanısı olan 33 hasta ve 34 sağlıklı kontrol birey dâhil edilmiştir. Tüm katılımcılardan periferik kan örnekleri alınarak DNA izolasyonu yapılmıştır. IRS4 geninin 520–740 aminoasit aralığını kapsayan bölgesi polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve dizi analizi yöntemleri ile incelenmiştir. Saptanan varyantların protein yapısı üzerindeki olası etkileri biyoinformatik analizlerle değerlendirilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar ve çok değişkenli analizler istatistiksel olarak yapılmıştır. Bulgular: Sağlıklı kontrol grubunda IRS4 varyantı saptanmazken, pulmoner nodül grubunda 5 (%15,6) ve pulmoner kitle grubunda 2 (%6,1) hastada heterozigot veya birleşik heterozigot IRS4 varyantları belirlenmiştir. Literatürde bildirilen rs149144348 ve rs776511463 varyantları hiçbir grupta saptanmamıştır. Tek değişkenli analizlerde IRS4 varyant varlığı ile grup değişkeni arasında anlamlı ilişki bulunmuş (p=0,045), ancak çok değişkenli analizlerde bu ilişki anlamını kaybetmiştir. Cinsiyet ve küçük hücreli akciğer kanseri varlığı IRS4 varyantları ile bağımsız olarak ilişkili bulunmuştur. Biyoinformatik analizlerde bazı yanlış anlamlı varyantların protein fonksiyonunu etkileyebileceği öngörülmüştür. Sonuç: IRS4 gen varyantları pulmoner nodül ve pulmoner kitle hastalarında sağlıklı kontrollere göre daha sık saptanmıştır. Ancak bu varyantların pulmoner lezyon varlığı veya genel komorbidite yükü ile bağımsız ilişkisi gösterilememiştir. Bulgular, IRS4 varyantlarının özellikle belirli malignite profilleri ve hasta özellikleri ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pulmonary nodules and masses are clinically significant lung lesions that may represent benign or malignant pathologies. Recent studies have emphasized the role of genetic variations in genes involved in intracellular signaling pathways in cancer development. Insulin receptor substrate 4 (IRS4) is an adaptor protein capable of activating PI3K/AKT and MAPK pathways and has been suggested to exhibit oncogenic properties. This study aimed to investigate the association between IRS4 gene variations and the development of pulmonary nodules and pulmonary masses. Materials and Methods: This study included 32 patients with pulmonary nodules, 33 patients with pulmonary masses, and 34 healthy control individuals. Peripheral blood samples were obtained from all participants, and DNA was isolated. The region of the IRS4 gene corresponding to amino acids 520–740 was analyzed using polymerase chain reaction (PCR) and DNA sequencing methods. The potential effects of detected variants on protein structure were evaluated using bioinformatic tools. Statistical analyses were performed to compare groups and to assess independent associations. Results: No IRS4 variants were detected in the healthy control group, whereas heterozygous or compound heterozygous IRS4 variants were identified in 5 patients (15.6%) with pulmonary nodules and 2 patients (6.1%) with pulmonary masses. The rs149144348 and rs776511463 variants reported in the literature were not detected in any group. Although a significant association between IRS4 variant presence and study groups was observed in univariate analysis (p=0.045), this association lost significance in multivariate analysis. Female sex and the presence of small cell lung cancer were independently associated with IRS4 variants. Bioinformatic analyses suggested that some missense variants might affect protein function. Conclusion: IRS4 gene variants were more frequently observed in patients with pulmonary nodules and pulmonary masses compared to healthy controls. However, these variants were not independently associated with pulmonary lesion presence or overall comorbidity burden. The findings suggest that IRS4 variants may be related to specific malignancy profiles rather than serving as general markers of pulmonary lesion development.