Öğretmenlerin konuşma özgürlükleri, eleştirileri ve okul yönetimi ile sistemden beklentileri
Teachers' freedom of speech, criticism and expectations from school administration and the system
  1. Tez No: 1000976
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN BALYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetim sistemleri, Education management systems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin konuşma özgürlükleri, eleştirileri ve okul yönetimi ile sistemden beklentilerini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırma için amaçlı örneklem türlerinden biri olan maksimum çeşitlilik örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Çalışma grubunu 2024-2025 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde temel eğitim ve ortaöğretim kademelerinde farklı branşlarda görev yapan 25 (yirmi beş) öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak katılımcılarla bire bir görüşmeler yapılarak elde edilmiştir. Çalışmada ilk olarak öğretmenlerin ifade özgürlükleri incelenmiş, daha sonra konuya ilişkin öğretmenlerin eleştirileri ve okul yönetimi ile sistemden beklentileri incelenmiştir. Toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda genel olarak temel eğitim ve ortaöğretim kademelerinde görüşme yapılan öğretmenlerin ifade özgürlüklerinin yeterli olmadığı görülmüştür. Bunun yanında öğretmenlerin okul yönetimi ve sistemden eğitim öğretime dair eleştirilerini dile getirebilme talepleri olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenler, bir öğretmen olarak ifade özgürlüğüne ilişkin iş kaybı korkusu, ceza alabilme, görevden atılma, maaşta kesinti olması durumunu ya da yönetimin şeffaf olmaması, demokratik ortam sağlanamaması ya da ekonomik zorluklar yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Buna istinaden, öğretmenlerin kimlik bilgilerinin gizliliği sağlanarak mesleki eleştirileri, bilgi ve düşüncelerini faydalı bir şekilde gelecek nesillere aktarabilecekleri Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde görüş bildirim mekanizması oluşturulabilir. Bunun yanı sıra eğitim ortamlarında açık iletişim ve şeffaflık kültürünü güçlendirmek adına okul yöneticilerine yönelik verilen hizmet için eğitimlerin kapsamının demokratik liderlik ve katılımcı yönetim konularında olması sağlanabilir. Bu düzenlemeler, özgür bir eğitim ortamı oluşturarak öğretmenlerin mesleki motivasyonlarını olumlu yönde etkileyebilir ve fikirlerini eğitim sürecine yansıtabilmelerine olanak sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine teachers' freedom of speech, their criticisms and their expectations from the school administration and the system. A phenomenological design, which is one of the qualitative research methods, was used in the study. The maximum diversity sampling method, one of the purposeful sampling types for research, has been preferred. The study group consists of 25 (twenty-five) teachers working in different branches in basic education and secondary education levels in Istanbul in the 2024- 2025 academic year. The data were obtained through one-on-one interviews with the participants using a semi-structured interview form. In the study, firstly, teachers' freedom of expression was examined, then teachers' criticisms on the subject and their expectations from the school administration and the system were examined. The collected data were analyzed by content analysis method. As a result of the research, it was seen that the freedom of expression of the teachers interviewed at primary and secondary education levels was not sufficient. In addition, it was revealed that teachers demanded from the school administration and the system to be able to express their criticisms about education and training. Teachers expressed fear of job loss, punishment, dismissal, loss of salary, lack of transparency in the administration, lack of democratic environment or economic difficulties related to freedom of expression as a teacher. Based on this, a feedback mechanism can be established within the Ministry of National Education to ensure the confidentiality of teachers' identity information, allowing them to convey their professional critiques, knowledge, and thoughts to future generations in a beneficial manner. In addition, to strengthen a culture of open communication and transparency in educational environments, the scope of training provided to school administrators can be ensured to cover topics such as democratic leadership and participatory management. These arrangements can positively influence teachers' professional motivation by creating a free educational environment and enable them to reflect their ideas in the educational process.