Konuşma bozukluklarında sosyokültürel etkiler
Sociocultural influences on speech disorders
- Tez No: 1000975
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED EYYÜP SALLABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Artikülasyon, Dil, Dil bozuklukları, Dil gelişimi, Eğitim, Ortaokul öğrencileri, Türkçe eğitimi, Türkçe öğretimi, Articulation, Language, Language disorders, Language development, Education, Secondary school students, Turkish education, Turkish teaching
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Ortaokul Öğrencilerinin Konuşma Becerilerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin konuşma becerilerini (hazırlıklı konuşma, artikülasyon bozukluğu, motor konuşma bozuklukları ve yaygın konuşma bozuklukları) değerlendirmek ve bu becerilerin çeşitli sosyodemografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesindeki ortaokullarda öğrenim gören, konuşma bozukluğu tanısı almış 61 ve herhangi bir tanı almamış 406 olmak üzere toplam 467 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen; Hazırlıklı Konuşma, Artikülasyon Bozukluğu, Motor Konuşma Bozuklukları ve Yaygın Konuşma Bozuklukları değerlendirme rubrikleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra, gruplar arası karşılaştırmalar için Bağımsız Örneklem T-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; konuşma bozukluğu tanısı almış öğrencilerin tüm konuşma alt boyutlarında akranlarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük performans gösterdiği saptanmıştır. Cinsiyet değişkeni incelendiğinde, tipik gelişim gösteren grupta kız öğrencilerin tüm boyutlarda erkek öğrencilerden daha yüksek puan aldığı; ancak konuşma bozukluğu olan grupta cinsiyetin performans üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir. Aile yapısı incelendiğinde, hane halkı sayısının artması (kalabalık aile), konuşma bozukluğu olan öğrencilerin artikülasyon ve motor konuşma becerilerini olumsuz etkileyen önemli bir risk faktörü olarak tespit edilmiştir. Buna karşın anne-baba eğitim durumu, ailenin gelir düzeyi, kendine ait oda, taşınma durumu, internet kullanımı ve okul öncesi eğitim alma durumu gibi değişkenlerin öğrencilerin konuşma becerileri üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Secondary School Students' Speaking Skills in Terms of Various Variables The aim of this study is to evaluate the speaking skills (prepared speech, articulation disorders, motor speech disorders, and general speech disorders) of secondary school students and to examine whether these skills differ according to various sociodemographic variables. The general survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The study group consists of a total of 467 secondary school students, 61 of whom were diagnosed with speech disorders and 406 of whom were not diagnosed, studying in secondary schools in Çerkezköy district of Tekirdağ province. Data were collected using the Prepared Speech, Articulation Disorder, Motor Speech Disorder, and General Speech Disorder assessment rubrics developed by the researcher. In the analysis of the data, Independent Sample T-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) techniques were used for intergroup comparisons as well as descriptive statistics. As a result of the study, it was determined that students diagnosed with speech disorders performed statistically significantly lower than their peers in all speech sub-dimensions. When the gender variable was examined, it was found that female students in the typically developing group scored higher than male students in all dimensions; however, gender did not have a significant effect on performance in the group with speech disorders. Regarding family structure, increasing household size (crowded family) was identified as a significant risk factor negatively affecting the articulation and motor speech skills of students with speech disorders. On the other hand, it was concluded that variables such as parents' education level, family income level, having a private room, moving status, internet usage, and preschool education status did not create a significant difference in students' speaking skills.