Ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili sosyal medya paylaşımları; karnavalesk davranışlar, mahremiyet ve sanal kimlik
Parents' social media sharing about their children; carnivalesque behaviors, privacy, and virtual identity
- Tez No: 1000996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DOĞA EROĞLU ŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Paylaşan ebeveynlik, Karnavalesk Davranışlar, Sanal Kimlik, Dijital Mahremiyet, Çocuk, Sharenting, Carnivalesque Behavior, Virtual Identity, Digital Privacy, Child, Parent
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European Unıversıty Of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma insanların hayatının merkezi bir parçası haline gelen sosyal medya platformlarında sergilenen karnavalesk davranışlar, mahremiyet algıları ve sanal kimlik oluşturma amaçlarının ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili yaptıkları paylaşım davranışını yordayıp yordamadığını incelemek amacıyla yapılmaktadır. Araştırmada nicel araştırma tekniğinden yararlanılmıştır ve çok faktörlü yordayıcı korelasyon desen kullanılmaktadır. Veri toplama sürecinde 389 kişiye ulaşılarak Google form's aracılığıyla veriler toplanmıştır. Toplanan veriler örnekleme yöntemine göre içerme kriterlerine uygun olmayanlar elenerek analize 0-18 yaş arası çocuğu olan 371 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Paylaşan Ebeveynlik Ölçeği (Kahraman ve Alemdar, 2023), Dijital Karnaval Ortamında Mahremiyet Algısı Ölçeği (Böyük, 2023) ve Sanal Kimlik Ölçeği (Kardaş, 2017) uygulanmıştır. Veriler SPSS 27.00 programına işlenerek analiz edilmiştir. Elde edilen verilere göre paylaşan ebeveynlik ölçeği toplam puanları ile diğer ölçeklerin alt boyutları arasındaki ilişkiye bakıldığında, Paylaşan ebeveynlik eylemi ile sosyal karşılaştırma davranışı alt boyutu arasında zayıf düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bir başka ifadeyle ebeveynlerin sosyal karşılaştırma davranışı düzeyi arttıkça paylaşan ebeveynlik eylemlerinin de arttığı görülmektedir. Paylaşan ebeveynlik eylemi ile olumlu geri bildirim etkisi alt boyutu arasında güçlü düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Paylaşan ebeveynlik davranışını en güçlü yordayan değişken dijital mahremiyet değişkenidir. Paylaşan ebeveynlik davranışını sadece iki değişken anlamlı olarak yordamaktadır. Bu araştırma, ebeveynlerin paylaşan ebeveynlik davranışları ile dijital ortamlardaki kimlik, mahremiyet ve sosyal etkileşim düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemiştir. Bulgular, paylaşan ebeveynlik davranışlarının karnavalesk davranışlar sanal kimlik ve bazı demografik değişkenlerle anlamlı şekilde ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu değişkenler dijital mahremiyet ve sanal sosyal duyarlılık'tır. Bu araştırma ilgili konu ile ilgili bilgi edinmek isteyen kişilere referans niteliği taşıdığından dolayı önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the predictive role of carnival-like behaviors exhibited on social media platforms—now central to daily life—alongside perceptions of digital privacy and the formation of virtual identity, in explaining parents' sharing behaviors concerning their children. A quantitative research design was employed, utilizing a multi-factor predictive correlational model. Data were collected from 389 participants through Google Forms, and after excluding those not meeting the inclusion criteria (parents with children aged 0–18), the final sample comprised 371 participants. Participants completed the Personal Information Form, the Sharenting Scale (Kahraman & Alemdar, 2023), the Perceived Digital Privacy in Carnival-like Environments Scale (Böyük, 2023), and the Virtual Identity Scale (Kardaş, 2017). The data were analyzed using SPSS 27.00. Findings revealed a weak to moderate, yet statistically significant, positive correlation between total sharenting scores and the social comparison sub-dimension of the other scales. In other words, as parents' social comparison behaviors on social media increased, so did their tendency to engage in sharenting. A similar significant positive relationship was found between sharenting and the sub-dimension measuring the perceived positive feedback effect. Among the variables examined, perceived digital privacy emerged as the strongest predictor of sharenting behavior. The results suggest that sharenting is not solely influenced by individual factors but also by the interplay of digital privacy and social sensitivity. Future research could benefit from broader and more diverse samples, including different ethnic groups, to enhance generalizability and provide deeper insights into these dynamics.