Helikopter ebeveynliğin üniversite öğrencilerinin kişisel kararsızlık düzeyine etkisinde bilişsel esnekliğin aracı rolü
The mediating role of cognitive flexibility in the effect of helicopter parenting on university student's level of personal indedisiveness
  1. Tez No: 1001013
  2. Yazar: HATİCE BEGÜM KAYGUSUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMETTİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Helikopter ebeveynlik, bilişsel esneklik, kişisel kararsızlık, spss, üniversite öğrencileri, Helicopter parenting, cognitive flexibility, personal indecisiveness, SPSS, university students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin algıladıkları helikopter ebeveyn tutumlarının kişisel kararsızlık düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide bilişsel esnekliğin aracı rolünü ortaya koymaktır. Araştırma, ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüş olup örneklemi Türkiye genelinde farklı üniversitelerde öğrenim görmekte olan 396 lisans öğrencisinden oluşmaktadır. Veriler Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği, Bilişsel Esneklik Envanteri ve Kişisel Kararsızlık Ölçeği kullanılarak çevrim içi ortamda toplanmış ve SPSS programı ile analiz edilmiştir. Analiz sürecinde betimsel istatistikler ve korelasyon analizleri yapılmış, ölçme araçlarının yapı geçerliği doğrulayıcı faktör analizleriyle test edilmiş ve bilişsel esnekliğin aracı rolü regresyon temelli aracılık analizleriyle incelenmiştir. Elde edilen bulguların, üniversite öğrencilerinin karar verme süreçlerinde algılanan ebeveyn tutumları ve bilişsel esnekliğin rolünü ortaya koyarak aile tutumları ve karar verme becerilerine yönelik geliştirilecek psikoeğitsel ve önleyici müdahale programlarına katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of perceived helicopter parenting attitudes on personal indecisiveness levels of university students and to reveal the mediating role of cognitive flexibility in this relationship. The study was conducted within the framework of the relational survey model, and the sample consists of 396 undergraduate students studying at different universities across Turkey. Data were collected online using the Perceived Helicopter Parenting Attitude Scale, the Cognitive Flexibility Inventory, and the Personal Indecisiveness Scale, and were analyzed using the SPSS program. In the analysis process, descriptive statistics and correlation analyses were conducted, the construct validity of the measurement tools was tested through confirmatory factor analyses, and the mediating role of cognitive flexibility was examined using regression-based mediation analyses. It is expected that the findings will contribute to the development of psychoeducational and preventive intervention programs aimed at family attitudes and decision-making skills by revealing the role of perceived parental attitudes and cognitive flexibility in university students' decision-making processes.