Helikopter ebeveynlik üzerine yapılan çalışmaların incelenmesi
Review of studies on helicopter parenting
  1. Tez No: 909403
  2. Yazar: ÖNDER TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN BELTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Helikopter Ebeveyn, Meta Analiz, Öğrenci Ebeveyn İlişkisi, Helicopter Parent, Meta-Analysis, Student-Parent Relationship
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Öğrenci ebeveyn ilişkileri ve bu ilişkilerin öğrencilerin gelişimine ilişkin birçok açıklama yapılmıştır. Bunlardan biri olan helikopter ebeveyn terimi ilk olarak 1969 tarihinde Dr. Haim Ginott'un Ebeveynler ve Gençler adli kitabında yer almıştır. Kitabında ebeveynlerin gençler üzerinde adeta bir helikopter gibi gezdiğini ifade etmiştir. Bu terim 2011 de sözlüklere girecek kadar popüler olmuştur. Benzer terimler arasında çim biçme makinesi ebeveynliği, şımartıcı ebeveyn ve buldozer ebeveynlik de yer almaktadır. Bu çalışmada helikopter ebeveynlik kavramı tanıtılmış, kavram ile yeterli sayıda olan yerli ve yabancı literatür taraması yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı helikopter ebeveynlik ile ilgili alan yazındaki çeşitli makaleler ve tezleri meta analiz yöntemi kullanılarak incelemektir. Ayrıca araştırmada helikopter ebeveynlik kavramının yanı sıra bu tür ebeveynlerin çocukların hayatları üzerindeki etkisine de yer verilmiştir. Bu amaçlarla, araştırmaya dahil edilme ölçütlerine uygun çalışmalar belirlenmiştir. Bu kapsamda 2018-2023 yılları arasında yapılan 13 makale ve 17 yüksek lisans tezi betimsel analiz yöntemine göre incelenmiş ve sonuçlar tablo olarak gösterilmiştir. Helikopter ebeveyn konulu 30 akademik araştırmanın en çok 2020 yılında yapıldığı en az ise 2018 yılında yapıldığı gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmaların 9 tanesi lise öğrencilerine, 9 tanesi üniversite öğrencilerine, 6 tanesi y kuşağına, 5 tanesi ortaokul öğrencilerine, 2si ebeveynler üzerine, bir çalışma anaokulu ve bir çalışma da öğretmenler üzerine yapılmıştır. Araştırmalarda en fazla“Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği”nin (24 araştırma) kullanıldığı belirlenmiştir. Sonrasında 4 araştırmada görüşme formu, 3 araştırmada Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanıldığı görülmüştür.“Yaşam Doyumu Ölçeği”,“Özyeterlilik Ölçeği”,“Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği”ve“Şişirilmiş Benlik Duygusu Ölçeği”ise 2'şer araştırmada kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The term 'Helicopter Parenting' was first used in Dr.Haim Ginott's book Parents&Teenagers. In this book, teens have mentioned that parents are hoovering like helicopters upon them. This term ' Helicopter Parenting' became so popular in 2011 that even it found a place in the dictionaries. Related words are Helicopter Parent, Wellbeing, Well-Being, Mental Health, Meta-Analysis, Millennial. In this study it was aimed to give information about the new notion of helicopter parenting and explain whether helicopter parenting gives harm to the children or parents try to understand their kids. In this study;limited domestic and foreign literature were conducted and available resources were utilized. The main source of the problem was discussed and the issue was outlined. The main thing about the helicopter parenting is the background of it. Field scan for helicopter parenting was conducted. Some words were focused such as the children of the millennium, generation conflict, excessive interest and self-confidence. The aim of this research is to examine the concept of helicopter parenting by making use of various articles and theses in the literature on helicopter parenting and using the meta-analysis method. In addition, the research includes the concept of helicopter parenting, as well as the impact of such parents on children's lives. For these purposes, studies that met the inclusion criteria were identified. In this context, 13 articles and 17 master's theses written between 2018 and 2013 were examined according to the meta-analysis method and the results were tabulated. It was observed that of the 30 academic studies on helicopter parents, the most were conducted in 2020 and the least were conducted in 2018. 9 of the studies were conducted on high school students, 9 on university students, 6 on generation Y, 5 on middle school students, 2 on parents, one study on kindergarten students and finally one study on teachers. In the research, the company that produced the“Perceived Helicopter Parent Attitude Scale”was established the most (24 studies). Therefore, the interview form company operates in 4 studies and the Psychological Well-Being Scale company operates in 3 studies.“Life Satisfaction Scale”,“Self-Efficacy Scale”,“Submissive Behaviors Scale”and“Inflated Sense of Self Scale”are used in 2 studies each.