Ofis ortamında çalışan kişilerde ortam ısıtıcılarının oküler yüzey konforuna etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of room heaters on ocular surface comfort in individuals working in office environments.
- Tez No: 1001014
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN BOTAN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Oküler yüzey, kuru göz, OSDI®, klima, kalorifer, çevresel faktörler, Ocular surface, dry eye, OSDI®, air conditioning, central heating, environmental factors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kapalı ortamlarda çalışan bireylerde kış döneminde kullanılan farklı ısıtma sistemlerinin (klima ve kalorifer) oküler yüzey semptomları üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve bu etkileri mevsimsel değişimlerden bağımsız olarak ortaya koymaktır. Bu kapsamda, oküler yüzey semptomlarının değerlendirilmesinde Ocular Surface Disease Index (OSDI®) anketi kullanılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, gözlemsel ve karşılaştırmalı çalışmaya, kış döneminde kapalı ortamda çalışan toplam 84 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılar, çalışma ortamlarında kullanılan ısıtma sistemine göre klima grubu (n=42) ve kalorifer grubu (n=42) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Tüm katılımcılara Ocak 2025'te (kış dönemi) ve Mayıs 2025'te (bahar dönemi) olmak üzere iki farklı zaman noktasında OSDI® anketi uygulanmıştır. Elde edilen OSDI® skorları grup içi ve gruplar arası karşılaştırılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 15.0 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiş, p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Klima grubunda kış dönemine ait ortalama OSDI® skoru, bahar dönemine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Kalorifer grubunda ise kış ve bahar dönemleri arasında OSDI® skorları açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,545). Gruplar arası karşılaştırmada, kış döneminde klima grubunun ortalama OSDI® skorlarının kalorifer grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0,001). Bahar döneminde ise gruplar arasında OSDI® skorları açısından anlamlı bir fark izlenmemiştir (p=0,304). Sonuç: Çalışmanın sonuçları, kapalı ortamlarda kullanılan ısıtma sistemlerinin oküler yüzey semptomları üzerinde farklı etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle klima kullanılan ortamlarda kış döneminde oküler yüzey semptomlarının belirgin şekilde arttığı saptanmıştır. Buna karşılık kalorifer kullanılan ortamlarda benzer bir artış gözlenmemiştir. Bu bulgular, çalışma ortamlarının iklimlendirilmesinde oküler yüzey sağlığının dikkate alınması gerektiğini ve uygun nemlendirme ile hava akımı kontrolünün önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of different heating systems used during the winter season (air conditioning and central heating) on ocular surface symptoms in individuals working in indoor environments, and to assess these effects independently of seasonal variation. Ocular surface symptoms were evaluated using the Ocular Surface Disease Index (OSDI®). Materials and Methods: This prospective, observational, and comparative study included a total of 84 participants working in indoor environments during the winter season. Participants were divided into two groups according to the heating system used in their workplace: the air conditioning group (n = 42) and the central heating group (n = 42). The OSDI® questionnaire was administered to all participants at two different time points: January 2025 (winter season) and May 2025 (spring season). OSDI® scores were compared within and between groups. Statistical analyses were performed using SPSS version 15.0, and a p value of < 0.05 was considered statistically significant. Results: In the air conditioning group, mean OSDI® scores during the winter season were significantly higher than those measured during the spring season (p < 0.001). In contrast, no significant difference was observed between winter and spring OSDI® scores in the central heating group (p = 0.545). Intergroup comparison revealed that winter OSDI® scores were significantly higher in the air conditioning group compared to the central heating group (p = 0.001). No statistically significant difference was found between the groups during the spring season (p = 0.304). Conclusion: The results of this study indicate that heating systems used in indoor working environments have different effects on ocular surface symptoms. Air conditioning systems were associated with a significant increase in ocular surface symptoms during the winter season, whereas central heating systems did not demonstrate a similar effect. These findings highlight the importance of considering ocular surface health in the planning and management of indoor climate conditions and emphasize the need for appropriate humidity control and airflow management in air-conditioned environments.