Synthesis and evaluation of nano particles for anticancer application
Kanser tedavisi amaçlı nano parçacıkların sentezi ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1001029
  2. Yazar: SHADEN A A SHAHWAN
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. ARKAN YASHAR EZZULDDIN BARBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuersetin, Metal nanopartiküller, Quercetin, Metal nanoparticles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Bilimler ve Mühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Bilimler ve Mühendislik Bilim Dalı
Özet
Nanoteknoloji tabanlı ilaç dağıtım sistemleri, kanser tedavisinde umut vadeden araçlar olarak ortaya çıkmış olup, ilaç hedeflemesini iyileştirme, sistemik toksisiteyi azaltma ve tedavi etkinliğini artırma gibi avantajlar sunmaktadır. Çeşitli nanomalzemeler arasında, demir oksit nanopartikülleri (IONP'ler) biyouyumlulukları, manyetik duyarlılıkları ve yüzey modifikasyon potansiyelleri nedeniyle yaygın olarak kabul görmektedir. Bu çalışmada, kuersetin yüklü demir oksit nanopartikülleri (Q-IONP'ler) sentezlendi ve fizikokimyasal özellikleri ve MCF-7 meme kanseri hücre hattına karşı sitotoksisiteleri değerlendirildi. Nanopartiküller, demir sülfat (FeSO₄) ve demir klorür (FeCl₃) karıştırılarak ve ardından demir oksit nanopartikülleri oluşturmak için sodyum hidroksit (NaOH) eklenerek eş çöktürme yöntemi kullanılarak hazırlandı. Formülasyonun tedavi etkinliğini artırmak için daha sonra kuersetin eklendi. Parçacık boyutu analizi, ortalama hidrodinamik çapın 394,2 ± 6,5 nm olduğunu ortaya koyarak nano boyutlu parçacıkların oluşumunu doğruladı. Ön pH izleme çalışmaları, nanopartiküllerin fizyolojik koşullara yakın ortamlarda iyi bir stabiliteye sahip olduğunu göstermiştir. Q-IONP'lerin sitotoksisitesi, kanser önleyici ajanlar olarak potansiyellerini değerlendirmek amacıyla MTT testi kullanılarak MCF-7 hücrelerine karşı daha ayrıntılı olarak incelenecektir. Bu araştırmanın sonuçlarının, hedeflenmiş kanser tedavisi için umut vadeden bir nanotaşıyıcı sistem olarak kuersetin bazlı demir oksit nanopartiküllerinin geliştirilmesine değerli bilgiler sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Nanotechnology-based drug delivery systems have emerged as promising tools in cancer therapy, offering improved drug targeting, reduced systemic toxicity, and enhanced therapeutic efficiency. Among various nanomaterials, iron oxide nanoparticles (IONPs) are widely recognized for their biocompatibility, magnetic responsiveness, and surface modification potential. In this study, quercetin-loaded iron oxide nanoparticles (Q-IONPs) were synthesized and evaluated for their physicochemical properties and cytotoxicity against the MCF-7 breast cancer cell line. The nanoparticles were prepared using the co-precipitation method by mixing ferrous sulfate (FeSO₄) and ferric chloride (FeCl₃), followed by the addition of sodium hydroxide (NaOH) to form iron oxide nanoparticles. Quercetin was subsequently incorporated to enhance the formulation's therapeutic efficacy. Particle size analysis revealed an average hydrodynamic diameter of 394.2 ± 6.5 nm, confirming the formation of nanosized particles. Preliminary pH monitoring suggested good stability of the nanoparticles under near-physiological conditions. The cytotoxicity of Q-IONPs will be further assessed against MCF-7 cells using the MTT assay to evaluate their potential as anticancer agents. The outcome of this research is expected to provide valuable insights into the development of quercetin-based iron oxide nanoparticles as a promising nanocarrier system for targeted cancer therapy.