Green synthesis of silver nanoparticles from Rheum ribes and evaluation of their antimicrobial and anticancer activities
Rheum ribes'ten yeşil yöntemle gümüş nanopartikül sentezi ve antimikrobiyal ile antikanser aktivitelerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1021149
  2. Yazar: DENİZ ERTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ MARAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel aktivite, Antifungal aktivite, Antikanser, Nanopartiküller, Antibacterial activity, Antifungal activity, Anticancer, Nanoparticles
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Gümüş nanopartiküller (AgNP'ler), sahip oldukları benzersiz özellikler ve biyomedikal uygulamaları nedeniyle ilgi görmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada Rheum ribes ekstraktı (Rr-E) kullanılarak AgNP'lerin sentezlenmesi ve antimikrobiyal ile antikanser aktivitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Rr- AgNP'ler UV-Vis, DLS, zeta potansiyel analizi, FTIR ve FESEM ile karakterize edilmiş; 418 nm'de maksimum absorbans piki, 93.7 nm hidrodinamik çap, −17.5 mV yüzey yükü, nanopartikül sentezi ve stabilizasyonunda rol oynayan bitki kaynaklı fonksiyonel gruplar ve küresel morfoloji sergilediği belirlenmiştir. Antifungal aktiviteler Fusarium verticillioides ve Fusarium oxysporum üzerinde gıda zehirleme yöntemiyle, antibakteriyel aktiviteler ise Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, Shigella, Enterococcus faecalis ve Pseudomonas aeruginosa üzerinde disk difüzyon yöntemiyle değerlendirilmiştir. Antifungal ve antibakteriyel deneylerinde de sırasıyla Talendo ve kanamisin pozitif kontrol olarak kullanılırken, AgNO3 ve Rr-E karşılaştırma grupları olarak dahil edilmiştir. U-87 MG ve L929 hücre hatlarında sitotoksisite MTT testi ile belirlenmiş ve apoptozla ilişkili gen ekspresyonu 2−ΔΔCt yöntemi ile analiz edilmiştir. Rr-AgNP'ler 2.5–3 mg/mL'de anlamlı antifungal aktivite (p<0.0001) göstermiş ve 1–5 mg/mL aralığında konsantrasyona bağlı antibakteriyel aktivite sergileyerek AgNO3 ve Rr-E'ye kıyasla daha yüksek büyük inhibisyon zonları oluşturmuştur (p<0.0001). IC50 değerleri U-87 hücrelerinde 24 ve 48 saatte sırasıyla 20.73 ve 16.89 μg/mL, L929 hücrelerinde ise 36.76 ve 31.86 μg/mL olarak bulunmuştur. U87-MG hücrelerinde Rr-AgNP'ler 24 saatte CASP3 (17.88 kat, p<0.0001), CASP9 (1.96 kat, p<0.0002) ve BAK (5.86 kat, p<0.0001) genlerini artırmış, BCL2 (0.12 kat, p<0.0021) ekspresyonunu azaltarak apoptoz indüksiyonunu göstermiştir. 48 saatte ise CASP3 (0.81 kat, p<0.0001) ve CASP9 (0.84 kat, ns) azalmış, BAK (6.43 kat, p<0.0001) yüksek kalmaya devam etmiş ve BCL2 (6.96 kat, p<0.0001) artış göstermiştir. Rr- E gen ekspresyonu üzerinde sınırlı etki göstermiştir. Genel olarak Rr-AgNP'ler önemli antifungal, antibakteriyel ve antikanser potansiyel göstermiş olup, biyomedikal uygulamalarda kullanım potansiyeline sahip olduklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Silver nanoparticles (AgNPs) have attracted attention due to their unique properties and biomedical applications. Therefore, this study aimed to synthesize AgNPs using Rheum ribes extract (Rr-E) and to evaluate their antimicrobial and anticancer activities. Rr-AgNPs were characterized by UV–Vis, DLS, zeta potential analysis, FTIR, and FESEM, revealing a maximum absorbance peak at 418 nm, a hydrodynamic diameter of 93.7 nm, a surface charge of −17.5 mV, plant-derived functional groups involved in nanoparticle synthesis and stabilization, and a spherical morphology. Antifungal effects on Fusarium verticillioides and Fusarium oxysporum were evaluated by the poisoned food method, while antibacterial activity was evaluated against Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, Shigella, Enterococcus faecalis, and Pseudomonas aeruginosa by the disk diffusion method. Talendo and kanamycin were used as positive controls for antifungal and antibacterial assays, respectively, while AgNO3 and Rr-E were included as comparison. Cytotoxicity in U-87 MG and L929 cell lines was determined using the MTT assay, with Rr-E included as a comparison, and apoptosis-related gene expression was analyzed using the 2−ΔΔCt method. Rr-AgNPs showed significant antifungal activity at 2.5-3 mg/mL (p<0.0001) and concentration-dependent antibacterial activity (1-5 mg/mL), with significant inhibition zone diameters than AgNO3 and Rr-E (p<0.0001). IC50 values were 20.73 and 16.89 μg/mL in U-87 cells, and 36.76 and 31.86 μg/mL in L929 cells at 24 and 48 h, respectively. In U87- MG cells, Rr-AgNPs significantly upregulated CASP3 (17.88-fold, p<0.0001), CASP9 (1.96-fold, p<0.0002), and BAK (5.86-fold, p<0.0001) and downregulated BCL2 (0.12-fold, p<0.0021) at 24 h, indicating apoptosis induction. At 48 h, CASP3 and CASP9 decreased to 0.81-fold (p<0.0001) and 0.84-fold (ns), respectively, whereas BAK remained elevated (6.43-fold, p<0.0001) and BCL2 increased to 6.96- fold (p<0.0001). Rr-E showed limited effects on gene expression. Overall, Rr- AgNPs exhibited significant antifungal, antibacterial, and anticancer potential, highlighting their potential for biomedical applications.