Aerobik, koordinasyon ve aerobik-koordinasyon temelli egzersiz programlarının çalışma bellek kapasitesi, seçici dikkat düzeyi ve akademik başarı üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of aerobic, coordination and aerobic-coordination based exercise programs on working memory capacity, selective attention level and academic achievement
- Tez No: 1001040
- Danışmanlar: PROF. DR. GIYASETTİN DEMİRHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Academic achievement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Egzersiz ve Spor Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, aerobik, koordinasyon ve aerobik-koordinasyon temelli egzersiz programlarının ortaokul öğrencilerinin çalışma bellek kapasitesi, seçici dikkat düzeyi ve akademik başarıları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmaya, belirlenen eşleştirme değişkenleri doğrultusunda gruplar arasında denklik sağlandıktan sonra eşleştirilmiş rastgele atama yoluyla deney ve kontrol gruplarına dağıtılan toplam 84 öğrenci katılmıştır (aerobik egzersiz grubu: n = 21; koordinasyon egzersizi grubu: n = 21; aerobik-koordinasyon egzersizi grubu: n = 21; ve kontrol grubu: n = 21). Araştırma, deneysel araştırma desenlerinden biri olan öntest-sontest kontrol gruplu gerçek deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak aerobik uygunluk için, 20 m Mekik koşu testi, motor koordinasyon için, Körperkoordinationstest für kinder (KTK), zirve boy hızı (ZBH) için Mirwald denklemi, seçici dikkat için d2 Dikkat testi, çalışma bellek kapasitesi için Geriye Doğru Sayı Dizileri Görevi ve akademik başarı için ise Genel not ortalamaları (GNO) kullanılmıştır. Verilerin analizinde, parametrik varsayımlar sağlanmadığı için, Wilcoxon Signed Rank testi ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, deney gruplarının son-test puanları, ön-test puanlarıyla karşılaştırıldığında, çalışma bellek kapasitesi ve seçici dikkat değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artış göstermiştir. Buna karşılık, kontrol grubunda çalışma bellek kapasitesinin alt testleri olan işitsel-sözel, görsel-sözel ve işitsel uyarım ile seçici dikkat değişkenlerinden yalnızca E alt testi dışında diğer testler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca, deney gruplarının sontest çalışma bellek kapasitesi ve seçici dikkat puanlarının kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Akademik başarı değişkenine ilişkin analizlerde ise, sontest puanları öntest puanları karşılaştırıldığında, koordinasyon ve kontrol gruplarında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiş; buna karşılık, aerobik ve aerobik-koordinasyon gruplarında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sontest puan ortalamalarına göre en yüksek değere koordinasyon grubu ulaşmış, bu grubu sırasıyla kontrol, aerobik ve aerobik-koordinasyon grupları takip etmiştir. Sonuç olarak, oyun temelli özellikle koordinatif içerik ağırlıklı egzersiz uygulamalarının, ortaokul öğrencilerinin çalışma bellek kapasitesi, seçici dikkat düzeyleri ve akademik başarıları üzerinde olumlu etkiler yarattığı görülmüştür. Egzersizin bilişsel süreçlerle bütünleştirilmesi, yürütücü işlevlerin gelişimini desteklemekte; bu durum öğrenme süreçlerine olumlu biçimde yansımaktadır. Bu bağlamda, eğitim ortamlarında, bilişsel gelişimi destekleyen egzersiz temelli uygulamaların yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of aerobic, coordination, and aerobic-coordination-based exercise programs on working memory capacity, selective attention levels, and academic achievement of middle school students. The study included a total of 84 students who were assigned to experimental and control groups via matched random assignment after ensuring equivalence between groups according to the determined matching variables (aerobic exercise group: n = 21; coordination exercise group: n = 21; aerobic-coordination exercise group: n = 21; and control group: n = 21). The research was conducted using a true experimental design, a pretest-posttest control group design, which is one of the experimental research designs. The data collection instruments employed in the study included the 20 m Shuttle Run test for aerobic fitness, the Körperkoordinationstest für Kinder (KTK) for motor coordination, and the Mirwald equation for peak height velocity (PHV). Furthermore, the d2 Test of Attention was used to measure selective attention, the Backward Digit Span Task for working memory capacity, and Grade Point Averages (GPA) for academic achievement. In the analysis of the data, the Wilcoxon Signed-Rank test and the Kruskal-Wallis H test were employed, as parametric assumptions were not met. According to the research findings, post-test scores of the experimental groups showed a statistically significant increase in working memory capacity and selective attention variables compared to their pre-test scores. Conversely, in the control group, no significant difference was found among the sub-tests of working memory capacity—namely auditory-verbal, visual-verbal, and auditory stimulation—nor in the selective attention variables, with the sole exception of the E sub-test. Furthermore, it was determined that the post-test working memory capacity and selective attention scores of the experimental groups were higher than those of the control group. Regarding the analysis of the academic achievement variable, a statistically significant difference was observed between pre-test and post-test scores in the coordination and control groups; however, no significant difference was detected in the aerobic and aerobic-coordination groups. Based on the post-test mean scores, the coordination group achieved the highest value, followed by the control, aerobic, and aerobic-coordination groups, respectively. Consequently, it was observed that game-based exercise interventions, particularly those with a coordinative focus, exert positive effects on the working memory capacity, selective attention levels, and academic achievement of middle school students. The integration of exercise with cognitive processes supports the development of executive functions, which is positively reflected in learning processes. In this context, it is recommended that exercise-based practices supporting cognitive development be expanded within educational environments.