Stabilization of sand-clay mixture using xanthan gum biopolymer
Ksantan sakızı kullanılarak kum-kil karışımlarının stabi̇li̇ze edi̇lmesi̇
  1. Tez No: 1001061
  2. Yazar: NAJİ EİD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FIRAT ÇABALAR, DR. SÜLEYMAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kil, Ksantan zamkı, Kum, Clay, Xanthan gum, Sand
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, XG ile stabilize edilmiş killi kumların bazı mühendislik özelliklerini incelemiştir. %5, %10, %15, %20, %25 ve %30 kil içeren killi kumların her birine %1, %2 ve %3 oranlarında XG ilave edilmiştir. Toplam on sekiz karışım, sıkıştırma, düşen koni, serbest basınç (SB), konsolidasyon, direk kesme, taramalı elektron mikroskobu (TEM) testlerinden oluşan bir deney programı ile incelenmiştir. Deney sonuçları, SC5-XG1 karışımının (Kum-%5 Kil-%1 XG) %16 olan likit limit değerinin SC30-XG3 karışımında (Kum-%30 Kil-%3 XG) %45'e çıktığını göstermiştir. SC5-XG1 karışımının 1,92 g/cm3 olan maksimum kuru yoğunluğu (MKBA), SC30-XG3 karışımında 1,63 g/cm3'e düşmüştür. Karışımların serbest basınç dayanımı (qu) değerleri, XG ilaveleriyle birlikte artmıştır. Numuneler arasında maksimum qu değeri, 14 kürleme günü sonunda SC25-XG3 karışımında 5,8 MPa olarak bulunmuştur; bu değer, SC5-1XG karışımı için minimum değer olan 2,5 MPa'ya göre %132'lik bir artışa karşılık gelmektedir. Kil ve XG ilaveleriyle kumlu zeminin kohezyon değerleri önemli ölçüde artarken, içsel sürtünme açıları sabit kalmıştır. Killi kumların sıkıştırılabilirlik ve şişme indeksleri (cc ve cs), XG ilaveleriyle artmıştır. Kürlenmiş numunelerin TEM fotoğrafları, XG ilavelerinin zemin matrisinin boşluklarını doldurduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, XG ilaveleri mikro mekanik değişikliklerden kaynaklanan umut verici bir iyileşme göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated some engineering properties of XG-stabilized clayey sand. Various XG additions of 1%, 2%, and 3% were added to the clayey sand, which consisted of 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, and 30% clay. A total of eighteen mixtures were investigated through a series of experimental programs and microstructural observation, consisting of fall cone, modified compaction, unconfined compression strength (UCS), direct shear, and consolidation tests, and scanning electron microscopy (SEM). The findings showed that the liquid limit (LL) of the SC5-XG1 mixture (Sand-5% Clay-1% XG) increased from 16% to 45% in the SC30-XG3 mixture (Sand-30% Clay-3% XG). The maximum dry density (MDD) of the SC5-XG1 mixture decreased from 1.92 to 1.63 g/cm3 in SC30-XG3. The unconfined compressive strength (qu) values increased with XG additions. The maximum qu value among the mixtures was found to be 5.8 MPa for the SC25-XG3 mixture at 14 curing days, representing a 132% increment over the minimum one of 2.5 MPa for the SC5-1XG mixture at 14 curing days. Cohesion values improved significantly with clay and XG additions, while the internal friction angle remained constant. The compressibility and swelling indices (cc and cs, respectively) of clayey sands slightly increased with XG additions. SEM photos of cured specimens showed that XG gels showed a void-filling effect in the soil matrix. Evidently, XG additions showed a promising improvement resulting from micro-mechanical changes.