Palyatif bakım merkezinde çalışan ve daha önce pandemi servisinde çalışmış olan aynı hemşire grubunun tükenmişlik düzeyinin karşılaştırılması: Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
Comparison of burnout levels of the same group of nurses working in a palliative care center and those who previously worked in a pandemic ward: A Teaching and Research Hospital example.
- Tez No: 1001073
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE ZEYBEK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hospis ve palyatif bakım hemşireliği, Örgütsel tükenmişlik, Hospice and palliative care nursing, Organizational burnout
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
COVID-19 pandemisi, dünya genelinde sağlık sistemlerine önemli zorluklar getirmiş ve sağlık profesyonelleri için büyük bir stres kaynağı hâline gelmiştir. Bu dönem boyunca hemşireler; artan iş yükü, belirsizlik, enfeksiyon riski ve yüksek mortalite oranları nedeniyle önemli ölçüde fiziksel ve psikolojik baskıya maruz kalmıştır. Benzer şekilde, palyatif bakım gibi duygusal olarak zorlayıcı ortamlarda çalışan hemşireler de hastalar ve aileleriyle kurulan yoğun ilişkiler, sürekli ölümle karşı karşıya kalma ve uzamış bakım süreçlerinden kaynaklanan tükenmişliğe karşı savunmasızdır. Bu nitel çalışma, farklı bakım ortamları bağlamında, önce COVID-19 pandemi birimlerinde ve sonrasında palyatif bakım merkezlerinde çalışan aynı hemşire grubunun tükenmişlik deneyimlerini karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan hemşirelerle yürütülmüştür. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış ve tümevarımsal içerik analizi yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiştir. Tükenmişlik; duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarıda azalma boyutları üzerinden incelenmiştir. Bulgular, hemşirelerin tükenmişlik deneyimlerinin bakım bağlamına göre farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. COVID-19 pandemi birimlerinde tükenmişlik, öncelikle kriz koşulları, ağır iş yükü, belirsizlik ve enfeksiyon riski ile ilişkili akut duygusal tükenme ile karakterize edilirken; duyarsızlaşma çoğunlukla koruyucu bir başa çıkma mekanizması olarak tanımlanmıştır. Palyatif bakımda tükenmişlik; hasta ve aileleriyle kurulan yoğun ve süreklilik gösteren duygusal ilişkilerden kaynaklanan kronik bir duygusal yük etrafında şekillenmektedir. Bu bağlamda, hemşirelerin profesyonel sınırlarını koruma çabaları ve bakım sürecine anlam yükleyerek geliştirdikleri başa çıkma stratejileri ön plana çıkmaktadır. Kişisel başarı duygusu pandemi sürecinde daha kırılgan ve dalgalı görünürken, palyatif bakımda bu duygu; hasta konforuna katkıda bulunma ve bakımın anlamlılığına dayanan daha manevi ve anlam odaklı bir çerçevede değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 pandemic has brought significant challenges to healthcare systems worldwide and has become a major source of stress for healthcare professionals. Throughout this period, nurses were exposed to significant physical and psychological pressure due to increased workload, uncertainty, risk of infection, and high mortality rates. Similarly, nurses working in emotionally challenging settings such as palliative care are also vulnerable to burnout arising from intense relationships established with patients and their families, continuous confrontation with death, and prolonged care processes. This qualitative study aimed to comparatively examine the burnout experiences of the same group of nurses who worked first in COVID-19 pandemic units and subsequently in palliative care centers, within the context of different care settings. The study was conducted with nurses working in a training and research hospital. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using an inductive content analysis approach. Burnout was examined through the dimensions of emotional exhaustion, depersonalization, and reduced personal accomplishment. The findings revealed that nurses' burnout experiences differed according to the care context. In COVID-19 pandemic units, burnout was primarily characterized by acute emotional exhaustion associated with crisis conditions, heavy workload, uncertainty, and infection risk, while depersonalization was mostly described as a protective coping mechanism. In palliative care, burnout is shaped around a chronic emotional burden arising from intense and sustained emotional relationships established with patients and their families. In this context, nurses' efforts to maintain professional boundaries and the coping strategies they develop by attributing meaning to the care process become more prominent. While the sense of personal accomplishment appeared more fragile and fluctuating during the pandemic process, in palliative care this feeling was evaluated within a more spiritual and meaning-oriented framework based on contributing to patient comfort and the meaningfulness of care.