Şırnak yöresinde yetiştirilen antepfıstığında farklı dozlarda yapraktan azot (N) uygulamasının yaprakların bazı makro element içeriklerine etkileri
Effects of leaf nitrogen (N) application at different doses on some macro-element contents of pistachio grown in the şirnak region
  1. Tez No: 1001072
  2. Yazar: MUSTAFA DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR SÜRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antepfıstığı, üre, bitki besleme, yapraktan uygulama, Pistachio, urea, plant nutrition, foliar application
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım Bilimleri (disiplinlerarası) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Şırnak yöresinde yetiştirilen Antepfıstığında yapraktan farklı dozlarda azot uygulamasının yaprağın makro element içeriklerine etkileri araştırılmak istenmiştir. Çalışma Şırnak yöresinde yirmi beş yıllık tam verim dönemindeki çiftçi bahçesinde, önceden belirlenen ağaçlara farklı dozlarda olmak üzere toplam 1,98 ml'lik 3 doz, çiçeklenmeden sonra 20'şer gün arayla ağaçlara uygulanmış ve 3 tekerrür 4 dozlu uygulama yapılmıştır. Uygulama parselleri tesadüf blokları deneme desenine göre belirlenmiştir. Birinci doz: 0 doz, ikinci doz: 0,33 ml, üçüncü doz: 0,66, dördüncü doz: 0,99 ml olacak şekilde yapraktan sıvı azot uygulanmıştır. Üçüncü uygulama bittikten sonra 10 gün sonra ağaçlardan yaprak numuneleri alınmıştır ve laboratuvarda makro element analizleri yapılmıştır. Laboratuvar analizlerine göre deneme parsellerinden alınan yaprak örneklerinin azot içerikleri % 1.25 ile % 1.47 arasında değişmektedir. En yüksek azot içeriğinin % 1.47 ile ikinci dozun uygulandığı deneme parsellerinden alınan yaprak örneklerinde görülürken en düşük azot içeriğinin % 1.25 ile birinci dozun uygulandığı kontrol parsellerinden alınan yaprak örneklerinde görülmektedir. Yapraktan üre uygulamasının yaprakların azot içeriklerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Nitekim kontrol parsellerinden alınan yaprak örneklerinin azot içerikleri b grubunda sınıflanırken, ikinci dozun yaprak örneklerinin azot içerikleri a grubunda, üçüncü ve dördüncü dozun ise ab grubunda grubunda sınıflanmıştır. Deneme parsellerinden alınan yaprakların ca içerikleri % 0.74 ile % 1.08 arasında; potasyum içerikleri % 1.21 ile % 1.40 arasında; sodyum içerikleri % 0.20 ile % 0.22 arasında; fosfor içerikleri % 3.92 ile % 5.37 arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigate of foliar nitrogen doses on the macroelement content of pistachios grown in the Şırnak region. Three doses (0.33 ml, 0.66 ml, and 0.99 ml) totaling 1.98 ml were applied to pre-determined trees at 20-day intervals after flowering. Three replications of four doses were carried out. Application plots were determined according to a randomized complete block design. Liquid nitrogen was applied via the leaves at doses of 0 ml, 0.33 ml, 0.66 ml, and 0.99 ml. Ten days after the third application, leaf samples were taken from the trees and macroelement analyses were performed in the laboratory. Application plots were determined according to a randomized complete block design. Liquid nitrogen was applied via the leaves at doses of 0 ml, 0.33 ml, 0.66 ml, and 0.99 ml. Ten days after the third application, leaf samples were taken from the trees and macroelement analyses were performed in the laboratory. According to the analysis results, the mean nitrogen contents of leaf samples taken from the experimental plots ranged between 1.25% and 1.47%. The highest nitrogen content, 1.47%, was observed in the mean repetition rates of the experimental plot where the second dose was applied, while the lowest nitrogen content, 1.25% ppm, was observed in the mean repetition rates of the control plots where the first dose was applied. The effects of different dose applications on leaf nitrogen content were found to be statistically significant. Indeed, the nitrogen contents of leaf samples taken from control plots were classified in Group B, the second dose were classified in Group A, and those from the third and fourth doses were classified in Group AB. Calcium contents of leaf samples taken from the experimental plots varied between 0.74% and 1.08%; potassium contents between 1.21% and 1.40%; sodium contents between 0.20% and 0.22%; and phosphorus contents between 3.92% and 5.37%.