Laparoskopik kolesistektomi operasyonu olan geriatrik hasta popülasyonunda farklı ekspiryum sonu basınç (PEEP) değerlerinin perfüzyon indeksi (PI) ve nörokognitif fonksiyonlar üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of different end-expiratory pressure (PEEP) values on perfusion index (PI) and neurocognitive functions in geriatric patients undergoing laparoscopic cholecystectomy surgery
- Tez No: 1001103
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ÖZAYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: geriatrik hasta, laparoskopik kolesistektomi, perfüzyon indeksi, postoperatif kognitif disfonksiyon, pozitif ekspiryum sonu basıncı, yakın kızılötesi spektroskopi, geriatric patient, laparoscopic cholecystectomy, near infrared spectroscopy, perfusion index, positive end-expiratory pressure, post-operative cognitive dysfunction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Geriatrik popülasyonun artmasıyla birlikte, yaşa bağlı fizyolojik değişiklikler ve sık görülen komorbiditeler bu hasta grubunda cerrahi ve anesteziye bağlı komplikasyon riskini artırmaktadır. Bu nedenle, güvenli ve başarılı klinik sonuçların elde edilebilmesi için anestezi yönetimi ve ventilasyon stratejilerinin titizlikle planlanması büyük önem taşımaktadır. Bu stratejilerden biri olan pozitif ekspiryum sonu basıncı (PEEP), geriatrik hastalarda oksijenlenmenin sağlanması ile kardiyovasküler stabilitenin korunması arasında dikkatli bir denge gözetilerek uygulanmalıdır. İntraoperatif dönemde hipoperfüzyonun erken saptanması da perioperatif yönetimin önemli bir parçasıdır. Bu amaçla yakın kızılötesi spektroskopi (NIRS) serebral oksijenasyonu, perfüzyon indeksi (PI) ise periferik dolaşımı değerlendiren noninvaziv monitörizasyon yöntemleri olarak kullanılmakta ve olası komplikasyonların öngörülmesinde klinisyene değerli bilgiler sağlamaktadır. Bununla birlikte, geriatrik hastalarda cerrahi sonrası ortaya çıkabilen en önemli nörolojik komplikasyonlardan biri postoperatif kognitif disfonksiyondur (POCD). Perioperatif dönemde bilişsel fonksiyonların değerlendirilmesinde ise, kolay uygulanabilirliği ve güvenilirliği nedeniyle Mini-Mental Durum Değerlendirmesi (MMSE) yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu çalışmada birincil amacımız, laparoskopik kolesistektomi uygulanan geriatrik hastalarda farklı PEEP düzeylerinin PI üzerindeki etkilerini incelemek ve preoperatif ile postoperatif MMSE skorlarını karşılaştırarak nörokognitif fonksiyonlardaki değişiklikleri ortaya koymaktır. İkincil amaçlarımız ise PEEP'in NIRS değerleri üzerindeki yansımalarını değerlendirmek ve NIRS, PI, hemodinamik parametreler ile MMSE skorları arasındaki olası ilişkileri analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Ameliyathanesinde, elektif şartlarda laparoskopik kolesistektomi uygulanacak 65 yaş ve üzeri toplam 78 hasta ile gerçekleştirildi. Çalışma, prospektif randomize kontrollü bir araştırma olarak planlandı. Bilgisayar destekli randomizasyon yöntemi ile 78 hasta üç gruba ayrıldı. Grup 5, 5 cmH₂O PEEP, Grup 7, 7 cmH₂O PEEP ve Grup 9 ise 9 cmH₂O PEEP ile ventile edildi. Tüm hastalarda intraoperatif dönemde NIRS, PI ve hemodinamik parametreler monitörize edildi. Tüm parametreler; anestezi indüksiyonu öncesi ve sonrası, entübasyon sonrası, pnömoperitonyum öncesi ve pnömoperitonyumun başlamasından sonraki 1., 5., 10., 15., 30., 45. ve 60. dakikalarda; devamında her 30 dakikada bir; ayrıca pnömoperitonyumun sonlandırılması, cerrahinin bitimi ve ekstübasyon sonrası olmak üzere kaydedildi. Ayrıca bilişsel fonksiyonların değerlendirilmesi amacıyla tüm hastalara preoperatif ve postoperatif dönemde MMSE uygulandı. Bulgular: PEEP grupları arasında yalnızca indüksiyon öncesi ölçülen SAB değerlerinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p=0,029). Diğer tüm zaman noktalarında ölçülen SAB, DAB ve OAB değerleri açısından ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmemiştir (p>0,05). PEEP grupları arasında PI değerleri açısından da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). NIRS sonuçları incelendiğinde, hastaların sol hemisferden elde edilen 45. dakika NIRS değerlerinin PEEP gruplarına göre farklılaştığı görülmüştür. Grup 5'teki hastaların NIRS Sol 45. dakika değerlerinin, Grup 7 ve Grup 9'a kıyasla anlamlı derecede daha düşük olduğu saptanmıştır (p=0,013). Hipotansiyon görülme sıklığı ve oranları açısından PEEP grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Benzer şekilde, hipotansiyon gelişen ve gelişmeyen hastalar arasında PI ve NIRS değerleri açısından da anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Ancak, hipotansiyon gelişmeyen hastalarda PI indüksiyon öncesi ve sonrası değişim değerleri, hipotansiyon gelişen gruba kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0,004). PI indüksiyon öncesi ve sonrası değişim oranının tanısal değerini belirlemek amacıyla yapılan Receiver Operating Characteristic (ROC) analizinde optimal cut-off değeri ≤52,381 olup, duyarlılık (sensitivity) %66,67 ve seçicilik (specificity) %75,00 olarak bulunmuştur. PI cut-off değerine göre ≤52,381 ve ≥52,382 olarak ayrılan iki grup arasında giriş ve çıkış MMSE değerleri açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda, 5, 7 ve 9 cmH₂O düzeylerinde uygulanan PEEP'in benzer hemodinamik sonuçlar sağladığı, serebral perfüzyon üzerinde olumsuz bir etkiye yol açmadığı ve MMSE skorlarıyla değerlendirilen postoperatif kognitif fonksiyonlarda anlamlı bir bozulmaya neden olmadığı görülmüştür. Üç PEEP grubunda da PI değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. Çalışmamız bu PEEP değerlerinin, geriatrik hasta grubunun laparoskopik cerrahilerinde hemodinamik ve nörokognitif açıdan güvenle kullanılabileceği kanaatini doğurmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: With the increasing geriatric population, age-related physiological changes and common comorbidities increase the risk of surgical and anesthesia-related complications in this patient group. Therefore, careful planning of anesthesia management and ventilation strategies is crucial to achieve safe and successful clinical outcomes. Positive end-expiratory pressure (PEEP), one of these strategies, should be applied with careful consideration of the balance between ensuring oxygenation and maintaining cardiovascular stability in geriatric patients. Early detection of hypoperfusion during the intraoperative period is also an important part of perioperative management. To this end, near-infrared spectroscopy (NIRS) is used as a noninvasive monitoring method to assess cerebral oxygenation, while the perfusion index (PI) is used to evaluate peripheral circulation, providing clinicians with valuable information for predicting potential complications. However, one of the most important neurological complications that can occur after surgery in geriatric patients is postoperative cognitive dysfunction (POCD). The Mini-Mental State Examination (MMSE) is widely preferred for assessing cognitive function during the perioperative period due to its ease of application and reliability. The primary objective of this study is to investigate the effects of different PEEP levels on PI in geriatric patients undergoing laparoscopic cholecystectomy and to reveal changes in neurocognitive function by comparing preoperative and postoperative MMSE scores. Our secondary objectives are to evaluate the effects of PEEP on NIRS values and to analyze the possible relationships between NIRS, PI, hemodynamic parameters, and MMSE scores. Materials and Methods: This study was conducted at the General Surgery Operating Room of Ankara Bilkent City Hospital, Ministry of Health, Turkey, with a total of 78 patients aged 65 years and older who were scheduled to undergo elective laparoscopic cholecystectomy. The study was designed as a prospective randomized controlled trial. Using a computer-assisted randomization method, the 78 patients were divided into three groups. Group 5 was ventilated with 5 cmH₂O PEEP, Group 7 with 7 cmH₂O PEEP, and Group 9 with 9 cmH₂O PEEP. NIRS, PI, and hemodynamic parameters were monitored in all patients during the intraoperative period. All parameters were recorded before and after anesthesia induction, after intubation, before pneumoperitoneum, and at 1, 5, 10, 15, 30, 45, and 60 minutes after the start of pneumoperitoneum; then every 30 minutes thereafter. as well as after pneumoperitoneum termination, completion of surgery, and extubation. Additionally, the MMSE was administered to all patients preoperatively and postoperatively to assess cognitive function. Results: A statistically significant difference was found only in pre-induction measured SBP values between PEEP groups (p=0.029). No statistically significant difference was observed between groups in terms of measured SBP, DBP, and OBP values at all other time points (p>0.05). No statistically significant difference was found between PEEP groups in terms of PI values (p>0.05). When NIRS results were examined, it was observed that the 45-minute NIRS values obtained from the left hemisphere of patients differed according to PEEP groups. The NIRS Left 45-minute values of patients in Group 5 were found to be significantly lower compared to Groups 7 and 9 (p=0.013). No statistically significant relationship was found between PEEP groups in terms of the frequency and rates of hypotension (p>0.05). Similarly, no significant difference was found between patients who developed hypotension and those who did not in terms of PI and NIRS values (p>0.05). However, PI change values before and after induction were significantly higher in patients who did not develop hypotension compared to the group that developed hypotension (p=0.004). In the Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis performed to determine the diagnostic value of the pre- and post-induction change rate of PI, the optimal cut-off value was ≤52.381, with sensitivity of 66.67% and specificity of 75.00%. No significant difference was found between the two groups separated by the PI cut-off value ≤52.381 and ≥52.382 in terms of preoperative and postoperative MMSE scores (p>0.05). Conclusion: In our study, it was observed that PEEP applied at 5, 7, and 9 cmH₂O levels provided similar hemodynamic results, did not cause an adverse effect on cerebral perfusion, and did not cause a significant deterioration in postoperative cognitive function as assessed by MMSE scores. No statistically significant change in PI values was detected in any of the three PEEP groups. Our study suggests that these PEEP values can be safely used in geriatric patients undergoing laparoscopic surgery from a hemodynamic and neurocognitive perspective.