Sepsis tanısı ile izlenen çocuk yoğun bakım hastalarında NLRP-3, KASPAS-1, IL-18 düzeylerinin incelenmesi
Investigation of NLRP-3, CASPAS-1, IL-18 levels in pediatric intensiva care unit patients followed up with sepsis diagnosis
- Tez No: 1001145
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, Yoğun bakım üniteleri-pediyatrik, İnflamasyon, Sepsis, Intensive care units-pediatric, Inflammation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Vücut içerisinde gelişen ağır enfeksiyonun sonucu olarak bağışıklık sisteminin verdiği tepki ile organ ve dokularda bazı hasarlar ortaya çıkabilir. Tekli veya çoklu organ yetmezliklerinden ölüme kadar gidebilen bu ciddi tablo sepsis ve septik şok olarak ifade edilir. Konjenital metabolik hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar, immun yetmezlikler, maligniteler, malnütrisyon gibi kronik hastalıkların yanı sıra immunsupressif ajan kullanımı, yaş, cinsiyet, ırk veya etnik grup gibi faktörler ağır sepsis insidansında rol oynayan klinik risk faktörleri olarak sıralanabilir. Çocukluk çağında sepsis kliniği çok daha sinsi ve hızla progresif giden bir süreç olarak görülmektedir. Piroptoz, proinflamatuar programlanmış bir hücre ölümüdür. Apoptozdan farklı olarak enfeksiyon sırasında kaspas-1'in neden olduğu farklı bir hücre ölümü şeklidir. Piroptoz, membran bozulması ve belirgin bir inflamatuar yanıt ile sitoplazmik içeriğin salınması ile karakterize edilen hızlı bir şekilde meydana gelip ve sitokin fırtınasına neden olur. Enfeksiyöz ve enfeksiyöz olmayan uyaranları tanımlayan, kaspas-1 ve kaspas-4.5.11'in aktivasyonunu indükleyen ve hücre zarı bütünlüğünü bozacak olan gasdermin D'nin aktivasyonu ile sonuçlanıp ve hücre dışına IL-1β ve IL-18 gibi çeşitli sitokinlerin salınımı gibi çok sayıda pro-inflamatuar faktör salınımı ve inflamatuar yanıtları başlatarak bir sitokin fırtınasına yol açar. Bu çalışmada, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde sepsis tanısı ile tedavi edilen 30 sepsisli hasta çocuk ve 30 sepsis tanısı olmayan çocuktan kan örneği alındı. Alınan örneklerdeki NLRP3, kaspas-1 ve IL-18 düzeyleri ELISA yöntemiyle incelendi. Çalışma sonucunda elde edilen datalar, sepsisli çocukların tanı ve tedavisinde bu parametrelerin kullanım potansiyelini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the development of severe infection in the body, the immune system may cause some damage to organs and tissues due to its response. This serious condition, which can range from single or multiple organ failure to death, is called sepsis. In addition to chronic diseases such as congenital metabolic diseases, cardiovascular diseases, immune deficiencies, malignancies, malnutrition, factors such as immunosuppressive agent use, age, gender, race or ethnic group can be listed as clinical risk factors that play a role in the incidence of severe sepsis. In childhood, sepsis is seen as a much more insidious and rapidly progressive process. Pyroptosis is a proinflammatory programmed cell death. Unlike apoptosis, it is a different form of cell death caused by caspase-1 during infection. Pyroptosis occurs rapidly, characterized by membrane disruption and the release of cytoplasmic content with a pronounced inflammatory response, and causes a cytokine storm. It results in the activation of gasdermin D, which identifies infectious and non-infectious stimuli, induces the activation of caspase-1 and caspase-4.5.11, and disrupts cell membrane integrity, and initiates inflammatory responses by releasing numerous pro-inflammatory factors such as IL-1 IL-1β and IL-18 outside the cell, leading to a cytokine storm. In this study, Blood samples were taken from 30 children with sepsis and 30 children without sepsis who were treated with a diagnosis of sepsis in the Pediatric Intensive Care Unit of Şanlıurfa Education and Research Hospital. NLRP3, caspase-1 and IL-18 levels in the samples were examined by ELISA method. The data obtained as a result of the study revealed the potential of using these parameters in the diagnosis and treatment of children with sepsis.