Kamu hastanelerinde sağlık çalışanlarının afet okuryazarlığının afetlere hazırlık davranışları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the impact of healthcare workers' disaster literacy in public hospitals on their disaster preparedness behaviour
- Tez No: 1001148
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUCİZE SARIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Doğal afet okuryazarlığı, Natural disaster literacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kamu hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının afet okuryazarlığı düzeylerinin, afetlere hazırlık davranışları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma nicel araştırma desenine göre tasarlanmış olup, örneklemi Türkiye'de kamu hastanelerinde çalışan toplam 344 sağlık personelinden oluşmaktadır. Araştırmada veriler Afet Okuryazarlığı Ölçeği ve Genel Afete Hazırlık Ölçeği ile toplanmış, verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon ve çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular, sağlık çalışanlarının afet okuryazarlığının genel düzeyde orta-yüksek düzeyde olduğunu, en yüksek ortalamanın“Algılanan Yarar”alt boyutunda, en düşük ortalamanın ise“Algılanan Ciddiyet”alt boyutunda olduğunu ortaya koymuştur. Demografik değişkenler açısından bakıldığında cinsiyet, yaş ve mesleki kıdem yılı değişkenlerinin bazı alt boyutlarda anlamlı farklılık yarattığı tespit edilmiştir. Ayrıca afetle ilgili hizmet içi eğitim alan sağlık çalışanlarının afet okuryazarlığı ve afete hazırlık düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Regresyon analizine göre, Afet Okuryazarlığının“Hazırlık”alt boyutu, genel afet hazırlığını anlamlı düzeyde yordamıştır. Bu sonuçlar, afet okuryazarlığının geliştirilmesine yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarının sağlık çalışanlarının hazırlık davranışlarını artırmada kritik bir role sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of disaster literacy levels among healthcare workers employed in public hospitals on their disaster preparedness behaviours. The study was designed according to a quantitative research design, and the sample consisted of a total of 344 healthcare personnel working in public hospitals in Turkey. Data were collected using the Disaster Literacy Scale and the General Disaster Preparedness Scale. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation, and multiple regression analyses were used to analyse the data. The findings revealed that the general level of disaster literacy among healthcare workers was medium to high, with the highest average in the 'Perceived Benefit' sub-dimension and the lowest average in the 'Perceived Severity' sub-dimension. In terms of demographic variables, gender, age, and years of professional experience were found to create significant differences in some sub-dimensions. Furthermore, healthcare workers who received in-service training on disasters were found to have higher levels of disaster literacy and preparedness. According to regression analysis, the 'Preparedness' sub-dimension of Disaster Literacy significantly predicted general disaster preparedness. These results indicate that education and awareness efforts aimed at developing disaster literacy play a critical role in increasing preparedness behaviours among healthcare workers.