Sürdürülebilir gastronomi kapsamında Konya'daki otellerin yeşil mutfak uygulamaları
Green kitchen practices of hotels in Konya within the scope of sustainable gastronomy
- Tez No: 1001147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Oteller, Yeşil mutfak, Çevresel sürdürülebilirlik, Hotels, Green kitchen, Sustainable environment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sürdürülebilir gastronomi anlayışı çerçevesinde Konya'daki otel işletmelerinde uygulanan yeşil mutfak pratiklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Kavramsal çerçevede sürdürülebilirlik olgusu çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla ele alınmış; turizm sektöründe yeşil mutfak uygulamalarının kaynak tüketimini azaltarak çevresel etkileri en aza indirdiği ve işletmelere rekabet avantajı sağladığı vurgulanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş, veriler Konya il merkezinde faaliyet gösteren otel işletmelerinde görev yapan mutfak çalışanları ve yöneticilerden anket tekniğiyle toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini 382 kişi oluşturmakta olup, elde edilen veriler SPSS 25.0 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, otel mutfaklarında çevreye duyarlı uygulamaların özellikle enerji verimliliği, atık yönetimi ve personel eğitimi alanlarında yoğunlaştığı; buna karşın su tasarrufu ve yerel ürün tedariki konularında istenilen düzeye ulaşılamadığı görülmüştür. Ayrıca, eğitim düzeyinin yükselmesiyle birlikte sürdürülebilir mutfak uygulamalarına yönelik farkındalığın arttığı, aynı işletmede uzun süre görev yapan bireylerin ise çevreci politikaları daha fazla benimsedikleri belirlenmiştir. Bu bulgular, sürdürülebilir mutfak yönetiminde insan kaynağı faktörünün teknik altyapı kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Genel olarak, Konya'daki otel işletmelerinin sürdürülebilir mutfak anlayışını uygulamaya dönüştürme sürecinde oldukları; artan çevresel farkındalığa rağmen ekonomik maliyetler ve operasyonel kısıtların bazı uygulamaları sınırladığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma, Türkiye'de sürdürülebilir turizm politikalarının geliştirilmesi, yeşil mutfak standartlarının yaygınlaştırılması ve sektör çalışanlarının eğitimi açısından önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the green kitchen practices of hotel enterprises in Konya within the framework of sustainable gastronomy. In the conceptual framework, the phenomenon of sustainability is addressed in its environmental, economic, and social dimensions, emphasizing that green kitchen practices in the tourism sector reduce resource consumption, minimize environmental impacts, and provide competitive advantages for businesses. A quantitative research method was employed, and data were collected through a questionnaire administered to kitchen staff and managers working in hotel enterprises located in the city center of Konya. The sample size of the study consists of 382 participants, and the obtained data were analyzed using the SPSS 25.0 software. The results indicate that environmentally friendly practices in hotel kitchens are particularly concentrated in the areas of energy efficiency, waste management, and staff training, whereas water conservation and local product procurement have not reached the desired level. Furthermore, it was determined that as the level of education increases, awareness of sustainable kitchen practices also improves, and individuals who work in the same enterprise for a longer period tend to adopt environmental policies more extensively. These findings reveal that the human resource factor is as significant as the technical infrastructure in sustainable kitchen management. Overall, the findings suggest that hotel enterprises in Konya are in the process of transforming sustainable kitchen concepts into practice; however, despite the growing environmental awareness, economic costs and operational constraints limit the implementation of certain practices. This study provides valuable contributions to the development of sustainable tourism policies in Turkey, the dissemination of green kitchen standards, and the training of sector employees.