Adölesan idiopatik skolyozlu çocuklarda Schroth egzersizleri ile Core Stabilizasyon egzersizleri arasındaki farkın değerlendirilmesi
Evaluation of the difference between Schroth exercises and Core Stabilization exercises in children with adolescent idiopathic scoliosis
- Tez No: 1001149
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK İBRAHİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Adölesan İdiopatik Skolyoz, Schroth Egzersizleri, Core Stabilizasyon Egzersizleri, Omurga Eğriliği, Postür, Cobb Açısı, Adolescent Idiopathic Scoliosis, Schroth Exercises, Core Stabilization Exercises, Spinal Curvature, Posture, Cobb Angle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Adölesan İdiopatik Skolyoz (AIS) tanısı almış genç bireylerde Schroth ve Core Stabilizasyon egzersiz yöntemlerinin omurga sağlığı, postür ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada, Adölesan İdiopatik Skolyoz (AIS) tanısı almış 30 katılımcı, haftada 3 gün olmak üzere 10 hafta boyunca Schroth veya Core Stabilizasyon egzersiz yöntemleriyle çalıştırılmıştır. Egzersizlerin etkileri, Cobb açıları ve rotasyon dereceleri kullanılarak değerlendirilmiş ve SPSS programı ile istatistiksel analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, AIS tedavisinde hangi egzersiz yönteminin daha etkili olduğuna dair önemli bilgiler sunmakta ve gelecekte egzersiz protokollerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the effects of Schroth and Core Stabilization exercise methods on spinal health, posture, and quality of life in adolescents diagnosed with Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS). In the study, 30 participants diagnosed with AIS were divided into two groups and trained with both exercise methods for 10 weeks. The effects of the exercises were evaluated based on Cobb angles and rotation degrees, and compared through statistical analyses conducted using the SPSS program. The results obtained provide significant insights into which method may be more effective in the treatment of AIS and contribute to the development of such exercise protocols in the future.