Gallerıa mellonella L. 'nın hemolenfinde mebendazolun oksidatif etkisinin araştırılması
Investigation of the oxidative effect of mebendazole on the hemolymph of galleria mellonella L.
- Tez No: 1001174
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER BÜYÜKGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyokimya, Fizyoloji, Biology, Biochemistry, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Galleria mellonella, Mebendazol, Sitokrom P 450, Galleria mellonella, Mebendazole, Cytochrome P 450
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Antihelmintikler hem tıp hem de veterinerlik alanında parazitik enfeksiyon tedavisinde kullanılan maddelerdir. Bir benzimidazol türevi olan mebendazol de enfeksiyon tedavisinde kullanılan bir antihelmintik olup, etkisini karbonhidrat metabolizmasını bozarak ve mikrotübüllerin oluşumunu engelleyerek göstermektedir. Son yıllarda sağlık alanında yaygın olarak kullanılan bazı etken maddelerin zararlı böceklerin mücadelesinde alternatif kimyasallar olarak gösterilmektedir. Galleria mellonella L. holometabol bir böcek olup laboratuvar koşullarında hızlı üremeleri, kolayca yetiştirilmeleri ve düşük maliyetli olmaları sebebiyle önemli bir model organizmadır. Ayrıca aracılık sektöründe arı kovanlarında meydana getirdiği büyük tahribat nedeniyle ciddi zararlara neden olan bir tarım zararlısıdır. Bu çalışmada, birçok alanda model organizma olarak kullanılan büyük bal mumu güvesi G. mellonella larvalarında mebendazolün meydana getirdiği oksidatif stresin incelenmesi amaçlandı.Çalışmamızda, G. mellonella larvaları 100 g besinde 0,005, 0,05, 0,5, 1 g mebendazol (MBZ) içeren besi yerlerinde 7. evreye kadar beslendi. Deneylerde böceğin 7. evrelerinden hemolenf toplanarak oksidatif stres belirteçlerinden olan lipit peroksidasyonu son ürünü malondialdehit (MDA) ve protein oksidasyonu ürünü protein karbonil (PCO) miktarları ile sitokrom P450 (CYP450) aktivitesi ölçüldü. Yapılan analizlerin sonucunda MDA miktarı ve CYP450 aktivitesinde anlamlı bir fark olmadığını ancak PCO miktarında kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlendi. MDA miktarı kontrol grubunda 0,2320 ± 0,0409 nmol/mg protein protein iken son konsantrasyonda (1 g) 0,2946 ± 0,0345 nmol/mg protein olarak tespit edildi. CYP450 aktivitesinde ise kontrol grubunda 73,524 ± 5,7606 U/mg protein/min protein iken son konsantrasyonda ise 88,794 ± 12,368 U/mg protein/min protein olarak ölçüldü ve sayısal değer olarak artışın gözlenmesine karşın bu yükselmenin istatistiki olarak anlamlı olmadığı bulundu. Kontrol grubunda 147,095 ± 20,7461 nmol/mg protein olarak tespit edilen PCO miktarı en yüksek konsantrasyonda 203,659 ± 10,21 nmol/mg protein'e yükselmiş olup, istatistiki olarak da önemli bir artış gözlendi. MBZ'nin denenen diğer konsantrasyonlarında da böceğin son evre larva hemolenfinde PCO miktarında anlamlı yükselmenin olduğu tespit edildi. Elde edilen sonuçlardan mebendazolun G. mellonella'nın hemolenf dokusunda proteinler üzerine oksidatif bir etki gösterdiği ancak detoksifikasyondan sorumlu enzim üzerinde anlamlı bir değişiklik yapmadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Anthelmintics are substances used in the treatment of parasitic infections in both medical and veterinary fields. Mebendazole, a benzimidazole derivative, is also an anthelmintic used in the treatment of infections and shows its effect by disrupting carbohydrate metabolism and preventing the formation of microtubules. In recent years, some chemical substances widely used in the field of health have been shown as alternative chemicals in the insect pest management. Galleria mellonella L. is a holometabolous insect and is an important model organism due to its rapid reproduction in laboratory conditions, easy cultivation and low cost. It is also an agricultural pest that causes serious damage due to the great destruction it causes in beehives in the brokerage sector. In this study, it was aimed to investigate the oxidative stress caused by mebendazole in the larvae of the greater wax moth G. mellonella, which is used as a model organism in many areas.In our study, G. mellonella larvae were fed in media containing 0.005, 0.05, 0.5, 1 g mebendazole (MBZ) in 100 g of diet until the 7th stage larvae. In our experiments, hemolymph was collected from the 7th stage of larvae and the amounts of malondialdehyde (MDA), the final product of lipid peroxidation, and protein carbonyl (PCO), the product of protein oxidation, which are oxidative stress markers, and cytochrome P450 (CYP450) activity were measured. As a result of the analysis, no significant difference was observed in the amount of MDA and CYP450 activity, but statistically significant differences were observed in the amount of PCO compared to the control group. While the amount of MDA was 0.2320 ± 0.0409 nmol/mg protein in the control group, it was determined as 0.2946 ± 0.0345 nmol/mg protein in the final concentration (1 g). CYP450 activity was measured as 73.524 ± 5.7606 U/mg protein/min protein in the control group, while it was 88.794 ± 12.368 U/mg protein/min protein in the final concentration, and although an increase was observed in numerical values, this increase was not found to be statistically significant. The amount of PCO, which was determined as 147.095 ± 20.7461 nmol/mg protein in the control group, increased to 203.659 ± 10.21 nmol/mg protein at the highest concentration, and a statistically significant increase was also observed. It was determined that there was a significant increase in the amount of PCO in the last stage larval hemolymph of the insect at other tested concentrations of mebendazole. From the obtained results, it is thought that MBZ has an oxidative effect on proteins in the hemolymph tissue of G. mellonella, but does not cause a significant change in the enzyme responsible for detoxification.