Hiperlipidemi tedavisi alan hastaların aterojenite indeksi, platelet lenfosit (PLT/L) ve nötrofil lenfosit (N/L) oranlarını kullanarak tedavi sürecindeki değişimin incelenmesi
Investigation of changes during the treatment process in patients receiving hyperlipidemia therapy using the atherogenic index, platelet-to-lymphocyte (PLT/L) ratio, and neutrophil-to-lymphocyte (N/L) ratio
  1. Tez No: 1001175
  2. Yazar: AYŞEGÜL ARSLANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜLMEZ, PROF. DR. MEHMET EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperlipidemi, Aterojenite İndeksi, Platelet Lenfosit Oranı, Nötrofil Lenfosit Oranı, Hyperlipidemia, Atherogenic İndex, Platelet-to-Lymphocyte Ratio, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hiperlipidemi tedavisi başlanan hastaların tedavi sürecinde aterojenite indeksi ve inflamatuar belirteç olarak bilinen nötrofil/lenfosit, platelet/ lenfosit oranlarının değişiminin takibi ve tedavi yanıtı ile olan korelasyonun incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma ile bizim toplumumuzda KKH açısından riskli kişilerin belirlemede, noninvaziv ve kolay bulunabilen bazı laboratuvar parametrelerinin ve klinik belirteçlerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma ile aynı zamanda atorvastatin ve rosuvastatin moleküllerinin inflamatuar belirteçler üzerine olan etkilerini karşılaştırmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 2023-2025 yılları arasında Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği ve Kardiyoloji polikliniklerine başvuran izole hiperlipidemi hastalarını kapsayan kesitsel, tanımlayıcı ve retrospektif bir dosya tarama çalışmasıdır. Çalışmaya toplam 170 hasta dahil edilmiş olup, hastalar kullandıkları statin türüne göre Atorvastatin ve Rosuvastatin olarak iki gruba ayrılmıştır. Hastaların hemogram ve biyokimya değerlerinden 2023 yılı başındaki sonuçlar başlangıç verisi ,2025 yılına ait en güncel sonuçlar ise kontrol verisi olarak kaydedilmiştir. Demografik bilgileri (yaş, cinsiyet), trigliserit, HDL, LDL değerleri, platelet, nötrofil ve lenfosit değerleri; ayrıca kullanılan statin türü ve dozu hastane bilgi sistemi ve hasta dosyalarından elde edilmiştir. Toplanan verileri Microsoft Office EXCEL ortamında derlenmiş, istatistiksel analizler SPSS 22.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Sayısal değişkenler için ortalama, standart sapma, medyan, minimum ve maksimum; kategorik değişkenler için frekans ve yüzde değerleri raporlanmıştır. İnflamatuar belirteçleri etkileyen bağımsız belirteçleri belirlemek için çok değişkenli analiz yapılmış olup, p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 170 hasta dahil edilmiştir. Katılımcıların%45,3'ü erkek (n=77), %54,7'si kadın (n=93) idi. Katılımcıların çoğu atorvastatin kullanmaktaydı (%76,47). En çok kullanılan doz atorvastatin 10 mg'dır (%36,47). Rosuvastatin kullananların oranı ise %23,53. Bunların arasında en yaygın doz rosuvastatin 10 mg (%11,18) olarak saptandı. Hastaların trigliserit, HDL, LDL, platelet, lenfosit, nötrofil değerler ve trigliserit/HDL, nötrofil/lenfosit ve platelet/lenfosit oranları kaydedilmiştir. Kontrol LDL ve Kontrol Nötrofil değerleri ilaç gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,05). Diğer değer ve oranların hem ilk hem kontrol değerlerinde anlamlı bir farklılık görülememiştir. (p>0,05). Ortalama atorvastatin 21 mg ve rosuvastatin ortalama 17 mg değerleri ile aterojenite ve inflamatuar belirteçler arasındaki anlamlı farklılık saptanamamıştır (p>0,05). Cinsiyete göre bakıldığında ise Ön test Trigliserit/HDL ve ön test Platelet/Lenfosit değerleri cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,05). Atorvastatinin ve rosuvastatinin düşük ve yüksek dozları karşılaştırıldığında LDL, Nötrofil ve Kontrol Nötrofil değerleri Atorvastatin:10+20 mg ve Atorvastatin:40+80 mg olma durumuna göre istatistiksel farklılık göstermektedir (p<0,05). Rosuvastatin:5+10 mg ve Rosuvastatin:20+40 mg olma durumuna göre inflamatuar belirteçler açısından istatistiksel farklılık göstermemektedir (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda statin gruplarının lipit panelleri dışındaki inflamatuar süreçteki baskılayıcı özellikleri hakkında vurgu yapılmak istenmiştir. Çalışmamızda atorvastatin ve rosuvastatinin inflamatuar belirteçler üzerine etkileri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamış olup bunun çalışmamızdaki kısıtlılıklar sebebiyle olabileceğini düşünmekteyiz. Bu nedenle Statinlerin anti inflamatuar belirteçler üzerine olan etkilerinin daha geniş örneklemi prospektif çalışmalarla incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate changes in the atherogenic index and inflammatory markers-namely neutrophil-to lymphocyte ratio (NLR) and platelet-to lymphocyte ratio (PLR)- during the treatment of patients initiated on lipid-lowering therapy, and to assess their Correlation with treatment response. Additionally, the study sought to compare readily accessible, non-invasive Laboratory and clinical parameters that may help identify individuals at risk for coronary artery disease in our population. A further objective was to compare the effects of atorvastatin and rosuvastatin on inflammatory markers. Materials and Methods: This cross-sectional, descriptive, retrospective file-based study included patients with isolated Hyperlipidemia who presented to the Family Medicine and Cardiology outpatient clinics of Buca Seyfi Demirsoy Training and Research Hospital between 2023 and 2025. A total of 170 patients were included and classified into two groups according to the statin type used: Atorvastatin or Rosuvastatin. Baseline Laboratory values were obtained from early 2023 records, and control values were taken from the most recent data in 2025. Demographic variables (age, gender), triglyceride, HDL, LDL levels, platelet, neutrophil and lymphocyte counts, as well as statin type and dosage, were retrieved from the hospital information System and patient files. Data was compiled in Microsoft Excel and analyzed using SPSS 22.0. Descriptive statistics were presented as mean, standard deviation, median, minimum and maximum for numerical variables, and frequency and percentage for categorical variables. Multivariate analyses were performed to determine independent predictors of inflammatory markers, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: Of the 170 patients included 45.3% were male (n=77) and 54.7% were female (n=93). Most participants were using atorvastatin (76.47%), with 10 mg being the most common dosage (36.47%). Rosuvastatin was used by 23.53% of patients, most frequently at a dose of 10 mg (11.18%). LDL and neutrophil control values showed statistically significant differences between medication groups (p<0.05), whereas other baseline and control Laboratory parameters and ratios did not differ significantly (p>0.05). No significant association was found between mean atorvastatin (21 mg) or rosuvastatin (17 mg) doses and changes in atherogenic or inflammatory markers (p>0.05). Baseline triglyceride/HDL ratio and baseline PLR differed significantly by gender (p<0.05) Among atorvastatin users, LDL, neutrophil, and control neutrophil values differed significantly between low-dose (10+20 mg) and high -dose (40+80mg) groups (p<0.05). Among rosuvastatin users, no significant differences in inflammatory markers were detected between low-dose (5+10 mg) and high -dose (20+40 mg) groups (p>0.05) Conclusion: This study highlights the potential influence of statin therapy on inflammatory processes beyond lipid-lowering effects. Although no statistically significant differences were found between atorvastatin and rosuvastatin in terms of inflammatory markers, this may be related to the limitations of the study. Larger, prospective studies are required to more comprehensively assess the anti-inflammatory effects of statins.